Tutkimusta varten laadittuja ohjeita noudattamalla yökyöpelit saivat rytmiään muutettua ja voivat paremmin.

Ihmiset voi karkeasti jaoitella aikaisin herääviin aamuvirkkuihin sekä yökyöpeleihin, joilla voi olla vaikea sopeutua kello 8-16 toimivaan maailmaan, koska heräävät ennen kuin keho olisi siihen valmis. Unitottumuksia muuttamalla on kuitenkin mahdollista vaikuttaa oman sisäisen kellon rytmiin ja näin parantaa hyvinvointia, toteavat britti- ja australialaistutkijat.

Sleep Medicine -journalissa julkaistussa tutkimuksessa yökyöpelit muuttivat rytmiään muutamassa viikossa. Tutkimukseen osallistui 21 ”äärimmäistä yökyöpeliä”, jotka keksimäärin menivät nukkumaan kello 02:30 ja heräsivät kello 10 jälkeen.

Tutkijat antoivat osallistujille ohjeet, joita heidän piti noudattaa rytmin muuttamiseksi. BBC:n mukaan kolmen viikon jälkeen osallistujat olivat onnistuneesti muuttaneet sisäistä kelloaan kaksi tuntia aiempaan.

Saman verran unta, mutta hyvinvointi parani

Tutkimusta tehtiin kolmen yliopiston yhteistyönä. Mukana olivat brittiläiset Birminghamin ja Surreyn yliopistot sekä australialainen Monash-yliopisto.

Tutkimuksessa ilmeni, että tutkijoiden antamien ohjeiden mukaiset muutokset tehtyään osallistujat nukkuivat silti saman verran kuin aiemmin, mutta he kertoivat tuntevansa vähemmän uneliaisuutta, stressiä ja masennusta. Lisäksi kokeet osoittivat heidän reaktioaikojensa parantuneen.

”Yksinkertaisten rutiinien aloittaminen voi auttaa yökyöpeleitä säätämään sisäistä kelloaan ja parantamaan yleistä fyysistä ja henkistä terveyttään”, professori Debra Skene Surreyn yliopistosta kommentoi.

Skene lisäsi, että riittämättömät yöunet ja vinksallaan oleva sisäinen kello voivat häiritä monia kehon prosesseja ja lisätä riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpään ja diabetekseen.

Simppeleillä muutoksilla suuri vaikutus

BBC:n mukaan tutkijoiden antamat ohjeet/tekniikat voivat vaikuttaa ilmiselviltä neuvoilta nukkumisen suhteen, mutta niitä jokaista käytetään apuna sisäisen kellon ”kouluttamisessa”. Tutkijat eivät kuitenkaan tienneet, reagoisivatko äärimmäiset yökyöpelit tapojen muuttumiseen.

”Kun on tällaisia äärimmäisiä yökyöpeleitä, ei ole selvää voiko asialle tehdä mitään”, tohtori Andrew Bagshaw Birminghamin yliopistosta kertoi BBC:lle.

”Kuka tahansa voi tehdä näitä suhteellisen simppeleitä asioita, jotka vaikuttavat ja se on minusta yllättävää”, hän jatkoi.

”Kun voi ottaa melkoisen osan väestöstä ja auttaa heitä voimaan paremmin ilman erityisen raskasta interventiota, on se melko tärkeää”, Bagshaw huomautti.

Näillä ohjeilla äärimmäiset yökyöpelit aikaistivat rytmiään kahdella tunnilla ja paransivat hyvinvointiaan muutamasa viikossa:

  • Herää 2-3 tuntia normaalia aiemmin ja ole paljon luonnonvalossa aamulla
  • Syö aamiainen niin pian kuin mahdollista
  • Harrasta liikuntaa/kuntoile vain aamuisin
  • Syö lounas joka päivä samaan aikaan ja älä syö mitään kello 19 jälkeen
  • Älä nauti kofeiinia kello 15 jälkeen
  • Älä ota torkkuja kello 16 jälkeen
  • Mene nukkumaan 2-3 tuntia normaalia aiemmin ja rajoita valoa iltaisin
  • Mene nukkumaan ja herää samaan aikaan joka päivä

Lähde: BBC