Pidä useammin lihattomia päivä – terveytesi kiittää ja 5 muuta syytä, miksi se kannattaa

Monissa tutkimuksissa on todettu, että etenkin punaisen lihan ja lihavalmisteiden syöminen ei tee hyvää terveydelle.

Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston mukaan kuolemanriskisi on suurempi, jos ruokavaliosi painottuu lihaan. Syöpäjärjestöt taas ovat muistuttaneet, että punainen liha ja lihavalmisteet lisäävät suolistosyövän riskiä.

The Independent sen sijaan kertoo uudesta, isosta tutkimuksesta, jossa Oxfordin yliopiston tutkijat ovat yhdistäneet säännöllisen lihan syömisen aiempaa suurempaan joukkoon yleisiä sairauksia. Tutkimuksessa punaista lihaa ja lihavalmisteita kolmesti tai useammin viikossa syöneillä oli korkeampi riski iskeemiseen sydänsairauteen, keuhkokuumeeseen, diabetekseen, divertikuliittiin ja suolen polyyppeihin.

Runsaampi siipikarjan syöminen yhdistettiin tutkimuksessa korkeampaan riskiin sairastua refluksitautiin, gastriittiin ja duodeniittiin, divertikuliittiin, sappirakon sairauksiin ja diabetekseen. BMC Medicine -journalissa julkaistuun tutkimukseen osallistui 475 000 aikuista Iso-Britanniasta ja Pohjois-Irlannista (UK).

The Independentin mukaan lisätutkimuksia tarvitaan, mutta tutkimus on jälleen yksi hyvä syy vähentää lihansyöntiä – terveytesi kiittää. Terveyssyiden lisäksi on myös monia muita hyviä syitä, joiden takia lihattomia päiviä kannattaisi pitää useammin, ja löydät alta viisi sellaista.

Säästät rahaa

Etenkin laadukkaan lihan syöminen voi tulla kalliiksi. Kasvikset, vihannekset, pavut ja viljatuotteet sen sijaan eivät yleensä maksa maltaita, mutta ovat silti ravitsevia ja täyttäviä.

Olet luovempi keittiössä

Isolle pihville ei yleensä tarvitse muuta tehdä kuin maustaa se. Olipa kokattavana sitten munakoisoa tai sieniä, voi kasvisruokien tekemisessä mielikuvitusta käyttää paljon enemmän ja myös makua saa ruokiin ihan eri tavalla.

Voit kokeilla uusia kasviksia

Jos lähdet vähentämään lihansyöntiä ja lisäät kasviksia ruokavaliossa, voit päästä tutustumaan sinulle täysin uusiin raaka-aineisiin. Satokausikalenteri kannattaa myös muistaa ja käyttää sitä hyödyksi.

Tunnet olevasi ympäristöystävällisempi

Lihattomalle linjalle siirtyminen edes yhtenä päivänä viikossa saa aikaan jo ekologisia hyötyjä. Lihansyöntiä vähentämällä voit auttaa tukemaan työtä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, vähentää kasvihuonepäästöjä ja vähentää resurssien, kuten veden ja maan, käyttöä tuotannossa. Voit saada paljon aikaan jo sillä, että pidät vain yhden päivän viikossa lihattomana.

Tuet biodiversiteettiä

Biodiversiteetti on biologista monimuotoisuutta. Kun syöt vähemmän lihaa, voit auttaa vähentämään eläinten luonnollisten asuinympäristöjen vähenemisen määrää. Lisäksi suosimalla luomutuotteita silloin, kun se on mahdollista, tuet luonnonmukaista tuotantotapaa, mikä on hyvästä myös mehiläisille ja muille pölyttäville hyönteisille.

Kerroimme aiemmin vinkkejä, miten vältät yleisimmät sudenkuopat kasvisruokavaliota toteuttaessa. Lisäksi kerroimme, miksi ruokavalion muokkaaminen kasvispainotteisemmaksi kannattaa ja annoimme vinkkejä ruokavaliomuutoksen tekoon.

Lähde: The Independent


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.