Omistajan jatkuva puhelimen näprääminen voi vaikuttaa ikävästi lemmikkiin, ja etenkin koiriin.

Ihmiset viettävät paljon aikaa älypuhelimiensa ja muiden älylaitteden parissa, millä voi olla haitallisia vaikutuksia terveyteen, hyvinvointiin, parisuhteeseen ja ihoon. Haittavaikutukset eivät kuitenkaan jää siihen: yhden asiantuntijan mukaan puhelimen näprääminen tuntikausien ajan voi tehdä koirastasi surullisen, uutisoi Metro.

Kun puhelimeen kiinnittää enemmän huomiota kuin koiraansa, vahingoittuu siinä lemmikin ja omistajan emotionaalinen side. Tämä saa koirat tuntemaan olonsa yksinäiseksi ja se vuorostaan voi johtaa koiran masennukseen ja käytösongelmiin.

”Olemme kansa, jolle puhelimet ovat pakkomielle. Mutta tämä laiteriippuvuus vaarantaa tärkeät suhteet, jotka meillä on lemmikkiemme kanssa, etenkin koirien suhteen ja vähemmässä määrin myös kissojen kanssa”, VetUK:n perustaja ja eläinlääkäri Iain Booth kertoi Metrolle.

Koirien kohdalla vaikutus on Boothin mukaan suurempi, koska koirat ovat laumaeläimiä ja odottavat ihmisiltään johtajuutta ja tukea – koiralle sen omistaja on lauman johtaja.

”Sinä hoidat sen elämän joka osa-aluetta – ruokit, osoitat minne se saa mennä ja toivottavasti edistät sen kehitymistä”, Booth sanoi.

Tärkeä side särkyy

Boothin mukaan jos olet alati kiinni puhelimessasi, tärkeä side koirasi ja sinun välillä särkyy ja koirasta tuntuu pahalta. Asiantuntija muistuttaa, että koira vaatii jatkuvaa palautetta ja vuorovaikutusta ja se haluaa miellyttää omistajaansa, koska niin se on evoluutiollisesti ohjelmoitu.

”Jos koira istuu katsomassa sinua, mutta sinä vain tollotat jonkun merkityksetöntä Facebook-julkaisua, sinulla on ongelma. Jos teet tätä jatkuvasti viikkojen, kuukausien ja vuosien ajan, on sinulla melkoisia käytösongelmia edessä”, Booth varoitti.

Metron mukaan riippuu koirasta, minkälaisia ongelmia koiran huomiotta jättämisestä puhelimen selaamisen takia syntyy. Jotkut koirat vain kärsivällisesti odottavat, että omistaja lopettaa somen selaamisen, mutta toiset hyödyntävät tilanteen aiheuttaen tuhoa kodissa tai alkavat hakea käytöksellään huomiota.

”Jos et viitsi olla vuorovaikutuksessa koirasi kanssa, se alkaa tehdä sitä muiden ihmisten tai muiden koirien kanssa sen sijaan. Siitä voi tulla tuhma toisessa ääripäässä tai todella rasittava toisessa. Jos tilanteeseen liittyy aggressiota, voi edessä olla tilanne, että koirasta tulee vaarallinen sinun ja sen suhteen takia”, Booth selitti Metrolle.

”On myös vaikea muuttaa tilannetta. Jos alat huutaa koiralle, se saattaa ajatella, että ’No et äskenkään viitsinyt, joten miksi minun pitäisi kuunnella sinua nyt?’ Sellaisista koirista voi tulla todella emotionaalisesti etäisiä omistajistaan, mikä on hirvittävän surullista. Jos olet antanut sinun ja koirasi suhteen mennä tuolle tasolle, miksi ihmeessä vaivauduit ottamaan koiran alun perin”, Booth ihmetteli.

Vietä laatuaikaa lemmikin kanssa

Boothin mukaan koirien masentuminen on todellista. Tästä varoitusmerkkejä ovat se, ettei ruoka kiinnosta, koira nukkuu enemmän, se piiloutuu tai välttelee omistajaansa ja se saattaa alkaa nulla tai purra tassujaan liikaa lohduttaakseen itseään.

Metron mukaan kissoihin huomion puute voi vaikuttaa myös, mutta niiden ollessa itsenäisempiä eläimiä, niitä tilanne ei välttämättä vaivaa samoin kuin koiria. Omistajaansa huomion toivossa leipova ja puskeva kissa ärsyyntyy, jos omistaja katsoo puhelintaan kissan huomioimisen sijaan, ja kokee tulleensa väärin kohdelluksi, jos omistaja tuijottaa puhelintaan sen sijaan, että antaisi ruokaa kissalleen.

Boothin neuvot lemmikkejä omistaville ovat yksinkertaiset: vietä laatuaikaa lemmikkisi kanssa, kun voit, sillä ne eivät elä ikuisesti. Ja kun voit, anna puhelimesi olla taskussa, vaikka koettaisit vain päivittä lemmikillesi omistettua Instagram-sivua.

”Vaali ja rakenna suhdetta lemmikkiin sen sijaan, että tuhoat ne huomion puutteella. Ja laita puhelin pois. Minusta puhelimen ottaminen mukaan lenkille koiran kanssa vastaa sitä, että istut ravintolassa kumppanisi kanssa ja katsot Facebookia tunnin ajan sen sijaan, että puhuisit hänelle”, Booth totesi.

”Se on kamalaa ja kiusallista nähdä ja jos me kaikki näkisimme käytöksemme siinä valossa, saattaisi se vaikuttaa muutokseen”, hän päätti.

Lähde: Metro