Tutkimus on vahvistanut sen, minkä moni äiti jo omasta kokemuksesta tietää.

Vanhemmuudessa on omat haasteensa, mutta tutkimuksen mukaan vanhempana oleminen on rankempaa äideille kuin isille. American Sociological Review -journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan äidit kertovat alhaisemmasta onnellisuudesta, suuremmasta määrästä stressiä sekä voimakkaammasta väsymyksestä lasten kanssa vietetystä ajasta kuin isät.

Woman’s Dayn mukaan syyt eivät ole kovin yllättäviä.

”Äidit osallistuvat eri aktiviteetteihin lasten kanssa ja hoitavat lapsia yksin useammin kuin isät”, tutkijat totesivat.

Tutkijoiden mukaan nämä eri aktiviteetit ovat yleensä niitä ”ei-hauskoja” tehtäviä, jotka ovat ollennaisia kasvatuksen kannalta, kuten lapsista huolehtiminen, ruoanlaitto ja siivoaminen. Isät sen sijaan leikkivät enemmän lasten kanssa, mikä voi auttaa olemaan vähemmän stressaantunut.

Woman’s Dayn mukaan tämä voi kuulostaa stereotypialta – äiti huolehtii kodista ja kurista, isän kanssa tehdään kaikkea hauskaa – mutta tutkimuksessa käytettyjen, yli 12 000 ihmisen vuosina 2010, 2012 ja 2013 pitämien ajankäytön päiväkirjojen perusteella se on yleensä totta.

”Äidit tekevät eri asioita lastensa kanssa kuin isät – asioita, joiden tiedämme olevan vähemmän nautinnollisia”, tutkimuksen tekoon osallistunut Kelly Musick kommentoi.

”Lasten kanssa leikkiminen on erityisen nautinnollista vanhemmille. Ja isät käyttävät isomman osan lasten kanssa vietetystä ajasta leikkimiseen”, hän sanoi.

Woman’s Dayn mukaan Musick kuitenkin korostaa, etteivät lapset stressaa vanhempia, vaan eroavaisuudet päivittäisissä askareissa aiheuttavat enemmän paineita äideille.

”Kyse ei ole siitä, että äidit olisivat stressaantuneempia lastensa kanssa, vaan suhteessa isiin, he kokevat enemmän rasitusta”, Musick kertoi.

Tutkijat kysyvät tutkimuksessaan, olisiko perheiden kannalta parempi, jos isien tavoin äidit viettäisivät ylipäänsä vähemmän aikaa lasten kanssa, osallistuisivat miellyttävimpiin aktiviteetteihin lasten kanssa ja veistäisivät itselleen enemmän vapaa-aikaa. Woman’s Dayn mukaan moni äiti voisi vastata tähän kyllä, mutta Musick uskoo, että tilanne voisi todella kohentua, jos yhteiskunta muuttaisi käsityksiää vanhemmuuden rooleista.

”Sosiologina toivon, että yhteiskuntana voisimme päästää irti joistakin oletuksista ja rajoitteista, joita äitien ja isien rooleille asetetaan. Äiti ja isä ovat vuorovaikutuksessa yhteiskunnallisessa kehyksessä, joka on suurilta osin pois heidän hallinnastaan”, Musick sanoi.

”Parit voivat tehdä töitä yhdessä muuttaakseen tapojaan olla vanhempi, mutta se ei ole ratkaisu. Ratkaisu on, että me kollektiivisesti mietimme, mitä odotamme äideiltä ja isiltä”, hän totesi.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Onko vanhemmuus sinun mielestäsi stressaavampaa äideille ja hauskempaa isille? Kommentoi alla!

Lähde: Woman’s Day