Jos seksihalut ovat hukassa tai seksi ei ole nautinnollista, voi syy löytyä lakanoiden välistä – mutta ei seksiin liittyen.

Jos nukut jatkuvasti huonosti, voi se johtaa epätyydyttävään seksielämään. Menopause-journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan huonosti nukkuvat naiset kertoivat lähes kaksi kertaa todennäköisemmin seksiin liittyvistä ongelmista, kuten seksihalujen tai nautinnon puutteesta, kuin naiset, jotka nukkuivat hyvin, kertoo CNN.

Lisäksi tutkimuksessa ilmeni, että laadukkaat yöunet olivat yhteydessä aktiivisempaan seksielämään. Tutkimusta tehneen tohtori Stephanie Faubionin mukaan tämä ei ole kenellekään yllätys.

”Jos laitat väsyneen naisen eteen vadillisen unta ja vadillisen seksiä, hän valitsee unen joka kerta”, Faubion totesi CNN:lle.

Huonon unen laadun lisäksi tutkimus paljasti, että säännöllisesti alle viisi tuntia yössä nukkuvat naiset todennäköisemmin kertoivat seksiongelmista. Tulokset eivät kuitenkaan olleet tilastollisesti merkittäviä sen jälkeen, kun muut tekijät (muun muassa ikä, parisuhdetilanne, BMI, mielenterveys, ja parisuhdeongelmat) analysoitiin.

”Kaikki nuo tekijät voivat häiritä unta, joten oli tärkeä huomioida ne, jotta voidaan todeta huono unen laatu mahdolliseksi seksiongelmien aiheuttajaksi”, Faubion selitti.

Tutkimustulos herätys lääkäreille

Tutkimuksessa yli 3 400 keskimäärin 53-vuotiasta naista vastasi kyselyihin unen laadusta joulukuun 2016 ja syyskuun 2019 välillä. Naiset kävivät myös seksiongelmien kliinisessä arviossa ja heitä pyydettiin arvioimaan, kuinka paljon seksielämänsä tilanne aiheuttaa heille ahdinkoa ja kärsimystä..

”Sitä ei voi kutsua seksiongelmaksi, jos nainen ei koe siitä ahdinkoa. Esimerkiksi naisella voi olla alhaiset seksihalut, mutta se ei välttämättä vaivaa häntä. Tietääkseni olemme ensimmäinen tutkimus, joka on huomioinut seksielämään liittyvän ahdinkon ja kärsimyksen”, Faubion kertoi.

Faubionin mukaan tutkimustulosten pitäisi olla herätys lääkäreille, jotta he alkaisivat kysyä potilailtaan heidän yöunistaan ja seksielämästä. Hän totesi, että ihanteellisessa maailmassa lääkärit kysyisivät jokaiselta naiselta heidän seksielämästään, mutta näin ei tapahdu.

”Uni saattaa olla helpompi ottaa puheeksi ja huonot yöunet ovat yhteydessä niin moniin negatiivisiin asioihin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin. Jos nainen ei nuku hyvin, se johtaa seuraavaan kysymykseen, koska seksielämä todennäköisesti kärsii siitä myös”, Faubion sanoi.

Huolehdi, että nukut hyvin

Faubion kannustaa ottamaan sekä nukkumisen että seksiongelmat puheeksi lääkärissä. Monet naiset pystyvät tunnistamana omat mielenterveyteen liittyvät ongelmat, mutta he eivät välttämättä hoksaa kärsivänsä muista ongelmista, kuten uniapneasta tai levottomista jaloista.

”Naisten kumppanit voivat auttaa naisia tietämään, kuorsaavatko he, heräävätkö he korskahdellen ja yskien tai potkivatko he kumppaniaan pitkin yötä”, Faubion huomautti.

Naiset voivat myös tehdä parhaansa huolehtiakseen hyvistä yöunista. Esimerkiksi tällaiset tavat voivat auttaa:

  • harrasta liikuntaa ja jos mahdollista, tee se ulkona, sillä luonnonvalo voi auttaa laittamaan sisäisen kellosi oikeaan rytmiin
  • tee makuuhuonesta ihanteellinen unia ajatellen, eli tee itsellesi rentouttava rutiini ennen yöunia ja pidä makuuhuone mahdollisimman hiljaisena, pimeänä ja viileänä
  • kiinnitä huomio ruokavalioosi ja vältä kofeiinia kello 15 jälkeen sekä rasvaisia, mausteisia ruokia ennen unille menoa, jotta vatsaongelmat eivät herätä sinua
  • rentoudu esimerkiksi ottamalla lämmin kylpy tai suihku, lukemalla kirjaa, kuuntelemalla rauhoittavaa musiikkia, meditoimalla tai tekemällä kevyitä venytyksiä

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä. Kerroimme aiemmin, miten tutkimus mursi sitkeän myytin ikääntyvien naisten seksihaluista, miten harrastamalla seksiä tietyssä asennossa ennen yöunia nukut paremmin, sekä kerroimme yleisimpiä syitä, miksi mies ei halua harrastaa seksiä.

Lähde: CNN