Jos olet keittänyt bataatteja, ei tutkijoiden mukaan keitinvettä kannata heittää hukkaan, sillä se voi olla avuksi painonnhallinnassa.

Japanilaistutkijat väittävät löytäneensä uuden apukeinon pitämään kilot kurissa: bataattien keitinveden juominen. Daily Mailin mukaan proteiinit tärkkelyspitoisessa keitinvedessä tukahduttivat hiirien ruokahalua, mutta tutkijoiden mukaan tulokset voivat olla samat ihmisten kohdalla.

Heliyon-journalissa julkaistua tutkimusta varten tutkijat syöttivät kahdelle hiiriryhmälle runsasrasvaista ruokavaliota, mutta toinen ryhmä sai suuremman määrän bataattipeptidejä (sweet potato peptide, SPP), joita syntyy proteiinien entsyymipilkkomisen myötä vedessä keittämisprosessin aikana.

Daily Mailin mukaan 28 päivän jälkeen hiiret punnittiin, niiden maksan massa ja rasvakudoksen tasot mitattiin sekä selvitettiin hiirten kolesteroli- ja triglyseriditasot. Myös nälkää kontrolloivan leptiinin määrä selvitettiin ja hiiriltä otettiin adiponektiinimittaukset, joilla mitataan metabolista oireyhtymää.

Tutkijoille selvisi, että enemmän SPP:tä saaneilla hiirillä oli merkittävästi alhaisempi paino ja myös alhaisemmat kolesteroli-, triglyseridi-, leptiini- ja adiponektiinitasot.

”Yllätyimme, että SPP alensi rasvamolekyylien tasoja hiirissä ja se vaikuttaisi liittyvän ruokahalua tukahduttavien molekyylien kontrollointiin”, tutkimusta johtanut tohtori Koji Ishiguro kommentoi.

”Nämä tulokset ovat erittäin lupaavia ja tarjoavat uusia vaihtoehtoja keitinveden käytölle sen sijaan, että se heitettäisiin pois”, hän jatkoi.

Daily Mailin mukaan ei ole tiedossa, kuinka paljon hiiret saivat SPP:tä 28 päivän aikana. Tästä huolimatta tulokset voisivat päteä myös ihmisten kohdalla, koska hiiret ovat ihmisten kanssa hyvin samankaltaisia biologisesti, mutta tutkijat huomauttivat, että lisää tutkimuksia kytköksen selvittämiseksi tarvitaan.

Ishiguron mukaan bataattien keitinvettä heitetään runsaasti menemään ja vaihtoehtoisten käyttötarkoituksien löytäminen keitinveden bataattipeptideille voisi olla hyvästä ympäristölle ja mahdollisesti myös terveydelle.

Voit lukea tutkimuksesta lisää täällä.

Lähde: Daily Mail