Jos seksihalut hiipuvat, on ne mahdollista herättää uudelleen.

Jokaisella ihmisellä on omanlaisensa seksihalut, joita käyttäytymislääketieteen johtaja, tohtori Sheryl Kingsberg on Women’s Healthin mukaan verrannut ruokahaluihin. Samaan tapaan kuin joku voisi syödä jäätelöä kerran päivässä ja toiselle riittää tötterö tai tuutti kerran kuussa, haluaa joku harrastaa seksiä päivittäin ja toinen on oikein tyytyväinen vähempään.

Seksiterapiaan erikoistunut lisensoitu avioliitto- ja perheterapeutti Shadeen Francis kertoi Cosmopolitanille, että alhainen libido on täysin normaali ja yleinen asia, mutta siitä ei juuri puhuta. Monet naiset koettavat pärjätä kadonneiden halujen kanssa; Women’s Healthin ja Cosmopolitanin yhdessä teettämässä kyselyssä ilmeni, että alhaisen seksihalun oireita kokeneista naisista lähes puolet ei ollut keskustellut asiasta kenenkään kanssa.

Miksi seksihalut katosivat?

Women’s Healthin mukaan seksihalujen lasku johtuu yleensä yhdistelmästä biologisia, psykologisia ja sosiaalisia tekijöitä. Esimerkiksi jokin näistä seikoista voi olla kadonneiden seksihalujen taustalla:

Olet stressaantunut

Jos deadlinet, perhemurheet tai riidat läheisten kanssa painavat mieltä, on hyvin mahdollista, että kiinnostus seksiä kohtaan hiipuu. Kingsbergin mukaan jos on liian monta asiaa aiheuttamassa estoja, ohittavat ne kyvyn prosessoida ja reagoida seksuaalisiin vihjeisiin.

Kipu seksin aikana

Epämukavuus seksin aikana tekee vaikeaksi keskittyä mahdollisiin mielihyvän tunteisiin. Seksuaalilääketieteen johtaja Irwin Goldstein kalifornialaisesta Alvaradon sairaalasta kuitenkin kertoi, että monet naiset, jotka kokevat kipua seksin aikana, olettavat sen olevna normaalia. Kipu seksin aikana ei ole normaalia, mutta se on yleistä.

Lääkitys

Lääkityksellä on suuri merkitys ja niistä on iso apu sairauksien hoidossa, mutta niiden sivuvaikutuksena voi olla seksihalujen lasku. Women’s Healthin mukaan yksi suurimmista sellaisista on SSRI-lääkkeet, jotka auttavat muun muassa masennuksen kanssa eläviä, mutta ne myös lisäävät serotoniinia, joka on tunnetusti halujen estäjä. Mayo Clinic Proceedingsissa vuonna 2016 julkaistun kirjoituksen mukaan noin 40 prosenttia seksuaalisista häiriöistä masentuneiden keskuudessa johtui masennuslääkkeistä.

Myös jotkin ehkäisypillerit voivat laskea haluja, koska ne Goldstenin mukaan laskevat testosteronin tuotantoa. Vaikka naisilla on tätä hormonia vähemmän kuin miehillä, voi testosteronin lasku vaikuttaa naisten seksihaluihin.

Jos sinulla on lääkitys ja epäilet sen vaikuttavan seksihaluihisi, älä lopeta sitä omin päin. Ota epäilysi sen sijaan puheeksi lääkärisi kanssa ja koeta hänen avulla löytää ratkaisuja tilanteeseen.

Sait vasta lapsen

Lapsen syntymä vaikuttaa kaikkeen elämässä ja se voi etenkin vaikuttaa siihen, kuinka usein tekee mieli harrastaa seksiä.

”Muutokset hormoneissa raskauen akana, synnytyksen jälkeen ja imettäessä voivat vaikuttaa hormoneihin, jotka aiheuttavat seksihaluja”, Kingsberg selitti Women’s Healthille.

”Lisäksi jos imetät, saatat ajatella kroppaasi – ja etenkin rintojasi – äidillisenä seksuaalisen sijaan. Tai saatat olla ’liian kosketettu’ jatkuvasta kontaktista vauvan kanssa”, hän jatkoi.

Kun tähän yhdistetään mahdolliset muutokset kehon kuvassa ja ajan, energian ja yksityisyyden puute, voi seksihalut hyvinkin olla hukkateillä.

Parisuhdeongelmat

Sekä nykyiset että entiset parisuhteet voivat verottaa seksielämääsi. Aiemmat traumat, kumppanin seksuaaliset häiriöt, uskottomuus, kytköksen puute kumppaniin, luottamusongelmat ja monet muut seikat voivat vaikeuttaa intiimejä kanssakäymisiä.

Hyposeksuaalisuus

Hypoaktiivisen seksuaalisen halun häiriö (HSDD) on Kingsbergin mukaan jatkuvaa seksuaalisten ajatusten, tunteiden, fantasioiden ja kiinnostuksen puutetta, mikä aiheuttaa ahdinkoa. Sinulla saattaa olla HSDD, jos tiedät minkälaista on haluta harrastaa seksiä ja masturboida, mutta et enää tunne niin. Jos tämä tunne kestää vähintään kuusi kuukautta ja se vaivaa sinua, voi syynä olla HSDD.

Miten seksihalut voi herättää uudelleen?

Tutkimus on osoittanut, että suurin osa naisista, joilla on ongelmia halujen kanssa tai häiritseviä seksuaalisia ongelmia, eivät mainitset asiaa lääkärilleen. Usein syynä on se, että heitä hävettää tai asiasta puhuminen tuntuu epämukavalta.

”Seksuaalinen terveytesi on tärkeää yleisen terveyden ja elämänlaadun kannalta ja hoitokeinoja on olemassa”, Kingsberg muistuttaa.

”Sinun ei tarvitse kärsiä yksin hiljaisuudessa”, hän painotti.

Sekä Women’s Health että Cosmopolitan listasivat keinoja, joilla seksihaluja voi herättää ja suomensimme ne alle.

Unohda, miltä seksin ’pitäisi’ näyttää

Elokuvista ja televio-ohjelmista voi välittyä tietty kuva siitä, miltä seksi näyttää: heteronormatiivista, orgasmikeskeistä ja yhdyntä on kaikki kaikessa. Tämä ruokkii ajatusta siitä, että on ’oikea’ ja ’väärä’ tapa harrastaa seksiä.

”Tämä ajatus todella vaikuttaa ihmisiin ja heidän haluihin, koska se ei tarjoa ympäristöä, jossa he voivat tutkia, mikä todella tuntuu hyvältä”, Yael Rosenstock kommentoi Cosmopolitanille.

Halut ovat hyvin erilaiset jokaiselle ja on mahdollista, että et kiihotu, koska et ole keksinyt vielä, mikä sinua kiihottaa. Tee itsellesi palvelus ja tutustu kroppaasi ja kokeile eri juttuja, jotta huomaat, mikä toimii sinulle.

Koeta rentoutua ja poistaa stressiä

Seksi vaikuttaa suuresti seksihaluihin, joten Cosmopolitanin mukaan on tärkeä huolehtia, että nukut riittävästi. Makuuhuone kannattaa myös pyhittää intiimeille asioille jättämällä puhelin sen ulkopuolelle, välttämällä töiden tekemistä sängystä käsin ja varmistamalla, että makuuhuone on siisti ja järjestyksessä. Jos haluat panostaa vielä enemmän, voit suihkauttaa laventelituoksua lakanoihin.

Erityisesti seksistressiä voi koettaa lievittää sopimalla kumppanin kanssa, että kliimaksi ei ole päämäärä. Sen sijaan seksi voi olla läheisyyttä ja hauskanpitoa yhdessä ja näin ahdistus voi Rosenstockin mukaan laskea.

Laita omia haluja ja tarpeita etusijalle

Shadeen Francisin mukaan laittamalla omat halut etusijalle elämässä voit saavuttaa ne paljon helpommin makuuhuoneessa. Cosmopolitanin mukaan se tarkoittaa sitä, että todellakin voit hemmotella itseäsi hieronnalla tai pitää vapaapäivän, kun sitä kaipaat. Yksi parhaimpia tapoja itsestä huolehtimiseen ja hemmotteluun on itsetyydytys.

”Seksi yleensä aiheuttaa seksihaluja”, Rosenstock sanoi.

Niinpä huomion kohdistaminen täysin itseesi voi saada halusi syttymään seksileikkeihin yhdessä kumppanisi kanssa. Voit ajatella sitä kuin salille menoa: aloittaminen voi olla vaikeaa, mutta kun olet siihen tottunut, huomaat yleensä haluavasikin lähteä.

”Tietysti en koskaan hyväksy seksin harrastamista, kun sitä ei halua tehdä”, Rosenstock selvensi.

”Tämä on asia, jota tehdään kun olo on turvallinen ja kumppani sellainen, kehen voit luottaa”, hän jatkoi.

Halujaan voi kuitenkin koettaa herättää itsekseen itsensä kanssa.

Jos epäilet taustalla olevan parisuhde- tai henkilökohtaiset ongelmat

Terapia joko yksin tai yhdistettynä lääkitykseen voi auttaa sinua saamaan seksihalusi takaisin.

”Psykoterapia voi muuttaa dynamiikkaa alhaisten halujen kanssa elävän parin kohdalla tai auttaa naista muuttamaan käsitystään siitä, mitä seksi hänelle merkitsee”, Kingsberg sanoi.

Se voi myös antaa validaatiota omille kokemuksillesi ja se vuorostaan auttaa sinua saamaan itseluottamusta ja seksuaalisuuttasi takaisin.

Jos syy on kipu seksin aikana

Fyysinen tutkimus on ensimmäinen askel kohti mahdollista diagnoosia, joka voi aiheuttaa kipua, kuten munasarjakystat tai endometrioosi. Lääkärin kanssa keskusteleminen voi auttaa löytämään tapoja lievittää kipua, jonka syypää on jokin väliaikainen seikka, kuten liukuvoiteen puute tai virtstatietulehdus.

Jos äidiksi tuleminen vei halut

Women’s Healthin mukaan kannattaa varata aikaa itselle liikuntaa, terveellistä syömistä ja rentoutumista varten, mitkä kaikki voivat auttaa muuttuneen kehon kuvan ja alhaisten energiatasojen kanssa. On myös hyvä huolehtia, että jää toisinaan aikaa deitti-illalle yhdessä kumppanin kanssa. Tämä auttaa pääsemään irti äiti-tilasta, jotta voit löytää seksikkään puolesi. Jos seksihalusi ovat kateissa ja olet muutaman kuukauden ajan myös huolehtinut omasta hyvinvoinnistasi, juttele aiheesta lääkärisi kanssa, jotta hän voi selvittää, onko taustalla jotain muuta.

Jos epäilet hyposeksuaalisuutta syyksi

Lääkäri voi antaa diagnoosin keskustelemalla ja kysymällä sinulta seksihaluistasi. Jos se paljastuu syyksi, voi hän määrätä lääkkeen, joka nostaa dopamiinin ja laskee serotoniinin tasoja – seksihalut lähtevät aivoista, eivät sukuelimistä, Kingsberg huomautti – tai lääkkeen, joka aktivoi melanokortiinireseptoreita, jotka lisäävät seksihaluja.

Puhu lääkärille

Jos elämäntapamuutokset eivät riitä, voi olla hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa. Cosmopolitanin mukana ehkäisymuoto, kuukautiskierto ja muut terveysongelmat voivat vaikuttaa seksihaluihin tai se voi olla myös merkki jostain sairaudesta.

Tärkeintä on muistaa, että seksihalussa on nousuja sekä laskuja ja laskuvaiheen keskellä oleminenkin on täysin normaalia. Itsestä ja omista tarpeista huolehtiminen auttaa herättämään haluja uudelleen.

Lähde: Women’s Health, Cosmopolitan