Uniasiantuntija kertoo: Näin unenpuute vaikuttaa vartaloosi ja aivoihisi – video

Liian väheinen nukkuminen vaikuttaa monin tavoin vartaloon ja aivoihin.

Ihmiset nukkuvat paremmin eläkkeelle jäätyään, mutta hyviin yöuniin kannattaa pyrkiä kuitenkin jo aiemmin, sillä unenpuutteella on monia ikäviä terveysvaikutuksia; tuore tutkimuskin toi ilmi, että alle 8 tuntia nukkuvat kärsivät todennäköisemmin ahdistuksesta ja masennuksesta.

Uniasiantuntija, neurotieteen ja psykologian professori Matthew Walker on käynyt Tech Insiderin julkaisemalla videolla läpi, miten unenpuute vaikuttaa vartaloon ja aivoihin.

”Unenpuute estää aivoja tekemästä uusia muistoja, joten ilman unta aivan kuin aivojen muistilaatikko sammuisi ja uusia kokemuksia ei voi tallentaa muistiin”, Walker kertoo videolla.

Jos et saa nukuttua tarpeeksi, lisääntyy myrkyllisen beeta-amyloidi-proteiinin kehitys aivoissa. Walkerin mukaan tämä proteiini on kytköksissä Alzheimerin tautiin ja jos yön aikana nukkuu liian vähän, ei aivot saa poistettua tätä proteiinia ja mitä enemmän sitä kertyy aivoihin, sitä suurempi on riski dementian kehittymiselle myöhemmin.

Vartalossa unenpuute vaikuttaa hormoneihin ja lisääntymiseen: 5-6 yössä nukkuvilla miehillä testosteronitasot ovat samat kuin heitä kymmenen vuotta vanhemmalla miehellä.

”Unenpuute vanhentaa sinua siis melkein vuosikymmenellä viriliteetin ja hyvinvoinnin suhteen”, Walker sanoo.

Liian vähäinen nukkuminen vaikuttaa myös immuunijärjestelmään ja syöpäriskiin. Walkerin mukaan jo yhden yön, jonka aikana on nukkunut vain 4-5 tuntia, jälkeen syöpäsoluja tappavien luonnollisten tappajasolujen (natural killer cell) tuotanto vähenee 70 prosenttia.

Walker kertoo videolla, että kytkös unenpuutteen ja syövän välillä on niin vahva, että Maailman terveysjärjestö WHO on vasta päättänyt määritellä minkätahansa yövuorotyön mahdolliseksi karsinogeeniksi.

Immuunijärjestelmän lisäksi unenpuute vaikuttaa verenkiertoelimistöön, koska nukkuessa syke ja verenpaine laskevat. Nukkuminen toimii siis eräänlaisena verenpainelääkkeenä.

”Jos nukut kuusi tuntia tai alle, on sinulla 200 prosenttia suurempi riski saada kohtalokas sydänkohtaus tai halvaus elämäsi aikana”, Walker varoittaa.

Hän ottaa esiin myös kellojen siirtämisen talvi- ja kesäaikaan siirryttäessä.

”Tiedämme, että keväällä menettäessämme yhden tunnin unesta, on seuraavana päivänä sydänkohtausten määrässä 24 prosentin nousu”, Walker kertoo.

Walker käsittelee videon lopulla sitä, kuinka kauan ihminen pystyy olemaan nukkumatta ennen kuin se vaikuttaa aivojen toimintoihin tai vartaloon. Vastaus on uniasiantuntijan mukaan noin 16 tuntia.

”Kun ylittää tuon 16 tuntia, silloin alamme havaita henkistä ja fysiologista rappeutumista kehossa”, Walker sanoo.

Katso artikkelin yltä video, jolla Walker käy tarkemmin läpi unenpuutteen vaikutuksia.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.