Nukkuminen voi ollakin parempi idea kuin salille meno – lue miksi

Jos sinulla on vaikeuksia valita, noustako sängystä ylös ja lähteä treenaamaan vaiko venyä sängyssä ja nukkua lisää, voi tämä auttaa sinua tekemään päätöksen.

Nukkuako lisää vai lähteäkö treenaamaan, kas siinäpä pulma. Myöhemmät syyllisyydentuskat välttääkseen moni ei anna periksi sängyn houkutuksille, mutta asiantuntijoiden mukaan riittävä nukkuminen voi ollakin yhtä hyödyksi terveydellesi ja painollesi kuin treenaaminen.

Alla on syitä, jotka puhuvat kunnon yöunien puolesta.

Hormonit pelissä

Philipsin kanssa yhteistyötä heidän Somneo Sleep and Wake-up -valon parissa tehnyt tohtori Guy Meadowsin mukaan riittämätömät yöunet on yhdistetty kehon korkeampaan rasvaprosenttiin.

”Nukkuminen vähemmän kuin 7-8 tuntia yössä on yhdistetty korkeampaan rasvaprosenttiin. Tutkimuksen mukaan keskimäärin kuusi tuntia yössä nukkuvat ovat 27 prosenttia todennäköisemmin ylipainoisia ja keskimäärin viisi tuntia yössä nukkuvat ovat 73 prosenttia todennäköisemmin ylipainoisia”, Meadows kertoi Cosmopolitan UK:lle.

Tämä johtuu erityisesti kahdesta hormonista, greliinistä ja leptiinistä.

”Greliini sääntelee ruokahalua ja kuinka nälkäiseksi tunnemme itsemme, kun taas leptiini säätelee kylläisyyden tunnetta, joka vihjaa milloin lakata syömästä”, Meadows selitti.

”Tutkimus on osoittanut, että huonosti nukutun yön jälkeen greliinin tasot kasvavat ja leptiini tasot laskevat, mikä tarkoittaa sitä, että tunnemme olon nälkäisemmäksi ja vähemmän kylläiseksi, minkä takia meillä on taipumus syödä enemmän”, hän jatkoi.

Huonot valinnat

Tutkimuksen mukaan huonosti nukutun yön jälkeen ihmiset tuntevat enemmän halua syödä, jopa 45 prosenttia normaalia enemmän. Cosmopolitan UK:n mukaan ruokavalinnat seuraavana päivänä ovat tieteellisesti todistetusti paljon huonompia.

”Tutkimuksen mukaan huonot yöunet saavat meidät valitsemaan runsaskalorisia ruoia. Uppsalan yliopiston tutkijat osoittivat, että unen puutteesta kärsivät yksilöt valitsivat ruokia, joissa oli keskimäärin yhdeksän prosenttia enemmän kaloreita kuin silloin, kun he olivat levänneitä”, Meadows kertoi.

Tämän on ajateltu johtuvan joko tahdonvoiman laskusta tai impulsiivisten päätösten lisääntymisestä.

Enemmän vatsarasvaa

Cosmopolitan UK:n mukaan ravitsemusterapeutti Lily Soutter on Meadowsin kanssa samoilla linjoilla siitä, että nukkuminen voi olla yhtä arvokasta terveydelle kuin salisessio. Soutter viittasi tuoreeseen tutkimukseen, josta ilmeni, että unen puute lisää vatsarasvaa, jota on vaikea saada pois.

”Tutkijat ovat analysoineet stressihormoni kortisolin tasoa univajeesta kärsivillä henkilöillä. He saivat selville, että unettoman yön jälkeen kortisolin tasot olivat koholla, mikä oli erityisen koholla kello 16 ja 19 välillä. Korkea kortisoli voi antaa signaaleja rasvan varastoimisille keskivartaloon”, Soutter selitti.

Tehottomat treenit

Soutter huomautti, että jos et nuku tarpeeksi, ovat treenisi merkittävästi tehottomampia, joten lisäunet voivat olla siinäkin mielessä hyvä idea.

”Unen aikana lihaskudos korjaa itseään ja uusia soluja syntyy, joten unen puute on vihollinen ajatellen tämän tärkeän, rasvaa polttavan lihasmassan rakentamista ajatellen”, Soutter sanoi.

Meadows on samaa mieletä. Hän kertoi Cosmopolitan UK:lle, että jatkuvat alhaiset unimäärät voivat vaikuttaa yhtä negatiivisesti kognitiivisiin suorituksiin kuin kaksi kokonaista yötä ilman unta.

”Tämä tarkoittaa sitä, että keskittyminen ja tarkkaavaisuus, reaktioaika ja kyky arvioida riskejä heikentyvät. Kuntoilu väsyneenä näin ollen lisää riskiä, että loukkaat itsesi”, Meadows kertoi.

”Jos olet vakavissasi terveenä pysymisestä ja kuntoilusta, pärjäät paremmin kun laitat nukkumisen etusijalle elämässäsi”, hän lisäsi.

Lähde: Cosmopolitan UK


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.