Tunnetko olosi usein väsyneeksi, vaikka olisit levännyt kuinka paljon? Syy siihen voi löytyä tavoista, joita voit tehdä vahingossakin.

On useampi käyttäytymistapa, joita tehdään joka päivä, mutta niihin ei kiinnitetä niin paljon huomiota kuin pitäisi. Niiden teko vie paljon energiaa, joten niihin olisi syytä kiinnittää huomiota, varsinkin jos energiat tuntuvat olevan levosta huolimatta aina vähissä.

Energian riittämiseksi on syytä syödä terveellisesti, nukkua riittävästi ja asettaa omalle jaksamiselle rajoja. Mutta on vielä ainakin nämä kaksitoista asiaa, joihin pitäisi kiinnittää huomiota, jotta ei aina väsyttäisi. Jos olet jatkuvasti väsynyt, kiinnitä vielä niihin huomiota ja väsymys saattaa korjaantua.

1. Katselet liian paljon tunteisiin vaikuttavia TV-ohjelmia

Ylimääräiset ja voimakkaat sekä positiiviset että negatiiviset tunteet voivat johtaa kiihtyneeseen tilaan ja samalla ylikuormittaa. Noin voi käydä esimerkiksi suuria tunteita luovaa televisio-ohjelmaa katsoessa.

2. Aterioidesi välissä on liian pitkiä taukoja

Keho saa energiaa, kun syödään. Se on kuitenkin yksilöllistä, että kauanko keho pärjää sillä energialla, joka on saatu ravinnosta. Joillakin aterioiden välissä voi olla liian pitkiä taukoja ja energiat ovat siksi vähissä, kun keho joutuu elämään vararavinnolla.

3. Työpöytäsi on sotkuinen

Työskentely sotkuisessa ympäristössä voi lisätä häiriötekijöitä ja vähentää tarkkaavaisuutta. Lopputulos on tietysti se, että tehtävien suorittaminen kestää normaalia kauemmin. Siitä taas aiheutuu se, että on käytettävä töiden teossa enemmän energiaa ja siksi väsyttää entistä enemmän.

4. Suunnittelet asioita liian pitkälle tulevaisuuteen

Se, että suunnittelee asioita etukäteen, auttaa tiettyyn pisteeseen asti. Jos kaikki tehtävät on suunniteltu jo pitkälle tulevaisuuteen, voi se ahdistaa, joka voi johtaa vaikuttaa haitallisesti työmuistiin ja käsittelynopeuteen. Tuollainen vie paljon energiaa.

5. Nettiselaimessasi on liian monta välilehteä auki

Jos nettiselaimessa on auki suuri määrä välilehtiä, voi joutua helposti ylikierroksille. Jos kaikki avoinna olevat välilehdet eivät liity siihen mitä juuri teet, kannattaisiko ne sulkea. Näin annat aivoillesi enemmän lepoa, kun ne eivät ole siinä edessä häiritsemässä ja jopa ahdistamassa.

6. Vastaat puheluihin aina heti

Puheluiden vastaanottaminen voi uuvuttaa. Mutta pitääkö puheluihin vastata aina heti? Jos sinulla on meneillään jokin tärkeä tehtävä, ehkä puhelu voisi odottaa. Puhelun jälkeen voi nimittäin kestää useita minuutteja ennen kuin olet taas päässyt tehtävässäsi kunnolla vauhtiin.

7. Annat keskeyttää askareitasi liian usein

Monet askareet saattavat jäädä kesken, kun pitääkin aloittaa jonkin toisen askareen teko. Aivosi voivat silti ajatella samalla sen keskeneräisen tehtävän tekoa, kun teet jo uutta tehtävää. Se kuormittaa aivoja, varsinkin jos miettii kerralla useampaa tehtävää.

8. Olet huonossa asennossa pitkin päivää

Monet saattavat esimerkiksi tehdä töitä istuen huonossa asennossa. Huono asento mm. aiheuttaa painetta kehon lihaksiin ja niveliin, joten kehon on käytettävä enemmän energiaa tuon kompensoimiseen, joka vie paljon energiaasi. Näin voi käydä myös öisin, jos nukkuu huonolla patjalla tai tyyny on huono.

9. Hengität huonolla tavalla

Kun mielessä on paljon asioita, ei tule keskityttyä oikeanlaiseen hengittämiseen. Sekin vie energiaa. Aina kun olo tuntuu stressaantuneelta tai kiire painaa, kannattaa hengittää syvään, jotta ei tulisi hengitettyä vain pinnallisesti.

10. Annat pienien tehtävien kasaantua

Kuten kohdassa 7 kerrottiin, niin askareiden keskeytyminen vie energiaa. Varsinkin pienet askareet kasaantuvat helposti. Kaikki alle 5 minuuttia kestävät askareet kannattaa tehdä heti, jotta niitä ei tulisi turhaan mietittyä ja miettiminen ei veisi energiaa.

11. Nukut liian valoisassa huoneessa

Altistuminen kirkkaalle valoalle öisin osoittaa aivoille sen, että on vielä päivä. Tämä estää aivoja vapauttamasta melatoniinia, joka on unta edistävää hormonia. Siksi yöunista ei tule laadukkaat ja sehän tietysti väsyttää.

12. Käytät apunasi neuvoja, jotka eivät sovi sinulle

Se mikä toimii jollekin toiselle, ei välttämättä toimi sinulle. Toisen neuvoja voi käyttää tai tehdä niin kuin muutkin tekevät, mutta niin ei aina kannata tehdä. Saatat sillä tuhlata vain aikaasi ja energiaasi. Kun teet asiat omalla tavallasi ja sellaisilla tavoilla, jotka vievät vähiten energiaasi, et väsy helposti.

Toivottavasti näitä neuvoja noudattamalla saat lisättyä energiaasi!

Lähde: Huffpost