Sen lisäksi, että pitkä kuuma kylpy rentouttaa ja hemmottelee, se myös kuluttaa kaloreita.

Laihtuminen ilman kuntoilua olisi varmasti monen mieleen ja tutkimuksen mukaan se on jopa mahdollista rentouttavalla tavalla: ottamalla pitkän, kuuman kylvyn. Tohtori Steve Faulknerin johdolla tutkijat tekivät yllättävän löydön tutkiessaan vaihtoehtoja kuntoilulle tyypin II diabeteksen kontrolloimiseksi.

Daily Mail kertoo Loughboroughin ja Leicesterin yliopistojen tutkimusryhmien selvittäneen, että kuumasta kylvystä nauttiminen kuluttaa kaloreita keskimäärin 126 tunnissa, mikä vastaa noin 25-30 minuutin kävelyä. Syyn uskotaan olevan passiivisessa lämmityksessä, kuten kylvyissä, jotka lisäävät kaloreiden kulumisen nopeutta.

Tutkimuksessa verrattiin kuumasta kylvystä nauttimista yhtän kauan kestäneeseen pyöräilyyn. Daily Mailin mukaan tutkijoille ilmeni, että tunnin viettäminen kylvyssä oli tehokkaampaa laskemaan verensokeria kuin pyöräily.

Tutkimukseen osallistui kymmenen huonokuntoista miestä, jotka kaikki ottivat 40-asteisen kylvyn ja käyttivät glukoosimonitoria tallentamaan muutoksia heidän verensokerissaan seuraavien 24 tunnin aikana. Eri päivänä samat osallistujat pyöräilivät sellaisella voimakkuudella, joka nosti heidän ruumiinlämpöään yhdellä asteella, jotta pyöräily vastaisi samaa kuin mitä kylvyn aikana tapahtui.

”Saimme selville, että kylvyn ottaneilla osallistujilla oli keskimäärin kymmenen prosenttia alhaisempi piikki glukoositasoissa verrattuna liikuntaan, mikä oli täysin odottamatonta”, Faulkner kommentoi Daily Mailin mukaan.

”Verensokerin nousun määrä aterian jälkeen on yksi riskien merkki eri asioille, kuten tyypin II diabeteksen kehittymiselle, joten sen pitäminen alhaisena voi olla hyvästä terveydelle”, hän lisäsi.

Kuumat kylvyt myös nostivat energiankulutusta 80 prosentilla, mutta tutkijat myönsivät, ettei se ole lähellekään yhtä paljon kuin kuntoilun aiheuttama nousu energiankulutuksessa.

Tutkimus viittaa Daily Mailin mukaan siihen, että lämpö voi nostaa ihmisten kaloreiden polttamisen nopeutta ja auttaa vähentämään verensokerin nousupiikkejä syömisen jälkeen. Löydösten toivotaan auttavan painonhallinnassa ja mahdollisesti parantamaan verensokerin hallintaa, mikä voi auttaa tyypin II diabetesta sairastavia.

”Uskomme syyn olevan siinä, että kylpy voi kannustaa vapauttamaan lämpösokkiproteiineja, jotka voivat auttaa alentamaan verensokerin tasoja parantamalla insuliinin kontrolloimaa glukoosin ottoa”, Faulkner sanoi.

Vaikka kuuma kylpy kuluttaakin kaloreita, eivät tutkijat suosittele luopumaan kuntoilusta.

”Vaikka tulokset ovat kiinnostavia, rohkaisemme aina lisäämään kuntoilua ja liikuntaa parhaana tapana ylläpitää hyvää terveyttä”, Faulkner totesi.

Lähde: Daily Mail