Nämä nukkumiseen liittyvät virheet ja huonot tavat voivat olla syypää siihen, että nukut huonosti.

Luultavasti jokainen tietää, miten tärkeät kunnon yöunet ovat hyvinvoinnin ja terveyden kannalta. Moni haluaisi jopa nukkua paremmin, koska kokee yöunien jäävän huonoksi tai lyhyeksi.

Pure Wow’n mukaan usein syypää huonoihin yöuniin on omissa tavoissa. Siksi sivusto listasikin yhdeksän virhettä, jotka saattavat estää sinua nukkumasta kunnolla, minkä takia et koe oloasi hyvin levänneeksi ja virkeäksi – lue vinkit alta.

Syöt makeaa ja mausteista ruokaa

Kukapa ei pitäisi karkeista ja muista herkuista, mutta makean syöminen liian lähellä nukkumaan menemistä voi olla haitaksi. Journal of Clinical Sleep Medicinessä julkaistu tutkimus selvitti, että runsaasti tyydyttynyttä rasvaa ja sokeria sisältävät ruoat olivat kytköksissä kevyempään, vähemmän virkistävään ja keskeytyvämpään uneen. Myös mausteisia ruokia kannattaa välttää ennen sänkyyn menoa. Pure Wow’n mukaan ne usein aiheuttavat refluksitautia, joka pahenee, jos menet makuulle liian pian syömisen jälkeen.

Et syö oikeaan aikaan

Vaikka välttäisit mausteista ruokaa ja liiallista sokeria, jos syöt liian lähellä unille menoa, vaikuttaa se yöuniisi. Hyvä muistisääntö on, että lopettaa syömisen kolme tuntia ennen kuin menee sänkyyn. Jos sinun on aivan välttämätöntä syödä myöhemmin, suosi kevyttä, jossa on vähän tyydyttynyttä rasvaa ja sokeria.

Juot yli pari lasillista viiniä

Lasi tai kaksi punaviiniä ennen nukkumaanmenoa voi olla hyvästä, mutta enemmän kuin kaksi lasillista voi vain haitata unirytmiäsi. Pieni määrä alkoholia voi helpottaa nukahtamista, mutta se myös heikentää yöunien laatua vähentämällä REM-unen määrää. Juo lasi tai kaksi päivällisen aikaan, joten kehosi ehtii metaboloida sen hyvin ennen kuin suuntaat nukkumaan.

Juot nesteitä liian lähellä unille menoa

Riittävä veden juominen on tärkeää, mutta on myös tärkeää ajoittaa juominen. Eli älä odota iltakymmeneen, että juot suuren osan päivän nesteistä. Jos juot runsaasti vettä ennen kuin menet sänkyyn, herättää se sinut todennäköisesti keskellä yötä käymään vessassa ja haittaa unirytmiäsi.

Sinulla ei ole rutiinia

Joinakin iltoina menet sänkyyn kello 22 ja olet valmis nukkumaan 8-9 tuntia. Toisina iltoina raahaudut sänkyyn puolen yön jälkeen ja toivot, että aamukahvi tekee tehtävänsä. Voi olla vaikea pitää kiinni johdonmukaisesta unirytmistä, mutta se on erittäin tärkeää. Yhden tutkimuksen mukaan univajetta voi kompensoida nukkumalla viikonloppuisin pidempään, mutta silti olisi parempi huolehtia siitä, että joka ilta menee nukkumaan ja herää suurin piirtein samaan aikaan.

Selaat puhelinta sängyssä

Puhelimen ruudun tuijottaminen ennen kuin menee nukkumaan tai saati ollessa peiton alla sängyssä voi todella haitata yöuniasi. Tutkimukset ovat Pure Wow’n mukaan osoittaneet, että laitteiden näytöiltä ja ruuduilta heijastuva valo estää aivoja vapauttamasta melatoniinia, joka on kehoasi nukkumiseen valmistava hormoni. Jotta teet siirtymisen unille helpommaksi, poista kaikki houkutukset pitämällä puhelin ja sen laturi kaukana sängystäsi tai jopa toisessa huoneessa.

Käyt kuumassa suihkussa ennen kuin menet unille

Kunnon kuuma suihku juuri ennen kuin vedät pyjaman yllesi ja menet peiton alle kuulostaa ehkä erittäin ihanalta, mutta suihku voi kuitenkin National Sleep Foundationin mukaan laittaa kapuloita rattaisiin nukkumisen suhteen. Nukahtaaksesi kehon täytyy laskea lämpötilaansa ja kuuma suihku tai kylpy saa kehon lämpötilan nousemaan. Jos et pysty luopumaan suihkusta iltaisin, koeta ajoittaa se vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos se ei onnistu, käy mieluummin lämpimässä suihkussa kuuman sijaan.

Torkutat liian usein

Moni syyllistyy torkuttamiseen, mutta olisi parempi opettaa itsensä nousemaan ylös heti, kun herätyskello soi. Tämä johtuu siitä, että joka kerta torkuttaessasi ja torkahtaessasi uudestaan, aloitat uuden unisyklin, joka keskeytyy muutaman minuutin päästä kuitenkin. Kun tämä sykli keskeytyy ennen kuin se on päässyt kunnolla loppuun, on mahdollista, että tunnet olosi enstisä väsyneemmäksi, kun lopulta nouset ylös – katkaise siis välisi torkuttamisen kanssa.

Huoneesi on liian lämmin

Sinun ei täydy tietenkään palella, kun menet nukkumaan, mutta koska kehosi valmistautuu nukkumiseen viilentymällä, ei ole hyvä idea mennä nukkumaan liian lämpimässä huoneessa. Pyri pitämään huoneen lämpötila 18 ja 20 asteen välillä, sillä Pure Wow’n mukaan se luonnstaan auttaa uniprosessia. Yksi tapa tehdä näin on mennä nukkumaan niin, että pitää oven auki. Yhdessä tutkimuksessa tutkijat seurasivat joukkoa terveitä, nuoria aikuisia nukkumassa viiden yön ajan. Ne, jotka pitivät makuuhuoneen oven avoinna kertoivat paremmista ja pidemmistä yöunista kuin ne, jotka sulkivat oven, mikä osittain johtui siitä, että avoinna oleva ovi mahdollistaa paremman ilmanvaihdon.

Lähde: Pure Wow