Vaikka monet nauttivat juoksemisesta ja lenkkeilystä, voi talvella lenkkivaatteiden laittaminen ylle ja ulos lähteminen tuntua tavallista haastavammalta.

Talven ja talvipakkasten tultua saattaa moni aamulla yleensä lenkkeile pohtia, lähtisikö ulos vai pysyisikö vielä peiton alla lämpimässä. Ilta-aikaa suosivilla sen sijaan lähteminen töiden tai opiskelujen jälkeen uudelleen pakkaseen ja pimeään ei välttämättä niin houkuttele.

Juokseminen pimeässä, huonossa säässä ja pakkasessa on vaikeaa. Women’s Healthin mukaan talvella juokseminen onkin aika kehittää omaa henkistä kovuutta; kun on onnistunut lähtemään lenkille tympeässä säässä, antaa se mainiota boostia itsetunnolle ja auttaa lähtemään ulos pakkaseen seuraavallakin kerralla.

Talvella ja pimeän aikaan ulkona liikkuminen voi kuitenkin kaivata muutosta omaan treeninäkökulmaan. Sen sijaan, että keskittyisit fyysisyyteen, kuten matkaan ja vauhtiin, on talvi hyvä aika keskittyä juoksemisen ja lenkkeilyn henkisiin puoliin.

Jotta lenkkeily ja juokseminen olisi helpompaa ja mukavampaa talvella, listasi Women’s Health muutamia vinkkejä sitä varten ja suomensimme ne alle.

1. Muistuta itseäsi tavoitteestasi

Aseta itsellesi tavoite talven juoksemista ja lenkkeilyä ajatellen. Tavoite voi olla esimerkiksi juosta pidempään tai nopeammin, parantaa omaa kuntoa tai laihduttaa. Muistuta itseäsi usein tavoitteestasi.

2. Hanki lenkkikaveri – olipa se sitten ystävä tai koira

Tai jopa isompi ryhmä, jonka kanssa sovittuina aikoina lähdet ulos ja liikkeelle. Kun tiedät tapaavasi muita samalla, kun juokset, saa se sinut helpommin ylös sängystä ja ulos ovesta – tämä tosin toimii vain silloin, jos lenkkikaverisi on yhtä sitoutunut kuin sinä.

3. Sitoudu päätökseesi ulkoilla

Joka kerta, kun nouset aamulla ylös ja lähdet ulos, vahvistat tätä tapaa. Joka kerta, kun toteat, että peiton alla on mukavampaa ja nukut lisää, vahvistat tätä tapaa. Kumman tavan haluat voittavan? Se on sinun oma valintasi, joten vahvista sitä tapaa, jonka haluat voittavan.

4. Tee varasuunnitelman huonon sään varalta

Joskus keliolosuhteet laittavat kapuloita rattaisiin lenkkeilyn suhteen eikä oman terveyden uhalla kannata lähteä juoksemaan, jos lenkkipolku on peilijäässä. Huonoon säähän kannattaa varautua päättämällä jo nyt itselle varasuunnitelma, joka voi olla esimerkiksi vain juoksupäivien vaihtaminen, treenin tekeminen kotona tai suuntaaminen salille.

5. Juokse aamulla

Joidenkin tutkimusten mukaan aamulla kuntoilevilla on paremmat onnistumisprosentit kuin iltaisin kuntoilevilla. Tutkijat uskovat sen johtuvan siitä, että aamuisin on vähemmän häiriötekijöitä estämässä liikkumista. Myöhäiset tapaamiset töissä, lapsiin liittyvät vastuut ja askareet sekä muita sovittuja menoja on paljon todennäköisemmin iltapäivällä ja illalla kuin aamulla.

6. Suunnittele palkintoja itsellesi

Valmista itsellesi palkintoja, joita annat itsellesi, kun olet onnistunut toteuttamaan juoksusuunnitelmaasi. Ne voivat olla esimerkiksi hierontoja, manikyyrejä, illallisen nauttiminen ravintolassa tai uusien juoksuvaatteiden ostaminen.

7. Panosta oikeisiin juoksuvaatteisiin sään mukaan

Olipa kyse minkälaisesta liikkumis- tai kuntoilumuodosta tahansa, ovat oikeat varusteet tärkeät, joten panosta sopiviin juoksuvaatteisiin sään mukaan. Se saa ulos lähtemisen tuntumaan mukavammalta myös pakkaskelillä.

Lue lisää vinkkejä täältä.

Lähde: Women’s Health