Pienilläkin asioilla on toisinaan väliä.

Pienillä asioilla voi myös syntyä suurempia muutoksia. Jos kaipaat muutosta elämäntapoihisi ja -tyyliisi, on parasta aloittaa juuri pienillä, uusilla päivittäisillä tavoilla.

Quora-sivustolla kysyttiin, minkälaiset ”minitavat” ovat sellaisia, että niitä kannattaisi tehdä päivittäin. Business Insiderin mukaan sivustolle kertyikin joukko ideoita simppeleistä tavoista, joita tehdä päivittäin, jotta tuntisit olosi onnellisemmaksi, terveemmäksi tai tuottavammaksi.

Näissä tavoissa parasta on se, että niiden toteuttaminen ei vie montaa minuuttia. Alla on 15 esimerkkiä tavoista, joilla sinäkin voit tehdä elämästäsi parempaa, jos nämä tavat eivät ole jo osa päivittäisi rutiinejasi.

1. Harjaa hampaasi

Hampaiden harjaaminen ja hammaslangan käyttö on hyvästä hampaiden terveyttä ajatellen, mutta se voi myös pelastaa henkesi. Suositeltavaa olisi harjata hampaat kahdesti päivässä ja käyttää hammaslankaa päivittäin. Jos vältät tätä tapaa, kasvatat riskiä sairastua dementiaan, diabetekseen, munuaistautiin ja syöpään – muun muassa.

2. Hymyile peilikuvallesi

Hampaat harjattuasi katso itseäsi peilistä ja hymyile ja anna hymyn olla kasvoilla kymmenen sekuntia. Business Insiderin mukaan tunnettu psykologi Robert Zajonc uskoi kasvotoimintojen johtavan muutokseen mielialassa ja vuonna 1989 tehdyssä tutkimuksessa hän selvitti, että peilikuvalleen hymyilleillä osallistujilla mieliala kohosi paljon enemmän kuin heillä, jotka vain hymyilivät.

3. Kirjoita muistiin päivän tärkein tehtävä

Päätä yksi tehtävä, joka sinun tulisi toteuttaa päivän aikana, jotta olisit menestyvä ja tee se heti ensimmäisenä, kun pääset töihin.

4. Petaa sänkysi

Kun aloitat päiväsi saamalla jotain loppuun ja tekemällä sen hyvin, saat siitä pientä ”boostia” itsetunnollesi. Ja kun tulet väsyneenä pitkän työpäivän jälkeen kotiin, ei sinun ja hyvien yöunien välissä ole mitään.

5. Meditoi

Meditaatio ei vie montaa minuuttia päivästä, mutta sillä on monia hyötyjä, kuten mielenterveysongelmien ja aivojen rappeutumisen riskin lasku, lisääntynyt serotoniinin tuotanto, alhaisempi verenpaine ja ahdistuksen vähentyminen. Jos sinulla ei ole aavistustakaan, miten meditoida, kokeile vain istua hiljaisessa paikassa ja laske hengityksiäsi. Keskittymisesi pitäisi olla hengityksessäsi eikä ajatuksissasi. Aloita laskeminen alusta heti, kun mielesi saa sinut harhailemaan ja huomaat ajattelevasi jotain muuta.

6. Kuuntele podcastia

On olemassa runsaasti vain muutamankin minuutin kestäviä podcasteja ja jos et voi istua alas lukemaan kirjaa, ovat ne hyvä tapa oppia jotain uutta samalla, kun teet jotain helppoa, joka ei vaadi niin paljon huomiotasi.

7. Tee jotain epämielyttävää ainakin kerran päivässä

Kerää rohkeutta tehdä jotain, joka saa sinut ahdistuneeksi, kuten ilmaise mielipiteesi työpaikalla kokouksessa tai sano ”Hei” jollekin uudelle ihmiselle.

”Kaikki mitä olet koskaan halunnut on pelon toisella puolen”, itsensä kehittämistä valmentava George Addair on sanonut Business Insiderin mukaan.

8. Siisti kotiasi

Heti kun olet lakannut käyttämästä jotain, laita se sille paikalle, minne se kuuluu. Tämä auttaa sinua pitämään kotisi siistinä ja ylimääräiset tavarat paikoillaan ja säästää aikaa, joka menisi muuten hukkaan, kun etsisit jotain, mitä tarvitset. Ennen kuin menet nukkumaan, kerää tavarat oikeille paikoilleen huone kerrallaan. Tämä voi auttaa sinua pitämään myös mielesi siistimpänä, ajattelemaan kirkkaammin ja keskittymään asioihin, joita todella haluat saavuttaa.

9. Kokeile jotain uutta

Olipa se sitten niinkin pieni asia kuin eri reitin valitseminen työmatkalle tai vaikkapa uudelle ihmiselle puhuminen tai jonkin uuden asian kokeileminen, anna mennä ja kokeile uutta. Älä anna uteliaisuutesi ja hämmästyksesi jäädä arjen jalkoihin.

10. Kirjoita

Kun kirjoitat päivittäin, voi se auttaa sinua seuraamaan edistymistäsi, tuntua hyvältä ja auttaa pysymään motivoituneena edistymään vielä enemmän.

11. Kävele enemmän

Business Insiderin mukaan monet Quora-sivuston käyttäjät suosittelivat kävelemään töihin, jos se on mahdollista, kulkemaan portaita, kävelemään ympäriinsä toimistossa, jos kohtasivat ongelman, käymään lounasaikaan ulkona kävelemässä ja kävelemään kotiin. Liikunta ei ole hyvästä vain kehoa ajatellen, vaan se voi myös nostaa energiatasojasi, luovuuttasi ja mielialaasi.

12. Keksi inspiroivia salasanoja

Salasanan vaihtaminen usein on hyvä tapa ja niihin voi sisällyttää esimerkiksi inspiroivia lainauksia tai vaikka jotain, mitä pitäisi tehdä.

13. Sano ”Ei”

Kieltäytyminen vie vain hetken, mutta se voi säästää sinulta paljon enemmän aikaa. Jos et halua tehdä jotain, sinulla ei ole tarpeeksi aikaa tehdä jotain tai vaikkapa et näe jonkin asian tekemisessä mitään hyötyä, sano ”Ei”. Voi vaikuttaa laiskalta kieltäytyä toisten kohtuuttomista ehdotuksista, mutta se on fiksuin tapa järjestellä omaa ajankäyttöään ja vapauttaa tilaa tavoitella omia tavoitteita.

14. Ota päikkärit

Et tarvitse kuin kymmenen minuuttia ja hyödyt ovat jo melkoiset. Esimerkiksi tuottavaisuutesi voi kasvaa, jos ehdit ottaa pienet torkut. Päiväunet parantavat tutkimusten mukaan vastustuskykyä, energiaa, kognitiivisia toimintoja ja emotionaalista kontrollia. Ja vaikka työpaikalla torkkumista ei vielä katsota kovin hyvällä, Huffington Postin toinen perustaja ja The Sleep Revolution -teoksen kirjoittanut Arianna Huffington ennustaa Business Insiderin mukaan, että muutaman vuoden sisään torkkuhuoneet ovat yhtä yleisiä kuin kokoushuoneet.

15. Älä lue nettiartikkeleita työpisteen äärellä

Netistä löydettyjen artikkelien lukeminen häiritsee oikean työn tekemiseltä, joten jos työpäivän aikana töiden takia joudut selaamaan nettisivustoja ja näet kiinnostavia artikkeleita, jotka eivät kuitenkaan liity työhösi, laita ne itsellesi muistiin ja lue myöhemmin. Tässä voi käyttää apuna erilaisia sovelluksia, joista Business Insider mainitsee Pocketin, joka mahdollistaa nettisisällön tallentamisen myöhempää tarkastelua varten.

Lähde: Business Insider