Muista syödä aamupala – sen väliin jättäminen voi vaikuttaa sydänterveyteen

Suurella osalla niistä tutkimukseen osallistuneista, jotka eivät syöneet aamupalaa, todettiin valtimonkovettumatauti.

Sanotaan, että aamupala on päivän tärkein ateria. Tutkimuksen valossa tämä myös pitää paikkansa, sillä aamupalan jättäminen väliin on kytköksissä sydän- ja verisuonisairauksiin, kertoo Metro.

Tutkimusta varten analysoitiin 4 052 keski-ikäisen, pankissa työskentelevän ihmisen terveyttä ja ruokavaliota. Metron mukaan kenelläkään osallistujista ei ollut taustalla sydän- ja verisuonisairauksia.

Tutkimuksen alussa osallistujia pyydettiin selostamaan seikkaperäisesti mitä he olivat syöneet ja mihin aikaan edellisten 15 päivän aikana. Ateriatietojen lisäksi tutkijat keräsivät tietoa osallistujien painoindeksisstä, kolesterolitasoista, tupakoinnista ja liikunnan määrästä.

Metron mukaan kuvantamistekniikan avulla tutkijat etsivät rasvakertymiä osallistujien valtimoista sydämen ja kaulan alueella. Tutkimukseen osallistuneista heillä, jotka eivät syöneet aamupalaa tai söivät vain pienen aamupalan, oli enemmän kertymiä valtimoissa.

Tämä tarkoittaa Metron mukaan sitä, että heidän sydänkohtausten ja halvausten riski oli suurempi verrattuna heihin, jotka nauttivat yli 20 prosenttia päivittäisistä kaloreistaan aamiaisen yhteydessä. 75 prosentilla heistä, jotka eivät syöneet aamupalaa, todettiin piilevä ateroskleroosi eli valtimonkovettumatauti.

Metron mukaan kytkös aamupalan jättämisellä väliin ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä piti paikkansa jopa silloin, kun tutkijat ottivat huomioon muut tekijät, kuten tupakoinnin ja korkean verenpaineen.

Aamupalan syömättä jättäneillä osallistujilla oli Metron mukaan kuitenkin myös todennäköisemmin yleisesti epäterveelliset elämäntavat, kuten huono ruokavalio, säännöllinen alkoholin juominen ja tupakointi.

Tutkijat arvelevat, että aamiaisen jättäminen väliin voi johtua myös siitä, että ihmiset koettavat laihduttaa epäterveellisin tavoin, mikä selittäisi myös sen, miksi liihalihavien määrä kasvoi heidän kohdalla, ketkä eivät syöneet aamupalaa tai sitten aamupalan jättäminen väliin sotkee ruokailutottumuksia ja saa ihmiset syömään enemmän kaloreita epätavallisiin aikoihin pitkin päivää.

Metron mukaan pohjimmiltaan kyse ei ole vain siitä, syökö aamupalaa vai ei, vaan siitä, miten se valmistaa henkilön terveellisiä valintoja varten loppupäivän ajaksi. Aamupalan jättäminen väliin sen takia, että koettaa elää terveellisesti ei ole yhtä fiksua kuin se, että kiinnittää huomiota siihen, mitä päivän aikana syö.

Tutkijat aikovat seurata osallistujia yli vuosikymmenen, jotta he näkevät, miten sairaudet valtimoissa etenevät ja ajan myötä pitäisi olla saatavilla selkeämpi kuva aamupalan väliin jättämisen ja sydän- ja verisuonisairauksien kytköksestä.

Sitä odotellessa kannattaa kuitenkin muistaa, ettei aterioita koskaan kannata jättää väliin – aloita siis päiväsi terveellisellä aamupalalla.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: Metro


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.