Yöunien kesto voi kasvaa ja laatu parantua, kun siirtyy pois työelämästä.

Sanotaan, että kuolema kuittaa univelat, mutta niistä voi päästä eroon jo eläkkeelle siirryttyä. Turun yliopiston tutkimuksen mukaan vanhuuseläkkeelle jäätyä työntekijät nukkuvat keskimäärin 20 minuuttia pidempään kuin ennen eläkkeelle pääsemistä ja pidemmät yöunet jatkuvat myös useita vuosia eläköitymisen jälkeen.

Pidempien yöunien lisäksi myös unen laatu paranee. Tämä johtuu siitä, että erityisesti liian aikaisia heräämisiä ja virkistämätöntä unta koetaan vähemmän eläköitymisen jälkeen kuin viimeisten työvuosien aikana.

Turun yliopiston tutkijat tekivät tutkimusta yhteistyössä Työterveyslaitoksen, Helsingin yliopiston sekä Lontoon yliopiston tutkijoiden kanssa. Tutkimuksessa ilmeni, että unen kesto piteni erityisesti sellaisilla henkilöillä, joilla ennen eläkkeelle siirtymistä oli univaikeuksia tai jotka käyttivät runsaasti alkoholia.

Eniten yöunien kesto kuitenkin piteni heillä, joilla yöuni oli jäänyt lyhyeksi työssä ollessaan. Turun yliopiston tiedotteen mukaan he nukkuivat eläkkeellä 45 minuuttia pidempään kuin viimeisin työvuosien aikana.

”Riittävä määrä unta on terveyden ja toimintakyvyn kannalta erittäin tärkeää. Toki unen tarve on yksilöllistä, mutta yli 65-vuotiaiden suositellaan nukkuvan 7–8 tuntia yössä”, toteaa tiedotteessa tohtorikoulutettava Saana Myllyntausta, jonka väitöskirjatyöhön tutkimus kuuluu.

”Eläköityminen mahdollistaa pidemmät yöunet, sillä esimerkiksi työajat eivät enää säätele nukkumaanmeno- ja heräämisaikoja”, hän lisää.

Tutkimuksen mukaan erilaisia univaikeuksia koki viimeisten työvuosien aikana 30 prosenttia eläkkeelle jäävistä. Eläkkeelle siirtymisen jälkeen univaikeuksia kokeneiden osuus oli enää 26 prosenttia.

Univaikeudet vähenivät erityisesti heillä, jotka ennen eläkkeelle pääsyä kokivat työnsä stressaavaksi ja terveytensä huonoksi. Eniten univaikeudet vähenivät kuitenkin niillä ihmisillä, jotka kokivat psyykkistä kuormittuneisuutta ennen eläköitymistä.

”Esimerkiksi työhön liittyvän stressin tiedetään häiritsevän unta ja yksi syy univaikeuksien vähenemiseen eläköitymisen yhteydessä voisikin olla juuri työstressin poistuminen”, Myllyntausta kertoo tiedotteessa.

Tutkimuksessa seurattiin noin 5 800 Työterveyslaitoksen Kuntasektorin henkilöstön seurantatutkimukseen osallistunutta työntekijää, jotka olivat jääneet vanhuuseläkkeelle vuosien 2000-2011 aikana. Jokainen osallistuja oli arvioinut unen kestoaan ja ertyyppisten univaikeuksien yleisyyttä kyselyissä ennen ja jälkeen eläkkeelle siirtymisen.

Tutkimukseen perustuvia artikkeleita on julkaistu SLEEP-julkaisussa ja voit tutustua niihin täällä ja täällä. Suomalaistutkimus on noteerattu kansainvälisestikin ja siitä on uutisoinut esimerkiksi brittilehti Metro.