Sukupuolivietti, eli libido vaihtelee läpi elämän eikä ole olemassa yhtä tietynlaista, ”oikeaa” tai ”normaalia” libidoa.

Monet naiset kokevat elämänsä aikana vaiheita, jolloin seksiä ei tee yhtään mieli ja libido on alhainen. Tämä on todella yleistä ja sen taustalla voi olla kirjava joukko erilaisia syitä parisuhdeongelmista stressiin ja terveysongelmista siihen, miten hyvin nukkuu yönsä.

Mayo Clinicin mukaan alhaisesta libidosta kertovat nämä kolme merkkiä:

  • minkäänlainen seksuaalinen toiminta ei kiinnosta, mukaan luettunua itsetyydytys
  • sinulla ei ole koskaan tai on vain harvoin seksuaalisia fantasioita tai ajatuksia
  • olet huolissasi seksuaalisen toimintasi tai ajatusten vähyydestä/olemattomuudesta

Jos sinusta tuntuu, että seksi ei ole kiinnostunut pidempään aikaan, on asiantuntijoilla neuvoja, mihin kiinnittää huomiota ja miten koettaa parantaa libidoa. Alta löydät ensin seitsemän syytä, joista alhainen libido voi johtua, ja sen jälkeen seitsemän tapaa, joilla voit koettaa parantaa libidoa.

Alhaisen libidon mahdolliset syyt

Hormonit

Psykoterapeutti Neil Wilkien mukaan estrogeenilla ja testosteronilla voi olla roolinsa. Nämä hormonit yleensä myös vähenevät vaihdevuosien aikaan ja voivat aiheuttaa libidon laskua. Sama voi tapahtua myös lapsen syntymän jälkeen. Myös muut tekijät voivat laukaista tätä, kuten ahdistuneisuus- ja masennuslääkitys tai ehkäisypillerit.

Tylsyys

Wilkie kertoi Metrolle, että korona-aikana rajoitukset, mahdolliset lockdownit ja runsas kotona vietetty aika ovat aiheuttaneet seksikertojen laskua. Netflix ja noutoruoka saattavat täyttää illat, mutta myös luoda toistuvan rutiinin, jolloin päivät ovat samanlaisia ja sen muuttaminen on vaikeaa.

Väsymys

”Hyvä seksi vaatii energiaa. Jos naista väsyttää hänen kokemansa paineen takia tai hän kokee olonsa huonoksi, seksin merkitys vähenee ja se valuu alemmas to do -listalla”, Wilkie sanoi.

Kumppani ei enää kiihota

Wilkien mukaan tämä voi olla yleinen ongelma pareille, jotka eivät puhu seksistä ja siitä, mitä he haluaisivat seksielämässään olevan enemmän tai vähemmän.

”Parit olettavat, että kumppani osaa lukea ajatukset ja hänen pitäisi tietää, mitä toinen tahtoo. Tämä johtaa siihen, että kumpikaan ei saa, mitä tahtoisi ja molemmat ovat pettyneitä. Kun heräät lauantaiaamuna viikottaiseen muutaman minuutin epätyydyttävään seksiin, ei se kauheasti motivoi”, Wilkie selitti Metrolle.

Tunteet ovat muuttuneet

Wilkie muistuttaa, että rakkaus ja seksi liittyvät yhtään, ja monilla naisilla on vaikea harrastaa seksiä ihmisen kanssa, kehen eivät enää tunne läheisyyttä ja ovat ajautuneet erilleen tai eivät enää rakasta häntä.

Alhainen itsetunto

Hypnoterapeutti Andrew Pearson kertoi Metrolle kohtaavansa työssään monia naisia, joilla on alhainen itsetunto eikä ole suuri yllätys, että he kertovat myös seksielämänsä kärsivän.

”Elämme seksualisoidussa maailmassa, jossa naisia jatkuvasti pommitetaan kauneuteen ja seksuaalisuuteen liittyvillä ihanteilla. Se voi aiheuttaa olon, että sänkyyn päästessään on amatööri ammattilaisten maailmassa”, hän totesi.

Stressi, masennus ja ahdistus

”On todella vaikea nauttia seksistä, jos huolehdit töistä, olet emotionaalisesti uupunut tai masentunut”, Pearson sanoi.

Näin parannat libidoa

Aloita rehellisestä keskustelusta

Pariterapeutti Katherine Hertleinin mukaan monet terapiaan hakeutuneet parit eivät ole aiemmin keskustelleet ongelmistaan yhdessä tai eivät ole keskustelleet niistä tehokkailla tavoilla. Avainasemassa on olla rehellinen eikä tuomitse toista.

”Jos et ole rehellinen voi suhteestasi tulla arvausleikkiä, missä molemmat vetää johtopäätöksiä ja saa vääriä käsityksiä, jotka voivat vain syventää ongelmaa”, Hertlein kertoi.

”Esimerkiksi jos olet liian väsynyt harrastamaan seksiä tai ei tee mieli, kerro siitä. Tekosyiden antaminen voi houkuttaa, mutta todellisuudessa pitäisi vain istua alas ja puhua asiasta avoimesti”, hän jatkoi.

”Kenenkään ei tarvitse joutua puolustuskannalle tai alkaa syytellä toista, vaan keskustelu on käytävä empaattisesti ja ymmärtävästi”, Hertlein neuvoi.

Puhu lääkärille

Jos epäilet, että ahdistus, masennus, hormonit, trauma tai jokin terveydellinen tila on syy alhaiseen libidoosi, on siitä tärkeä puhua lääkärissä. Selvitä lääkärin kanssa, voisiko lääkityksen muuttaminen, hormonitutkimukset tai terapia olla tarpeen, jotta sukupuoliviettisi alkaisi herätä taas uuteen kukoistukseen.

Muuta rutiineja

Metron mukaan tylsyys saa kaikki tuntemaan itsensä vähemmän seksikkääksi, joten muuta arkea ja rutiineja hieman. Suunnittele treffi-iltoja sinulle ja kumppanillesi, kokeile hierontaa tai jotain muuta, mikä voisi sytyttää seksihalut. Uusien aktiviteettien kokeilu yhdessä parina voi myös vahvistaa sidettä sinun ja rakkaasi välillä ja tuoda hieman lisäjännitystä.

Ole rehellinen haluistasi

Hertleinin mukaan jos seksistä on tullut enemmän askare kuin nautinnollinen teko, on aika miettiä omaa mielihyvää uudelleen ja puhua siitä myös kumppanille.

”Aiemmin sinulla on saattanut olla lempiasento tai jokin tietty juttu, joka sai sinut syttymään. Ajan mittaan mielihalut ja himot muuttuvat, joten uusien asioiden kokeileminen voi auttaa löytämään ne asiat, jotka toimivat nyt. Uusien asioiden kokeileminen seksielämässä tuo myös uutta iloa seksiin ja mahdollisuuden pitää hauskaa yhdessä”. Hertlein selitti Metrolle.

Hertlein muistuttaa myös pikapanojen voimasta.

”Harrastamasi seksin laatua ei määritellä sen kestolla, vaan sillä, mikä tuntuu parhaalta ja oikealta sillä hetkellä”, hän sanoi.

Huolehdi itsestäsi

Terveellinen ruokavalio ja elämäntyyli ovat tärkeämpiä seksin suhteen kuin saatat kuvitella. Hertleinin mukaan tavalliset muutokset, kuten terveellinen ruoka, riittävä veden juominen ja ulkoilu edes pikasen kävelyn merkeissä päivittäin, todella auttavat.

”Se on niin simppeli neuvo, mutta monet ihmiset unohtavat tehdä sen päivittäin ja se voi todella vaikuttaa mielentilaasi, mikä voi vaikuttaa siihen, miten suhtaudut itseesi, voi tuoda sinut kiinni arkeen ja se voi positiivisesti vaikuttaa haluihisi”, Hertlein kertoi.

Älä ota paineita

Älä tee seksistä tavoitteellista. Hertleinin mukaan seksissä on kyse siitä, että kaikessa rauhassa nautitte toisistanne kumppanisi kanssa ja löydätte intiimiyttä ja yhteyttä.

”Tämä ottaa paineet pois sinulta ja kumppaniltasi, minkä lisäksi se on mahdollisuus oppia tuntemaan, mikä teistä on sensuellia”, Hertlein sanoi.

”Ajattele sitä tyhjänä kankaana ja mahdollisuutena tutkia, mistä todella nautit ilman aikapaineita tai tavoitetta – sinun ei tarvitse saada orgasmia. Seuraa, mikä tuntuu hyvältä ja mikä synnyttää himoa (tämä voi olla niinkin yksinkertaista kuin suuteleminen jonkin akaa, kumppanin hively tai suuseksi, kumppani koskettaa tiettyä apikkaa, seksilelujen hyödyntämistä tai jotain visuaalisempaa)”, hän jatkoi.

Paranna sinun ja kumppanisi yhteyttä

Monille naisille seksissä on kyse intiimiydestä, joten voi olla tarpeen tuoda mukaan tapoja, jotka auttavat saamaan sekä fyysistä että henkistä läheisyyttä – jotain sellaista, joka on jäänyt huomaamatta, jos olette pitkässä parisuhteessa.

”Voit aloittaa pyytämällä kumppaniasi halailemaan sinua muutaman minuutin joka aamu ennen kuin nousette ylös”, Hertlein vinkkasi.

”Tämä tuo uuden fyysisen intiimiyden hetken päivittäiseen rutiiniin, mikä voi johtaa siihen, että luotte hetkiä, jotka johtavat seksiin. Koeta ottaa näitä hetkiä osaksi päivää niin, että se sopii teille molemmille ja auttaa luomaan eron toistenne lähellä vietetyn ajan ja yhdessä vietetyn ajan välille”, hän lisäsi.

”Tällainen aika kosketuksille ja läheisyydelle voi auttaa teitä kiintymään ja lähentymään lisää. Tämä ei ole vain seksuaalista koskettelua, vaan myös halailua ja hempeilyä, suukottelua, kutittelua, käsi kädessä olemista tai halaus. Kaikki pienet huomion- ja hellyydenosoitukset voivat auttaa teitä lähentymään ja varmistaa, että olette säännöllisesti romanttisesti yhteydessä”, Hertlein päätti.

Kerroimme aiemmin tutkimuksesta, joka mursi myytin ikääntyvien naisten seksihaluista. Lisäksi kerroimme mitkä asiat vievät yleisimmin suomalaisten seksihalut tosielämän kokemusten kera, miten voit kuntoilun avulla vaikuttaa seksihaluisi ja miten erilaisilla syötävillä voit parantaa seksihalujasi.

Lähde: Metro