Taustalla vaikuttava tekijä voi olla se, että aiemmin herätessä altistuu enemmän päivänvalolle.

Itseään varhain aamulla herääviksi kuvailevat naiset sairastuvat epätodennäköisemmin masennukseen, ilmenee toukokuun lopulla julkaistusta tutkimuksesta, johon osallistui yli 32 000 naista. Journal of Psychiatric Researchissa julkaistu tutkimus selvitti, että luonnostaan varhain heräämään taipuvaisilla oli alhaisempi masennusriski, koska he altistuvat enemmän päivänvalolle.

Tutkijat Coloradon yliopiston pääkampukselta, Boulderista, sekä Bostonin Brigham and Women’s Hospitalista tutkivat kytköstä mielialahäiriöiden ja kronotyyppien välillä, kuten kuinka varhain tai myöhään henkilö on samassa tahdissa 24 tunnin päivän kanssa.

Tutkimuksesta uutisoineen The Independentin mukaan nämä taipumukset yleensä ovat selviä asteikolla, joka vaihtelee aamuvirkuista, jotka heräävät varhain ja menevät nukkumaan varhiain, yökyöpeleihin, jotka suosivat päinvastaista rutiinia. Tutkijoiden mukaan se kumpaan päähän asteikkoa kuulut on osittain geenien määrittelemä ennen kuin he tulivat siihen tulokseen, että aamuvirkkuihin kuuluvilla on 12-27 prosenttia pienempi mahdollisuus masennuksen kehittymiselle.

Neljä vuotta kestänyt tutkimus toteutettiin käyttämällä 32 470 sairaanhoitajanaisen tietoja, jotka saatiin Nurses’ Health Study -kyselystä, jota sairaanhoitajat täyttävät vuosittain. Osallistujien keski-ikä oli 55 vuotta.

The Independentin mukaan kun analyysi alkoi vuonna 2009, ei kenelläkään osallistujista oltu diagnosoitu masennusta. Tuolloin 37 prosenttia osallistujista kuvaili olevansa varhain heräävä, 53 prosenttia kertoi olevansa jotain aamuvirkun ja yökyöpelin väliltä ja kymmnenen prosenttia sanoi olevansa yökyöpeleitä.

Kun tutkimus päättyi, tutkijaryhmä huomasi 2 581 masennustapausta kehittyneen ja niistä 290 oli yökyöpeleiden kategoriassa. Tutkimuksessa selvisi, että myöhään heräävät olivat todennäköisemmin masentuneita, vaikka he ottivat huomioon muut tekijät, jotka lisäsivät riski, kuten yksin asuminen, tupakointi ja sinkkuna oleminen.

”Tämä kertoo meille, että kronotyypillä voi olla vaikutusta masennusriskiin, mitä ei ohjaa ympäristö- ja elämäntapatekijät”, tutkimusta johtanut Céline Vetter kommentoi.

”Vaihtoehtoisesti, milloin ja miten paljon saat valoa vaikuttaa myös kronotyyppiin ja valolle altistuminen myös vaikuttaa masennusriskiin”, hän lisäsi.

The Independentin mukaan vaikka tutkimustulokset viittaavat siihen, että henkilön unirytmi on itsenäinen riskitekijä masennukselle, Vetter kuitenkin selvensi, että tämä ei tarkoita sitä, että yökyöpelit tulevat väistämättä sairaistumaan masennukseen.

”Kyllä, kronotyyppi olennainen, kun on kyse masennuksesta, mutta se on pieni vaikuttava tekijä”, hän huomautti.

Vetterillä oli myös neuvonsa heille, jotka ovat taipuvaisia nousemaan ylös ja nukkumaan pidempään.

”Koeta nukkua tarpeeksi, kuntoile, vietä aikaa ulkona, himmenä valoja iltaisin ja koeta saada mahdollisimman paljon valoa päivän aikana”, tutkija vinkkasi.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: The Independent