Monet kokevat puhelimen vievän kumppanin huomion.

Älypuhelimet ovat helpottaneet yhteydenpitoa ihmisiin soittamisen ja tekstiviestittelyn lisäksi erilaisin sovelluksin, mutta ne voivat olla myös haitaksi parisuhteelle, koska puhelin voi viedä kumppanin huomion parin viettäessä aikaa yhdessä. Tutkijat kutsutuvat tätä englanniksi termillä ”phub” eli phone snub.

Computers in Human Behaviorin tutkimuksen mukaan 46 prosenttia kokee joutuneensa ”phubbauksen” uhriksi kumppaninsa taholta. 23 prosenttia kertoi ”phubbauksen” aiheuttaneen konflikteja suhteessa ja 37 prosenttia kertoi olleensa osan aikaa masentuneita.

Vain 32 prosenttia ”phubbaukseen” taipuvaisista tutkimukseen osallistujista kertoi olevansa todella tyytyväisiä parisuhteeseensa.

”Tulokset ovat ällistyttäviä”, tutkimuksen tekoon osallistunut James Roberts Baylorin yliopistosta kommentoi.

”Jokin niinkin yleinen asia kuin puhelimen käyttö voi heikentää onnellisuutemme perustaa – parisuhteitamme”, Roberts lisäsi.

Tutkimusta varten tehtiin kysely 308 osallistujalle, joiden avulla tutkijat loivat Partner Phubbing Scale -asteikon, jossa on yhdeksän kohtaa, joihin 145 aikuista vastasi asteikolla 1 (ei koskaan) – 5 (jatkuvasti).

Tutkijoille ilmeni myös, että ”phubbaus” häiritsee kumppaneita eri tavoin; jos olo suhteessa oli turvaton, ”phubbaus” häiritsi enemmän sen uhriksi joutunutta kumppania kuin suhteissa, joissa olo oli turvatumpi ja varmempi.

Jos haluat tietää, kuinka usein sinä ”phubbaat” kumppaniasi tai hän sinua, vastaa näihin toteamuksiin 1-5-asteikon mukaisesti, kuten yllä on mainittu:

1. Tyypillisen aterian aikana kumppani ottaa puhelimensa esiin ja selaa sitä.

2. Kun olemme yhdessä, kumppani laittaa puhelimensa esille niin, että näkee sen.

3. Kumppani pitää puhelinta kädessään, kun on seurassani.

4. Jos kumppani puhelin soi tai päästää merkkiäänen, hän ottaa sen esiin, vaikka meillä olisi keskustelu kesken.

5. Kumppani vilkuilee puhelintaan puhuessaan minulle.

6. Kun voimme viettää vapaa-aikaa yhdessä, kumppanini käyttää puhelintaan.

7. Kumppanini ei käytä puhelintaan, kun puhumme.

8. Kumppanini käyttää puhelintaan, kun olemme yhdessä ulkona.

9. Jos keskustelussamme on hiljainen hetki, kumppanini katsoo puhelintaan.

Lähde: Newser, Today