Psykologi kertoi tahdonvoimasta sekä antoi vinkkejä, miten sen voi valjastaa käyttöönsä.

Uusi vuosi tuo mukanaan uudet rutiinit, kun moni päättää ottaa harppauksen kohti terveellisempiä elämäntapoja ja parempaa hyvinvointia. Terveystalo muistuttaa, että arjen rutiinien myllääminen vaatii kuitenkin päättäväisyyttä ja tahdonvoimaa.

Jotta uusien tapojen ja rutiinien omaksuminen onnistuisi, voi olla hyvästä vahvistaa tahdonvoimaa. Terveystalon urheilupsykologi, psykoterapeutti Päivi Granholmin mukaan tahdonvoimaa tarvitaan ristiriitaisissa tilanteissa, joissa eri halut tai impulssit taistelevat toisiaan vastaan.

”Esimerkiksi illalla haluaisin jäädä katsomaan elokuvaa, mutta samalla tiedän, että joudun heräämään seuraavana aamuna aikaisin ja jos valvon, olen aamulla väsynyt. Tahdonvoima on jarru, joka estää meitä tarttumasta jokaiseen vastaan tulevaan houkutukseen. Se on kykyä valita eri halujen välillä”, hän sanoo Terveystalon tiedotteessa.

Granholm antoi vinkkejä, miten tahdonvoiman voi valjastaa käyttöön ja miten sitä voi vahvistaa.

Miten tahdonvoimaa voi vahvistaa?

”Tahdonvoimaa vahvistaa päämääristä puhuminen. Kannattaa julistaa omat tavoitteet ääneen – silloin ei jätä itselleen takaporttia, vaan on mentävä rohkeasti kohti sitä, mitä haluaa”, Granholm neuvoo.

”Omista päämääristä kannattaa tehdä sopivan kokoisia, sillä jos tavoite on liian korkealla, on helpompi antaa periksi. Tahdonvoimaa voi myös avittaa tekemällä tavoitteiden saavuttamisesta mahdollisimman helppoa. Jos päämääränä on liikunnan lisääminen, kannattaa esimerkiksi lenkille tai liikuntaharrastukseen lähtemisestä tehdä itsestäänselvyys, jota ei tarvitse erikseen miettiä. Jos kaverin kanssa on sovittu lenkkitreffit tai urheiluvälineet odottavat valmiiksi pakattuna, ei lähtötilanteessa tarvitse kamppailla tahdonvoiman kanssa”, hän lisää.

Miten varmistaa, että tahdonvoimaa riittää itselleen tärkeimpiin asioihin?

”Innostuminen ja myönteiset tunteet lisäävät tahdonvoimaa. Innostuessa motivaatiota riittää luonnostaan, eikä tahdonvoimaa tarvitse pinnistää esiin. Jatkuva kamppailu vaikkapa herkkujen houkutusta vastaan on hirveän raskasta. Siksi kannattaa suunnata huomio myönteisiin asioihin ja siihen, mikä on ok sen sijaan, että keskittyisi vain kieltämään itseltään kaiken”, psykologi selittää.

Voiko liiasta tahdonvoimasta olla haittaa?

”Jos oman olon kuunteleminen unohtuu, liika tahdonvoima voi olla jopa vaaraksi”, Granholm huomauttaa.

”Itsensä jatkuva piiskaaminen voi näkyä esimerkiksi syömishäiriöoireiluna tai uupumisena. Itseään ei kannata lähteä rikkomaan, vaikka aikaiseksi saamisen tunne onkin palkitseva. Esimerkiksi uutta liikuntaharrastusta ei kannata aloittaa veren maku suussa. Aloita liikkuminen rauhassa – lempeät lajit ovat muutenkin nosteessa. Kokeile joogaa, pilatesta tai metsässä samoilua”, hän vinkkaa.

Miten itsekurin pystyy säilyttämään tilanteissa, joissa tahdonvoima on lopussa?

”Miksi täytyisi? Mielen joustavuus on tärkeää, eikä jyrkkä asenne luo hyvinvointia”, psykologi toteaa.

”Esimerkiksi painonhallinnassa joustava ja hyväksyvä suhtautuminen syömiseen tuo parempia tuloksia kuin tiukka rajoittaminen. Tahdonvoima on toimiva työkalu, kun haluaa tavoitella unelmiaan hyvässä hengessä, mutta se ei voi olla elämänmuutoksen ainoa työkalu”, hän jatkaa.

”Muutoksen työstäminen on aina iso ponnistus, ja takapakit kuuluvat silloin tällöin asiaan. Tahdonvoimaa tarvitaan siihen, ettei lannistu, vaikkei välillä jaksaisikaan suoriutua täydellisesti”, Granholm päättää.