Aamuisen huonovointisuuden ja pahan olon taustalla on moni mahdollisia syitä.

Aina päivä ei saa parasta mahdollista alkua ja näin on varsinkin silloin, jos aamulla tuntee olonsa huonovointiseksi heti herättyään. Jos on seksuaalisesti aktiivinen, saattaa pahoinvoinnin syyksi ajatella ensimmäisenä raskautta, mutta sen lisäksi pahoinvoinnin taustalla voi olla monta muutakin syytä.

Alle on listattu 6 syytä, joista aamuinen huonovointisuus ja paha olo voi johtua.

Raskaus

Terveyskirjaston mukaan lievää raskauspahoinvointia esiintyy lähes jokaisella odottavalla naisella ja sitä pidetään normaalina raskausmerkkinä. Raskauspahoinvointi alkaa yleensä raskausviikoilla 5.-7., on pahimmillaan viikoilla 8.-12. ja lakkaa useimmilla lähes kokonaan 14. viikkoon mennessä. Terveyskirjaston mukaan hyvin pienellä osalla oireet jatkuvat koko raskauden ajan.

Yöunet

Metron mukaan huonosti nukuttu yö voi saada heräämään uuteen päivään huonovointisena, kun häiriytyneet unet laittavat vuorokausirytmiä sekaisin. Tämä voi johtaa väsymykseen, joka tekee olon huonoksi aamulla ja saa tuntemaan itsensä kärttyiseksi, ärtyneeksi ja kuin olisi niin sanotusti jäänyt jyrän alle.

Nestehukka

Pahoinvoinnin syy voi löytyä myös siitä, ettet ole juonut riittävästi nesteitä. Nestehukkaa ilmenee, kun keho menettää enemmän nesteitä kuin saa niitä sisäänsä. Metro muistuttaa, että terveyden kannalta on olennaista juoda riittävästi vettä. Riittävä veden juominen pitää kropan ravittuna ja vedenpuute elimistössä voi saada aikaiseksi pahoinvointia.

Ruokavalio

Sekin voi olla vaikutusta aamuiseen oloon, mitä ruokaa olet laittanut suustasi alas edeltävän päivänä. Metron mukaan suuri, epäterveellinen ateria myöhään illalla voi johtaa huonovointisuuteen seuraavana aamuna. Suositeltavaa olisi syödä 3-4 tuntia ennen kuin menee nukkumaan, jotta vältyt närästykseltä ja happaman mahalaukun sisällön nousulta ruokatorveen. Tämä voi aiheuttaa pahoinvoinnin lisäksi polttavaa tai epämiellyttävää tunnetta rintalastan takana, epämukavan maun suuhun sekä röyhtäilyä.

Ahdistus

Jos sinulla on esimerkiksi työhaastattelu edessä, tentti tai jokin muu iso tapahtuma tulossa tai vain paljon mielessäsi, voivat hermot ottaa ohjat käsiin ja aiheuttaa ahdistusta ja pahoinvointia. Ahdistusta voit helpottaa monenlaisin tavoin, kuten hengitysharjoituksilla.

Sairaudet

Jos pahoinvoinnin lisäksi oireitasi ovat huimaus ja tasapainon menetys, voi korvatulehdus olla olosi takana. Myös viruksen aiheuttama flunssa tai influenssa voi olla syy huonovointisuuteen sekä toisinaan myös bakteeritulehdus voi aiheuttaa pahoinvointia.

Näin helpotat oloa

Huonoa oloa voi helpottaa erilaisin keinoin. Metron mukaan voit esimerkiksi…

  • haukata raitista ilmaa ja käydä joko kävelyllä ulkona tai avata ikkunan.
  • antaa itsellesi muuta ajateltavaa esimerkiksi kuuntelemalla musiikkia tai katsomalla tv-sarjaa tai elokuvaa.
  • juoda jotain kylmää. Metron mukaan joillakin hiilihappojuomat toimivat parhaiten, mutta sellaista kannattaa juoda hitaasti.
  • juoda inkivääri- tai piparminttuteetä.
  • syödä ruokia, joissa on inkivääriä.
  • syödä pienempiä annoksia ja pitää säännöllisempää ruokarytmiä sen sijaan, että söisit isoja aterioita useiden tuntien erolla toisiinsa.

Lähde: Metro, Terveyskirjasto