Nämä viisi syötävää voivat auttaa sinua saamaan paremmat yöunet.

Oman jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta kunnon yöunet ovat tärkeät, mutta tästä huolimatta moni voi kärsiä vaikeuksista nukkumisen suhteen. Nukahtamiseen ja nukkumiseen voi kuitenkin vaikuttaa jo esimerkiksi syömistottumuksillaan.

Ravitsemusterapeutti Stephanie Middlebergin mukaan onkin olemassa todisteita siitä, että näiden syötävien lisääminen päivitäiseen ruokien valikoimaan voi auttaa.

1. Paljon proteiinia sisältävät ruoat

Kalkkuna, kana, raejuusto, kananmunat ja maito voivat auttaa Middlebergin mukaan nukahtamaan. Näissä syötävissä on tryptofaani-aminohappoa, joka auttaa vapauttamaan serotoniinia ja melatoniinia, jotka auttavat vuorokausirytmin säännöstelyssä. Syömällä näitä ruokia yhdistettynä hiilihydraatteihin (katso alta) pitkin päivää, virität kehoasi illan melatoniiniryöppyyn, joka on yleensä kello 21 aikaan ja valmistat itseäsi kunnon yöuniin.

2. Täysjyvät

Täysjyvät auttavat muuttamaan tryptofaanin serotoniiniksi ja melatoniiniksi, joten niitä pitäisi nauttia proteiinien ohessa.

”Voi olla hyvä idea yhdistää kourallinen tummaa riisiä, palkokasveja tai uuniperuna ateriasi kanssa”, Middleberg vinkkaa.

Näistä hiilihydraateista saa hyvin myös B-vitamiinia, joka voi auttaa nukkumisen suhteen.

3. Hapankirsikat

Näissä kirsikoissa on paljon melatoniinia ja ne voivat auttaa tryptofaania läpäisemään veri-aivoesteen stimuloidakseen kehoasi tuottamaan enemmän sen omaa melatoniinia. Middleberg suosittelee napostelemaan iltaisin sulatettuja kirsikoita.

4. Pähkinät ja siemenet

Pähkinöissä, siemenissä ja pähkinävoissa on sekä tryptofaania että magnesiumia, jolla voi olla rauhoittava vaikutus. Juuri ennen unille menoa näiden syöminen voi auttaa sinua nukahtamaan nopeammin.

”Mutta noin 30 grammaa riittää”, Middleberg neuvoo.

”Liiallinen syöminen laittaa vatsan sekaisin, mikä vaikeutaa nukahtamista”, hän jatkaa.

5. Lämpimät juomat

Middlebergin mukaan lämpimän juoman nauttiminen auttaa vähentämään kireyttä ennen sänkyyn menoa valmistaen kehoasi nukkumaan. Esimerkiksi hyviä vaihtoehtoja on kupillinen yrttiteetä, lämmintä vettä sitruunan kera tai lämmintä maitoa. Alkoholista kannattaa kuitenkin pysyä erossa.

”Se auttaa kyllä nukahtamaan. Mutta metaboloituessaan se häiritsee unta”, Yhdysvaltojen National Sleep Foundation -yhdistyksen puheenjohtaja Christopher Drake sanoo.

Hän huomauttaa myös, ettei näitä lyhyitä heräämisiä kenties huomaa, mutta ne vaikuttavat huomattavasti yöuntesi laatuun.

Lähde: Good Housekeeping