Liukuvoiteen käyttöä ei tarvitse hävetä.

Liukuvoiteiden käyttö pitäisi olla normaali osa seksielämää. Kaalimato.comin tutkimuksen mukaan kuitenkin vain alle puolet suomalaisista (48%) on kokeillut tai käyttänyt liukuvoiteita.

Kaalimadon mukaan suomalaisnaisilla on hieman enemmän kokemusta liukuvoiteista kuin miehillä (49% vrt. 46%). Suosituimpia liukuvoiteet ovat 18-39-vuotiaiden keskuudessa ja eniten kiinnostusta niiden käyttöön on alle 30-vuotiailla.

Valitettavasti liukuvoiteen käyttöön liittyy häpeää ja ne yhdistetään vahvasti pelkästään alapään kuivuusongelmiin.

”Saatetaan kokea, että itsessä on jotakin vialla ja että seksi ei ole itseä varten, jos tarvitsee lisäkostuketta. Liukuvoiteen olisi kuitenkin hyvä kuulua seksielämään, oli kuivuuden kanssa ongelmia tai ei”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen korostaa.

Liukuvoide lisää tyytyväisyyttä seksielämään

Kaalimadon tiedotteen mukaan liukuvoide soveltuu niin esileikkiin, itsetyydytykseen kuin yhdyntään. Liukuvoiteita suositellaan käytettäväksi erityisesti silloin, kun limakalvot ovat esimerkiksi hormonien johdosta kuivemmat, mutta se vähentää muutenkin kitkaa intiimialueilla, lisää seksuaalisia nautinnon tuntemuksia, voi helpottaa orgasmin saamista ja suojaa esimerkiksi kondomia rikkoutumasta.

Kaiken kaikkiaan liukuvoide lisää tyytyväisyyttä seksielämään.

”On naisia, joiden emätin ei kostu, vaikka he ovat seksuaalisesti kiihottuneita ja halukkaita seksiin. Joskus tarvetta lisäliukasteelle voi olla satunnaisesti elämän eri vaiheissa, esimerkiksi raskauden tai imetyksen aikana”, Lavikainen sanoo.

”Liukuvoiteen ollessa normaali osa seksielämää ei sen ehdottamisesta tarvitse ottaa paineita, kun tarvetta lisäkostukkeelle jollakin kerralla on syystä taikka toisesta”, hän lisää.

Liukuvoide välttämätön anaaliseksissä

Osa naisista kokee kostuvansa jopa liikaa, jolloin tuntoherkkyys voi vähentyä, ja Lavikainen suositteleekin tällaiseen tilanteeseen vaseliinipohjaista liukastetta, joka teettää tarvittavaa lisäkitkaa. Tavallinen liukuvoidekin kannattaa kuitenkin ottaa mukaan petipuuhiin, sillä liukaste tuntuu hyvältä esileikissä ja käsiseksissä ja anaaliseksissä liukuvoide on välttämätön.

”Myös oman sylkieritteen käyttäminen liukasteena esimerkiksi suu- ja käsiseksissä on yleistä. Sylki toki ajaa asiansa, mutta haihtuu huomattavasti liukuvoidetta nopeammin. Mikäli suuseksiin kaipaa uusia ulottuvuuksia, kannattaa ehdottomasti valita mukaan makuliukuvoide. Imevien seksivälineiden kanssa puolestaan suositellaan aina käytettävän liukuvoidetta parhaan nautinnon saavuttamiseksi”, seksuaaliterapeutti neuvoo.

Vaikka liukuvoiteesta onkin monenlaista apua ja iloa makuukamarissa, ei se ole vastaus parisuhteen laajempiin ongelmiin, kuten dynamiikkaan tai luottamukseen liittyviin haasteisiin.

”On ensisijaisen tärkeää ylläpitää avointa keskusteluyhteyttä kumppanin kanssa ja hoitaa parisuhdetta myös makuuhuoneen ulkopuolella. Jos seksielämään heijastelevat ongelmat johtuvat esimerkiksi parisuhteen ristiriidoista, eivät ne ratkea välineellisesti”, Lavikainen muistuttaa.

Näin valitset sopivan liukuvoiteen

Kaalimadon mukaan markkinoilla on saatavilla paljon erityyppisiä liukuvoiteita, joten jokaiselle löytyy kokeilemalla sopiva liukuvoide. Vesi-, silikoni- ja öljypohjaisten liukasteiden lisäksi markkinoilta löytyy vesi- ja silikonipohjaisen liukuvoiteen sekoituksia, eli hybridiliukuvoiteita, sekä vegaani- ja luomuliukasteiden valikoima on entistä laajempi ja niitäkin löytyy jo erilaisilla pohjilla.

”Liukuvoiteiden liukuvuuksissa on huomattavia eroja – jotkut tuotteet menevät tahmaisiksi ja kuivuvat nopeammin, toiset taas antavat riittävän liukkauden jo muutamalla pisaralla. Vesipohjaista liukuvoidetta ei voi vahingossakaan laittaa liikaa, mutta silikoniliukasteen kanssa kannattaa olla tarkempi, sillä tuote ei haihdu iholta samalla tavalla. Omiin tarpeisiin parhaiten soveltuvan liukasteen löytää lopulta ainoastaan tutustumalla tuotearvioihin ja kokeilemalla eri tuotteita”, Lavikainen kertoo.

Vesipohjaisia liukuvoiteita on saatavilla aivan tavallisina, lämmittävinä, viilentävinä, eri makuisina sekä erikseen anaaliseksiin tarkoitettuina. Jotkut vesipohjaiset voiteet haihtuvat iholta varsin nopeasti, mutta peseytyvät huomattavasti paremmin pois niin iholta kuin lakanoistakin. Erityisesti seksivälineiden kanssa suositellaan käytettävän vesipohjaisia liukasteita – poikkeuksena kuitenkin lasista ja metallista valmistetut seksivälineet, joihin voidaan käyttää myös silikoni- ja öljypohjaista liukastetta.

Silikoni- ja öljypohjaiset liukuvoiteet jättävät ihon pinnalle kalvon ja ovat näin ollen riittoisempia. Ne soveltuvat täten käsiseksin ja yhdynnän ohella myös vartalon hierontaan. Öljypohjaista liukastetta ei kuitenkaan saa käyttää lateksikondomin kanssa, sillä se voi haurastuttaa kumia.

”Kun hyvä perusliukuvoide löytyy, voi sitä halutessaan kokeilla myös itse viilentää pienen määrän jääkaapissa tai vaihtoehtoisesti lämmittää kuuman veden alla. Viileän ja lämpimän tuntemukset voivat tuntua todella kiihottavalta intiimialueilla”, Lavikainen vinkkaa.