Jos uni on aiemmin viikolla jäänyt vähiin, voit hyvällä omatunnolla nukkua viikonloppuna pidempään.

Suuri ruotsalaistutkimus on paljastanut, että huonojen unien paikkaaminen viikonlopun aikana on hyvästä terveydelle, kertoo Business Insider Nordic. Tutkimuksessa selvitettiin, miten ihmisen ikä ja keskimäärin nukuttu yöunien pituus vaikuttivat todennäköisyyteen elää pidempään.

Tukholman yliopiston tutkimukseen osallistui 43 000 ihmistä ja siinä ilmeni, että 65-vuotiaisiin ja sitä nuorempiin vaikutti eniten se, miten paljon he nukkuivat. Esimerkiksi tutkijat paljastivat, että alle viisi tuntia yössä nukkuvilla tai yli kahdeksan tuntia yössä nukkuvilla oli suurempi kuolemanriski.

Tutkimuksessa ei vahvistettu iän ja unen kausaalista kytköstä ja tutkimuksen tekoon osallistunut professori Torbjörn Åkerstedt huomautti, että näihin kategorioihiin kuuluvilla ihmisillä on merkittävästi korkeampi, mutta silti ”kohtalaisesti kohonnut” mahdollisuus varhaisempaan kuolemaan.

Business Insider Nordicin mukaan tärkein päätelmä vaikuttaisi olevan se, että viikonloppujen aikana teet terveydellesi palveluksen, jos pysyt sängyssä ja nukut pidempään.

”Vaikuttaisi siltä, että voit kompensoida nukkumalla viikonloppujen aikana enemmän”, Åkerstedt sanoi.

”Tämä on oikeastaan argumentti laiskottelun puolesta viikonloppuisin. On luultavasti olemassa yläraja, mutta on joka tapauksessa parempi lisätä nukuttujen tuntien määrää viikonloppuna kuin olla tekemättä niin lainkaan”, hän totesi.

Ruotsalaistutkimuksen tulokset eivät kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että olisi viisasta olla univelkainen ylipäänsä, Business Insider Nordic huomauttaa. Viime vuosina on kohdistunut paljon huomiota ja tutkimuksia unen tärkeyteen sekä sen vaikutuksista mielialaan, ruokahaluun, painoon sekä muihin tekijöihin.

Monien tutkimusten mukaan paras strategia niin tuottavaisuuden kuin terveyden kannalta on se, että pitää unirytminsä mahdollisimman tasaisena jopa viikonloppuisin. Tämä liittyy kehon omaan sisäiseen kelloon tai vuorokausirytmiin.

Business Insider Nordicin mukaan vuoden 2010 Harvardin lääketieteellisen tutkimus selvitti, että on lähes mahdotonta todella hyvittää huonounisia öitä myöhemmin suorituksen parantamiseksi, minkä tueksi vaikuttaisi olevan joukko empiirisiä todisteita ja tietoon perustuvia lausuntoja – tästä esimerkkinä tämä artikkeli ja video uniasiantuntijasta, joka käy läpi unenpuutteen vaikutuksia vartaloon ja aivoihin.

Eri seikat huomioiden on siis luultavasti parasta pyrkiä pitämään unirytmi mahdollisimman johdunmukaisena läpi viikon. Ruotsalaistutkimuksen valossa jos viikon aikana unet jäävät vähiin, voit koettaa paikata tilannetta viikonloppuna nukkumalla pidempään, kunhan et ota sitä tavaksi.

Voit lukea lisää Sleep-journalissa julkaistusta tutkimuksesta täällä.

Lähde: Business Insider Nordic