Suomessa munasarjasyöpään sairastuu vuosittain reilut 400 naista.

Vain harva nainen osaa tunnistaa yleiset munasarjasyövän oireet, selviää hyväntekeväisyysjärjestö Target Ovarian Cancerin teettämästä kyselystä. Kyselyyn vastasi tuhat naista.

Brittilehti Metron mukaan kysely paljasti, että vain yksi prosentti naisista tietää, että tihentynyt tarve käydä pissalla voi olla munasarjasyövän oire. Tämän lisäksi vain kolme prosenttia tiesi, että jatkuva kylläisyyden olo on myös mahdollinen oire ja noin viidennes tiedosti vatsakivun ja turvotuksen voivan olla merkkejä munasarjasyövästä.

Sen lisäksi, että monet naiset eivät tiedä munasarjasyövän oireita, on monilla väärä käsitys siitä, miten sen voi todeta. Kyselyn mukaan nimittäin 30 prosenttia luulee, että sen voi todeta irtosolunäytteellä eli Papa-kokeella.

Kyselyn tulosten valossa on tärkeää tuoda esiin munasarjasyövän oireita, jotta naiset osaavat hakeutua tarvittaessa lääkäriin. Munasarjasyövän havaitseminen varhaisessa vaiheessa parantaa selviytymistodennäköisyyttä viidellä vuodella tai enemmän.

Kaikki syövästä -sivuston mukaan munasarjasyöpään sairastumisen riski suurenee iän myötä: eniten sitä löydetään 60-64-vuotiailta naisilta, mutta sitä esiintyy myös nuorilla. Varhaisvaiheen munasarjasyöpä voi olla pitkään oireeton ja myöhemminkin oireilla vähän.

Munasarjasyöpä syntyy, kun munasarjojen kudoksen hyvänlaatuiset solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Kyseinen syöpä on naisten kymmenenneksi yleisin syöpä ja Suomessa siihen sairastuu vuosittain reilut 400 naista.

Metron mukaan munasarjasyövän mahdollisia oirieta ovat:

– Lantion tai vatsan alueen kipu

– Alituinen turvotus

– Vaikeuksia syödä / olo tuntuu kylläiseltä nopeasti

– Tihentynyt virtsaamistarve

– Väsymys

– Selittämätön laihtuminen

– Ruokahalun puute

Voit lukea lisää munasarjasyövästä Kaikki syövästä -sivustolta täällä.

Lähde: Metro, Kaikki syövästä