Etenkin intialaisessa keittiössä käytetään maustekasvia, jolla voi olla positiivisia vaikutuksia naisille.

Maustekasvina käytetty rohtosarviapila, joka tunnetaan myös sarviapilana, voi maustaa ruoan lisäksi myös seksielämää. Tutkimuksen mukaan sarviapilan käyttö voi lisätä seksiviettiä ja vähentää ärtyisyyttä, kertoo Daily Mail.

Tutkimuksessa 48 tervettä, menstruoivaa 20-48-vuotiasta naista jaettiin tasan kahteen ryhmään. Toisessa ryhmässä olevat saivat orgaanista FenuSMART-nimistä sarviapilauutetta (FHE) 250mg kahdesti päivässä 42 päivän ajan ja toinen ryhmä sai lumelääkettä.

Daily Mailin mukaan FHE:ta saaneilla naisilla seksivietti lisääntyi, ärtyneisyys laski ja estradiolihormoni tehostui verrattuna lumelääkeryhmään. Estrogeeneihin kuuluva estradioli on tärkein naishormoni, joka osallistuu muun muassa kuukautiskierron säätelyyn.

FHE:ta ottaneilla seksuaaliset ongelmat parantuivat 41,6 prosenttia ja ärtyneisyys parani 40 prosenttia. Lumelääkeryhmällä sen sijaan seksuaaliset ongelmat parantuivat 18,2 prosenttia ja ärtyneisyys 20,2 prosenttia.

Clinical Phytoscience -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ilmeni, ettei FHE:n käytöllä ollut sivu- tai haittavaikutuksia.

Vaikuttaa hormoneihinkin

Intialaisessa keittiössä sarviapilan lehtiä käytetään yrttinä ja siemeniä mausteena. Sarviapilassa on saponiineja, jotka todennäköisesti liittyvät monien sukupuolihormonien, estrogeenien ja androgeenien, tuotantoon.

”Tutkimus osoitti, että FHE auttaa ylläpitämään normaalia hormonitasapinoa ja tarjoaa merkittävää laskua seksuaalisissa ongelmissa ja ärtyneisyydessä osallistujien keskuudessa”, tutkijat totesivat.

Daily Mail kertoo, että tutkimus osoitti sarviapilauutteen tehostaneen myös testosteronia, jota myös naisten elimistö tuottaa. Testosteronilla ja muilla androgeeneilla on merkittävä rooli terveiden naisten seksuaalitoiminnoissa, etenkin stimuloiden seksuaalista kiinnostusta ja ylläpitäen himoa.

”Lisäksi testosteroni on olennainen myös mukauttamaan klitoriksen ja emättimen fysiologiaa edistämään sukuelinten kostumista, tunnetta ja kasvua”, tutkijat sanoivat.

Vältä raskauden aikana

Daily Mailin mukaan menopausaalisilla naisilla sarviapila voi vähentää monia epämukavia oireita. Vaikutusta voi olla esimerkiksi oireisiin, kuten emättimen kuivuus, seksuaaliset ongelmat, kuumat aallot, hikoilu, unihäiriöt, mielialanvaihtelut sekä masennus.

Raskaana olevien naisten pitäisi kuitenkin välttää sarviapilaa, koska se voi käynnistää supistukset ennen aikojaan. Tästä syystä mausteinen ruoka, kuten curry, on raskaana olevilla naisilla suosittu valinta, jos laskettu aika on jo ylittynyt.

Sarviapilaa on muun muassa erilaisissa mausteseoksissa. Löydät sitä esimerkiksi curryn joukosta.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: Daily Mail