Haluatko tehdä ruokavaliomuutoksen? Näiden ravitsemusterapeutin vinkkien avulla onnistut varmasti

Etenkin motivaatio ja pitkäjänteisyys ovat tarpeen, kun lähtee tekemään elintapamuutoksia.

Uusi vuosi, uusi minä! Tällä ajatuksella monet lähtevät uuteen vuoteen ja itselle asetetaan korkeat tavoitteet, joilla pyritään uuteen, terveellisempään elämäntyyliin.

Elintapamuutoksia tehdessä ruokavalio kokee myös muutoksia, mutta muutoksista kiinnipitäminen voi olla haastavaa. Onneksi on erilaisia vinkkejä, joiden avulla voit varmistaa, että onnistut ruokavaliomuutoksessasi.

Terveystalon johtava ravitsemusterapeutti Mikko Rinta listasi neljä vinkkiä onnistuneeseen ruokavaliomuutokseen.

Lähtökohdat kuntoon

Rinta neuvoo olemaan realistinen ja selvittämään lähtötilanne. Mihin muutoksella tähdätään? Mitkä asiat motivoivat pitämään muutoksen vaatimista asioista kiinni?

”Kun tavoitteet ja niiden taustalla vaikuttavat arvot on kirkastettu, muutoksella on paremmat mahdollisuudet onnistua”, hän kertoo.

Samalla on hyvä kartoittaa muut elämän osa-alueet: millä tolalla ovat esimerkiksi uni, aktiivisuus, sosiaaliset suhteet ja päihteidenkäyttö? Terveystalon mukaan ne vaikuttavat ratkaisevasti muiden valintojen onnistumiseen.

”Elämänmuutos on tärkeää tehdä oikealla hetkellä. Siitä saatavan hyödyn on aina oltava suurempi kuin sen vaatima vaiva”, Rinta kertoo.

Älä mullista koko elämää kerralla

”Muutos on hyvä toteuttaa omilla ehdoilla. Jos sosiaalisten suhteiden ylläpito on tärkeä arvo, elämänmuutos ei saa rajoittaa niitä”, ravitsemusterapeutti sanoo.

Rinnan mukaan mitä isompi muutos, sitä pienempiin osiin palasteltuna se kannattaa tehdä.

”Kohti parempaa edetään pienin askelin, yksi välietappi kerrallaan”, hän toteaa.

Hae lähipiiriltä tukea muutokselle

Lähipiirin asenteilla on suuri merkitys muutoksen onnistumisessa – ympäristön pitää tukea muutosta. Rinnan mukaan vaikka oma tahdonvoima olisi suuri, muutos voi olla liian raskas toteuttaa, mikäli perhe tai kaveripiiri hangoittelevat vastaan.

”Koetinkiveksi voi nousta yhtä lailla negatiivisesti suhtautuva lähipiiri kuin esimerkiksi yötyö, joka hankaloittaa arkea”, Rinta selittää.

Anna ammattilaisen auttaa eteenpäin

Terveystalon mukaan ravitsemusterapeutti on erikoistunut ottamaan huomioon jokaisen henkilökohtaisen tilanteen ja rakentamaan elintapamuutoksen kullekin sopivaksi.

”Pikavoittoja tavoitellessaan moni ryhtyy syömään liiankin niukasti ja treenaamaan turhan kovaa, jolloin tuloksena voi olla ylikunto”, Rinta huomauttaa.

Ammattilainen osaa auttaa, olipa kyse ruokavaliosta luistamisesta tai liiankin innokkaasta suorittamisesta.


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.