Riski oli selvästi pienempi heillä, jotka kävivät saunassa monta kertaa viikossa.

Saunominen on monen suomalaisen tapa, joka tutkitusti on hyvästä terveyden kannalta. Itä-Suomen yliopistolla on ollut keskeinen rooli kansainvälisessä tutkimuksessa, jonka mukaan runsas saunominen on yhteydessä vähentyneeseen aivoinfarktin riskiin.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 1 628 kuopiolaista 53–74-vuotiasta naista ja miestä. Tiedotteen mukaan tutkittavat jaettiin saunomistottumustensa perusteella kolmeen ryhmään: kerran viikossa saunovat, 2–3 kertaa viikossa saunovat ja 4–7 kertaa viikossa saunovat.

Noin 15 vuoden seurantatutkimuksen aikana selvisi, että mitä useammin henkilö saunoi, sitä pienempi hänen aivoinfarktiriskinsä oli. Aivoinfarktin riski oli 14 prosenttia pienempi 2–3 kertaa viikossa saunovien keskuudessa ja 61 prosenttia pienempi 4–7 kertaa viikossa saunovien keskuudessa verrattuna kerran viikossa saunoviin.

”Nämä tulokset ovat jännittäviä, koska ne viittaavat siihen, että tällainen aktiviteetti, jota monet käyttävät mielihyvään ja rentoutumiseen, voi tarjota hyödyllisiä vaikutuksia verisuonten terveydelle”, tutkimuksen tekoon osallistunut Setor Kunutsor Bristolin yliopistosta kertoi uutistoimisto AFP:lle.

”Saunalla vaikuttaa olevan verenpainetta laskeva vaikutus, mikä voi olla aivoinfarktiriskin kannalta hyödyllisen vaikutuksen taustalla”, hän lisäsi.

Runsaan saunomisen ja vähentyneen aivoinfarktiriskin yhteys säilyi, vaikka tutkijat ottivat huomioon tavanomaisimpia aivohalvauksen riskitekijöitä, kuten ikä, sukupuoli, diabetes, painoindeksi, veren rasvahappokoostumus, alkoholinkäyttö, liikunta ja sosioekonominen asema.

Havainto saunan suojaavasta vaikutuksesta oli samankaltainen miehillä ja naisilla. AFP:n mukaan koska vain niin harvat osallistujat eivät koskaan käyneet saunassa, tutkijat eivät voineet verrata saunojia heihin, jotka eivät käy saunassa lainkaan.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Neurology-tiedelehdessä ja se on ensimmäinen laajamittainen tutkimus aiheesta. Saunomisen yhteyttä aivoinfarktin riskiin tutkittiin Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -väestötutkimuksen aineistosta.

Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimuksessa on aiemmin havaittu, että runsas saunominen vähentää merkittävästi myös sydän- ja verisuonitautien sekä kuolleisuuden riskiä. Tutkijoiden mukaan yhteyden taustalla saattaa olla saunomisesta aiheutuva verenpaineen aleneminen, immuunijärjestelmän ja autonomisen hermoston aktivoituminen sekä parantunut sydän- ja verenkiertoelimistön toiminta.

Äskettäin toteutetussa kokeellisessa tutkimuksessa sama tutkimusryhmä havaitsi, että saunominen vaikuttaa myös verisuonten joustavuuteen, mikä puolestaan on yhteydessä niin verenpaineeseen kuin sydämen toimintaan.

Olemme aiemmin kertoneet hyvistä syistä, miksi saunominen kannattaa. Voit lukea lisää aiheesta täällä.