Ruoka-aikojen muuttamisella voi olla merkitystä laihduttamisen kannalta.

Päivä pitäisi aloittaa aamupalan syömisellä, mutta Surreyn yliopiston tutkijat ovat todenneet, että jos yrität laihduttaa, voi aamiaisen syöminen myöhemmin auttaa karistamaan kiloja. Tämän lisäksi päivällisen syöminen aiemmin voi auttaa laihduttamisessa, kertoo Metro.

Tutkijat saivat selville, että aamupalan syöminen 90 minuuttia myöhemmin kuin normaalisti sekä varhaisempi päivällinen voivat auttaa vähentämään kehon rasvan määrää. Metron mukaan parasta on, että vaikutuksen nähdäkseen ei tarvitse popsia vain ”pupun ruokaa”.

Tutkimuksessa osallistujia pyydettiin noudattamaan ”aikarajoitettuja syömistapoja”, pätkäpaastoa, kymmenen viikon ajan. Tutkijat selvittivät, miten ruoka-aikojen muuttaminen vaikutti ravinnon saantiin, kehon koostumukseen ja diabeteksen ja sydänsairauksien veren riskimarkkereihin.

Tutkimuksessa oli kaksi ryhmää: ne osallistujat, jotka söivät aamupalan 90 minuuttia myöhemmin kuin yleensä ja päivällisen 90 minuuttia aiemmin kuin yleensä, ja ne osallistujat, jotka pitivät ruoka-aikansa samanlaisina kuin normaalisti.

Osallistujat antoivat myös verinäytteet sekä pitivät ruokapäiväkirjaa ennen ja jälkeen projektin. Metron mukaan osallistujat saivat itse päättää, mitä söivät, joten tutkijat pystyivät arvioimaan, onko tällaista dieettiä helppo noudattaa päivittäisessä elämässä.

Enemmän rasvaa kropasta pois

Surreyn yliopiston tutkimusryhmä paljasti, että ruoka-aikojaan muuttaneet menettivät lähes tuplasti kehon rasvaa kuin he, jotka söivät ateriansa itselleen tuttuihin aikoihin. Vaikka osallistujien syömiä ruokia ei rajoitettu, tutkijat selvittivät, että ruoka-aikojaan muuttaneet söivät vähemmän ruokaa ylipäänsä kuin toinen ryhmä.

Tutkijoiden mukaan ruoka-aikojen ajoittaminen sai osallistujat syömään vähemmän joko ruokahalun puutteen, syömismahdollisuuksien ja etenkin iltaisin napostelun vähentämisen takia. Tutkimuksen data oli melko pieni, joten Metron mukaan tutkijat aikovat tehdä suurempia kokeita nähdäkseen, onko aikarajoitetulla syömisellä laajempia terveyshyötyjä.

”Vaikka tämä tutkimus on pieni, se on tarjonnut meille korvaamatonta näkemystä siitä, miten pienet muutokset ruoka-ajoissa voivat olla hyödyksi kehollemme”, tutkimusta johtanut tohtori Jonathan Johnston sanoi.

Johnstonin mukaan kehon rasvan määrän vähentyminen laskee liikalihavuuden ja siihen liittyvien sairauksien kehittymistä, joten se on tärkeää yleisen terveyden parantamiseksi. Hän kuitenkin lisäsi, että kuten tutkimukseen osallistuneiden kohdalla havaittiin, ovat paastoruokavaliot vaikeita noudattaa ja ne eivät aina ole yhteensopivia perhe- ja sosiaalisen elämän kanssa.

”Meidän täytyy siis varmistaa, että ne ovat joustavia ja edistävät todellista elämää, sillä tällaisten dieettien mahdolliset hyödyt ovat selvästi nähtävissä”, Johnston jatkoi.

Johnstonin mukaan tutkijat aikovat käyttää näitä alustavia löydöksiä suunnitellakseen suuremman, kattavamman tutkimuksen aikarajoitetusta syömisestä.

Lähde: Metro