Kesäkuun 10. päivä vietetään kansainvälistä rasvamaksapäivää.

Sinunkin sisälläsi saattaa olla rasvoittunut maksa, joka on riski terveydelle. Rasvamaksa on noussut Suomessa uudeksi, merkittäväksi terveysuhaksi ylipainon lisääntyessä, kertoo Munuais- ja maksaliitto.

Lähes puolet yli 30-vuotiaista suomalaisista (46 %) ovat ylipainoisia, ja ylipainoisista jopa 80 prosentilla on rasvamaksa. Munuais- ja maksaliiton mukaan noin miljoonan suomalaisen aikuisen maksa on siis rasvoittunut.

Naisilla vyötärölihavuuden raja on 90 senttimetriä ja miehillä 100 senttimetriä. Vaikka ylipaino, ja etenkin vyötärölihavuus, on rasvamaksan tärkein aiheuttaja, esiintyy sitä myös normaalipainoisilla.

Kun maksan kudoksesta yli viisi prosenttia on rasvaa, on kyseessä rasvamaksatauti. Rasvan kertyminen maksaan häiritsee sen toimintaa.

”Rasvamaksa on tärkeä todeta ajoissa, koska se etenee yleensä hitaasti ja sen kulkuun voidaan vaikuttaa elintapaohjauksella ja tarvittaessa lääkehoidolla. Tärkein hoitomuoto on painonpudotus”, Munuais- ja maksaliiton maksa-asiantuntija Tarja Teitto-Tuckett sanoo tiedotteessa.

Hoida laihduttamalla ja liikunnalla

Joka viidennellä rasvamaksa voi edetä maksasolujen tulehdukseksi. Pitkään jatkuva tulehdus aiheuttaa osalle sairastuneista maksakirroosin, joka voi kehittyä maksasyöväksi; rasvamaksa on maksasolusyövän tärkein syy.

Munuais- ja maksaliiton mukaan rasvan kertyminen altistaa myös diabetekselle, verenpaineen nousulle, veren rasva-arvojen muutoksille ja muille sairauksille. Rasvamaksan hoitaminen kannattaa, sillä kun vatsaontelon rasvan saa laihdutettua pois, maksan muutokset voivat palautua.

Rasvamaksan parasta hoitoa ovat painonpudotus sekä liikunta. Tutkimusten mukaan jokaisen painokilon pudotus pienentää vyötärönympärystä sentillä, ja liikunta vähentää maksaan kertynyttä rasvaa sellaisenaankin ilman laihtumista.

”Sekä kestävyysliikunta että lihaskuntoharjoittelu pienentävät maksan rasvapitoisuutta. Liikunta kannattaa aloittaa kuitenkin maltilla. Aiempaa liikuntaa harrastamattomalle ja ylipainoiselle nykyiset liikuntasuositukset voivat olla liian haastavia ja liikuntaharrastus loppuu ennen kuin se ehtii kunnolla alkaakaan”, Teitto-Tuckett kertoo.

Vanha kunnon hyötyliikunta on hyvä tapa lisätä liikettä päivään, ja kesäaikaan sitä on helppo toteuttaa kuin huomaamatta. Alla vielä koostetusti muutama täsmävinkki, joiden avulla vältät rasvamaksan.

  • Lisää arkeen liikuntaa, kestävyys- tai voimaharjoittelua
  • Pudota painoa
  • Vältä tyydyttyneitä rasvoja kuten voita ja kookosrasvaa
  • Vähennä fruktoosilla makeutettujen juomien litkimistä
  • Jätä karkit kauppaan
  • Unohda ihmedieetit

Kansainvälistä rasvamaksapäivää vietetään torstaina 10. kesäkuuta neljättä kertaa. Päivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta rasvamaksasta, sen aiheuttajista ja sen hoidosta.