Monipuolinen liikunta tekee keholle hyvää ja myös rauhallisista lajeista saa paljon tehoa irti.

Rauhalliset lajit, kuten pilates ja jooga, mielletään usein naisten lajeiksi, joissa keskitytään kunnon liikunnan sijaan pelkkään hengittelyyn ja venyttelyyn, mutta totuus on kuitenkin toinen. Terveystalon mukaan tosiasiassa rauhallinen liike ei tee treenistä tehotonta.

”Jooga ja pilates auttavat vahvistamaan syviä lihaksia, joilla kannattelemme kehoamme. Siksi näistä lajeista hyötyvät kaikki huippu-urheilijasta toimistotyöntekijään”, kertoo fysioterapeutti ja jooga- ja pilatesohjaaja Mirka Kirjavainen Terveystalosta.

”Kun oman kehon lihaksistoa oppii hahmottamaan ja käyttämään oikealla tavalla, myös tuki- ja liikuntaelinvaivat vähenevät”, hän lisää.

Joogan ja pilateksen tehoa ei mitata hien määrässä; näiden kaltaiset rauhalliset lajit vaativat keskittymistä ja koko kehon aktiivista käyttöä. Hitaus voi tuoda liikkeisiin tehoa.

”Monesti unohdetaan, että lihas tekee töitä myös jarruttaessaan. Nopeatempoisen jumpan sijaan hidas liike voikin lopulta olla tehokkaampi. Kun esimerkiksi vatsalihasliikkeet tehdään hitaasti ja huolella hengityksen tahdissa, keskitytään tekemään liike kunnolla ja oikeilla lihaksilla. Hyvin hallitussa liikkeessä lihas tekee töitä koko ajan”, Kirjavainen sanoo.

Rauhallisempi liikunta ei romuta kuntoa

Etenkin istumatyötä tekevien olisi syytä suosia mahdollisimman monipuolista liikuntaa, jotta keho pääsee päivän päätteeksi palautumaan, sillä päivittäinen paikallaan istuminen jäykistää. Kirjavaisen mukaan esimerkiksi pyöräilyn kaltainen hyötyliikunta on hyvästä, mutta jos keho ei saa muunlaista liikettä, se jäykistyy entisestään.

”Siksi ainakin kerran viikossa olisi hyvä helliä kehoa avaavilla ja liikkuvuutta lisäävillä liikkeillä”, Kirjavainen toteaa.

Terveystalon mukaan lempeämpi liikunta on paikallaan varsinkin, jos olo on työpäivän jälkeen jäykkä ja stressaantunut. Kieli vyön alla juokseminen tai muu kovatempoinen treeni ei sovi joka päivään, vaan omaa kehoa kannattaa kuunnella.

Rauhallisempi urheilu ei romuta kuntoa, vaan palauttaa ja auttaa saamaan seuraavasta treenikerrasta enemmän irti.

”Pilateksessa ja joogassa tehtävät olkapäiden ja selkärangan rullaukset saavat selän ja hartioiden jumit hellittämään. Kehon huoltamisen lisäksi ne auttavat rakentamaan ryhdille parempaa perustaa: kun syvät lihakset ovat kunnossa ja selkäranka hallinnassa, pysyy istuma-asentokin suorana ja vaivat paremmin poissa”, muistuttaa Kirjavainen.

Näin pääset kiinni kehoa huoltaviin lajeihin

Pilateksen ja joogan tapaiset liikuntalajit tukevat toisiaan, mutta niistä on hyötyä myös muiden lajien harrastajille. Terveystalon mukaan oma liikuntakalenteri kannattaakin rakentaa monipuoliseksi ja muistaa nopeatempoisemman treenin ohella myös palauttava liikunta.

Näitä lajeja on helppo harrastaa myös kotona, sillä niihin ei tarvitse suurta välinearsenaalia tai valtavasti tilaa. Alta löydät kolme vinkkiä, miten pääset kiinni kehoa huoltaviin lajeihin.

  • Kokeile ennakkoluulottomasti
    Omaan kehoon tutustuminen kannattaa aina. Vaikka tuntisit voivasi ihan hyvin, voit yllättyä siitä, miten paljon paremmalta kehosi alkaa uuden lajin aloittamisen myötä tuntua.
  • Älä luovuta
    Jos kehonhallinta on kateissa, alku voi tuntua turhauttavalta. Vaikka tuloksia ei heti tulisikaan, ole kärsivällinen. Päätä kokeilla uutta lajia vaikka viisi kertaa – ajan kanssa jooga tai pilateskin alkaa sujua.
  • Yhdistele mielesi mukaan
    Keho kiittää, kun se saa monipuolista liikettä. Tasapainota hikiliikuntaa joogalla, pilateksella tai venyttelyllä ja kuuntele, millaista liikuntaa kehosi kunakin päivänä kaipaa. Kun liikunnasta tulee hyvä olo, mielikin voi hyvin. Jos tarvitset asiantuntijan apua kehonhuoltoon, varaa aika fysioterapeutille.