Runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sisältävä ruokavalio on yhdistetty tutkimuksessa oireiden kannalta helpompiin vaihdevuosiin.

Paljon hedelmiä ja vihanneksia syövät naiset voivat kokea vähemmän fyysisiä ja mielenterveydellisiä vaihdevuosien oireita kuin naiset, jotka syövät mieluummin makeisia, rasvaa ja välipaloja. Tämä selviää iranilaisesta tutkimuksesta, johon osallistui 400 menopaussin kokenutta naista, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävässä ruokavaliotyypissä on runsaasti yksinkertaisia hiilihydraatteja ja epäterveellisiä rasvoja, etenkin tyydyttynyttä rasvaa sekä transrasvoja, ja suhteellisen vähän kuitua, mikä voi lisätä inflammatoristen merkkiaineiden tasoa elimistössä sekä painoa, ja kaikki ne liittyvät vaihdevuosien oireisiin”, tutkimuksen vanhempi tekijä Gity Sotoudeh Tehranin lääketieteellisestä yliopistosta kommentoi.

Tutkimukseen osallistuneet naisilta kysyttiin heidän syömistottumuksista sekä muistikuvia kokemistaan vaihdevuosien oireista, kuten kuumat aallot, yöhikoilu, lihas- ja nivelonglemat sekä vaivat virtsarakkoon liittyen.

Tutkijat tunnistivat Reutersin mukaan kolme selvää syömistottumusta: osalla naisista oli runsaasti hedelmiä ja vihanneksia heidän ruokavaliossa, kun taas toiset nauttivat suuresti majoneesia, öljyjä, makeisia ja jälkiruokaa. Kolmannessa ryhmässä suosittiin vaihtelevasti rasvaista ruokaa ja välipaloja. Tutkijat jakoivat naiset ryhmiin sen mukaan, miten hyvin he sopivat johonkin näistä kolmesta ruokavaliotyypistä.

Terveellisempi ruokavalio, vähemmän oireita

Menopause-journalissa julkaistussa tutkimuksessa ilmeni, että eniten vihanneksia ruokavaliossaan omanneet naiset kokivat vaihdevuosien vaikuttaneen heidän yleiseen hyvinvointiin, fyysiseen terveyteen ja mielenterveyteen vähemmän kuin naisilla, jotka söivät vähiten hedelmiä ja vihanneksia. Vastaavasti naiset, jotka söivät eniten rasvaista ruokaa ja välipaloja, kärsivät todennäköisemmin vaihdevuosien oireista, jotka vaikuttivat heidän elämänlaatuun sekä fyysiseen että mielenterveyteen.

”Hedelmissä ja vihanneksissa on vähän rasvaa ja ne ovat hyvä mikroravintoaineiden ja antioksidanttien lähde, sillä ne auttavat kehoa vähentämään inflammaatiota ja pitämään yllä tervettä painoa vaihdevuosien aikana”, Sotoudeh viestitti sähköpostitse Reutersille.

”Hedelmät ja vihannekset sisältävät myös paljon kuitua, mikä voi muuttaa estrogeenin aineenvaihduntaa ja vähentää estrogeenitason vaihtelua, mitkä laskevat oireiden riskiä”, hän lisäsi.

Vaihdevuodet alkavat naisilla, kun kuukautiset loppuvat, yleensä 45-55-vuotiaana. Kun munasarjat hillitsevät estrogeenin ja progesteronin tuotantoa vaihdevuosia edeltävinä vuosina ja sen jälkeen, voivat naiset kokea oireita aina emättimen kuivuudesta mielialanvaihteluihin, nivelkipuun ja unettomuuteen.

Tutkijoiden mukaan liikalihavuus, liikkumattomuus, tupakointi ja alkoholin käyttäminen ovat kaikki yhdistetty suurempaan riskiin kokea vakavampia tai tiheämpiä vaihdevuosien oireita. He myös huomauttivat Reutersin mukaan, että aiempi tutkimus on yhdistänyt vähärasvaisen ja paljon täysjyvää, hedelmiäja vihanneksia sisältävän ruokavalion pienempään määrään kuumia aaltoja ja yöhikoilua.

Vähemmän pikaruokaa ja makeisia terveydenkin takia

Menopause-journalissa julkaistuun tutkimukseen osallistuneet naiset olivat yleensä yli 55-vuotiaita, mutta alle 60-vuotiaita ja he olivat kokeneet vaihdevuodet 7-9 vuotta aiemmin. Tutkimukseen osallistuneet naiset olivat yleensä liikalihavia tai ylipainoisia sekä suurin osa oli naimisissa, jäänyt leskeksi tai eronnut.

Reuters kertoo, että tutkimus ei voi todistaa, saattavatko tai miten tietyt syömistottumukset saattavat suoraan vaikuttaa vaihdevuosien oireisiin. Lisäksi tutkimukseen osallistuneiden määrä oli pieni, jotta suuria johtopäätöksiä voitaisiin tehdä siitä, miten ruokavalio saattaa vaikuttaa vaihdevuosien oireisiin.

Tästä huolimatta Sotoudeh totesi, että rasvojen ja makeisten syöminen kohtuudella omaa muut terveyshyötynsä.

”Suosittelemme, että naiset vähentävät tai välttävät pikaruokaa, makeita ja sokerisia syötäviä niin paljon kuin voivat ja alkavat lisätä ruokia, kuten tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, etenkin värikkäitä ja lehtivihanneksia ja täysjyvää ruokavalioonsa, jos eivät saa niitä jo tarpeeksi”, tutkija neuvoi.

”Se ei pelkästään auta laskemaan heidän vaihdevuosien oireita, se voisi auttaa estämään painonnousua ja muita sairauksia, joihin vaihdevuosia kokevilla naisilla on korkeampi riski”, Sotoudeh lisäsi.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: Reuters