Tutkimus osoittaa: Yhä useampi työikäinen suomalainen on ylipainoinen

Etenkin työikäisillä naisilla paino on noussut viime vuosina.

Joka kolmannella työikäisellä naisella ja joka viidennellä miehellä paino on noussut vähintään viisi prosenttia viimeisen kolmen vuoden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tämä ilmenee FinTerveys– ja FinSote-väestötutkimusten tuloksista.

Työikäisistä 20–54-vuotiaista miehistä 65 prosenttia ja naisista 49 prosenttia oli painoindeksin mukaan ylipainoisia tai lihavia vuonna 2020. Vuonna 2018 ylipainoisia tai lihavia miehistä oli 59 prosenttia ja naisista 45 prosenttia.

THL:n mukaan ylipaino ja lihavuus oli yleisintä 55–74-vuotiailla, vaikka tässä ikäryhmässä ei havaittu muutosta ylipainoisten määrässä. Ikäryhmän miehistä 70 prosenttia ja naisista 63 prosenttia oli ylipainoisia tai lihavia vuonna 2020.

”Lihavuuden ehkäisyyn on entistä tärkeämpää saada riittävästi resursseja, sillä lihavuus on yleistynyt jo pitkään. Koronaepidemia on voinut entisestään vauhdittaa huolestuttavaa kehityssuuntaa”, erikoistutkija Katri Sääksjärvi toteaa.

Elintavoissa ei juuri muutoksia

Vaikka suomalaisilla paino on noussut, ovat työikäisten elintavat valtaosin pysyneet ennallaan vuosien 2017 ja 2020 välillä. THL kertoo, että havaitut muutokset ovat olleet monitahoisia.

Muutoksia oli lähes yhtä paljon niin suotuisaan kuin epäsuotuisaan suuntaan terveyden näkökulmasta. Hyvää kehitystä havaittiin esimerkiksi työikäisten miesten lievästi vähentyneessä alkoholin riskikulutuksessa.

”Seuraavaksi selvitämme, kasaantuvatko epäsuotuisat muutokset elintavoissa tiettyihin väestöryhmiin. Tarvitsemme tätä tietoa, jotta voimme kohdentaa terveyden edistämisen toimia tarkoituksenmukaisesti”, erikoistutkija Tuija Jääskeläinen selittää.

THL:n väestötutkimuksista FinTerveys-tutkimus toteutettiin vuonna 2017 ja seurantatutkimus samoille tutkittaville syksyllä 2020. Yhteensä 4 881 henkilöä osallistui tutkimuksiin molempina tutkimusvuosina.

FinSote-tutkimus toteutettiin väestöä edustavina otoksina vuosina 2018 ja 2020. Vuoden 2020 tutkimukseen kutsuttiin 61 600 satunnaisesti valittua 20 vuotta täyttänyttä henkilöä, joista 28 199 osallistui siihen (vastausaktiivisuus 46 %), kun taas vuonna 2018 vastaajia oli 26 422 (vastausprosentti 45,3 %).

Painonhallinta on tärkeää, koska ylipaino ja liikalihavuus ovat terveysriski. Kerroimme aiemmin, miten ylipainon lisääntyessä rasvamaksasta on tullut uusi, merkittävä terveysuhka Suomessa – lue lisää täällä.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.