Hyppynarulla hyppiminen on monille tuttu juttu lapsuudesta, mutta tätä tapaa ei kannattaisi jättää vain lapsuusajan muistoksi.

Naruhyppely on tehokas tapa kuntoilla ja se on niin monien urheilijoiden kuin viihdemaailman tähtien suosiossa. Hyppynarun kanssa kuntoilu sopii niin vasta-alkajalle kuin himotreenaajalle, kunhan itsellä ei ole jalka-, nilkka-, polvi- tai selkäongelmia ja muistaa sopeuttaa naruhyppelyn omaan kuntoon sopivaksi – eli jos olet viettänyt sohvaperunan elämää viime kuukaudet, kannattaa aloittaa kunnon kohottaminen kevyesti.

Miksi sitten kannattaisi aloittaa naruhyppely? Women’s Health listasi tähän kymmenen hyvää syytä ja suomensimme ne alle.

Luiden terveys paranee

Naruhyppely vaatii sinua laittamaan painoa luillesi, minkä takia se Women’s Healthin mukaan auttaa parantamaan luiden terveyttä. Naruhyppely voi tehdä hyvää myös vaihdevuodet ohittaineiden naisten luustolle ja auttaa pitämään luut vahvana.

Pitää vammat loitolla

Mitä vahvemmat luut, sitä vaikeampi niiden on murtua tai mennä poikki. Koska naruhyppely tekee hyvää luille, voi se sen myötä auttaa myös estämään erilaisia vammoja. Women’s Healthin mukaan mitä enemmän tällaisia niin sanottuja weight-bearing-harjoituksia teet läpi elämän, sitä epätodennäköisemmin sinulle kehittyy osteoporoosi tai luusi murtuvat lievissä onnettomuuksissa.

Nilkkasikin voi myös vahvistua hyppynarulla hyppimällä, koska se vahvistaa nilkkaa tukevia lihaksia, ja voit välttyä paremmin nilkkavammoilta.

Hengitys- ja verenkiertoelimistön kunto kohenee

Naruhyppely voi olla todella rasittavaa kunnon kannalta, jos sitä tekee korkealla intensiteetillä, jolloin syke nousee enemmän kuin joissakin muissa kuntoilumuodoissa. Naruhyppely on hyvästä hengitys- ja verenkiertoelimistön kunnolle, mutta sen lisäksi se auttaa estämään painonnousua, korkeaa verenpainetta, diabetesta, tietynlaisia syöpiä ja monia muita kliinisiä sairauksia.

Koordinaatio ja tasapaino parantuvat

Jotta naruhyppely onnistuu, täytyy käsien, jalkojen ja silmien osata pelata yhteen. Women’s Healthin mukaan toistuva naruhyppely voikin parantaa yleistä koordinaatiotasi sekä myös tasapainoasi. Tässä on toki se haittapuoli, että jos koordinaatiota tuottaa sinulle vaikeuksia, voi naruhyppely olla alkuun vaikeaa. Siksi kannattaakin aloittaa itselle sopivalla tavalla, hitaasti ja helpoilla hypyillä.

Löydät rytmisi

Oikea ajoitus on myös tärkeää hyppynarulla hyppimisessä. Naruhyppely parantaakin nopeasti sinun nopeutta ja rytmiä – etenkin jos kokeilet erilaisia hyppyjä ja narutemppuja.

Pohkeet timmiksi

Jos haluat pohkeidesi olevan timmissä kunnossa, on naruhyppely oiva tapa treenata niitä. Hyppääminen auttaa kasvattamaan pohjelihaksia, mutta myös laskeutumisella on hyötynsä: se parantaa jänteiden elastisuutta, mikä auttaa niitä paremmin säilyttämään energiaa.

Hartiat voimistuvat

Voiman ja kropan kiinteyttämisen näkökulmasta naruhyppelyn paras hyöty tulee vatsalihaksille ja alakropalle, mutta sillä on hyötyjä myös yläkropalle. Pienen tutkimuksen mukaan naruhyppely voi parantaa hartioiden voimaa ja liikkuvuutta.

Helppo tehdä haastavammaksi

Naruhyppelyssä kunto kohenee nopeasti, mutta siitä saa entistä tehokkaampaa, jos käytät painotettua hyppynarua. Women’s Healthin mukaan raskaamman narun käyttäminen vahvistaa yläkroppaa enemmän sekä saa kalorit palamaan vielä paremmin. Painotetut hyppynarut myös ovat enemmän hyödyksi sekä koordinaation että kestävyyden kehittymisen kannalta.

Välineet helposti saatavilla ja kulkee mukana

Yksi hyppynarulla hyppimisen parhaita puolia on se, että sitä voi tehdä missä tahansa. Hyppynaru on kevyt (ellet sitten käytä painotettua versiota) ja se ei vie paljon tilaa, joten sitä on helppo kuljettaa mukana, missä ikinä menetkin. Naruhyppely ei itsessään vaadi paljon tilaa, vaan riittää, että naru mahtuu menemään pääsi yli ja pystyt hyppäämään, ja sitä voi tehdä niin sisällä kuin ulkona. Hyppynarun hankkiminen ei välttämättä tee edes isoa lovea lompakkoon, joten naruhyppely on erittäin helppo aloittaa.

Kaloreja palaa – toden teolla

Viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä on naruhyppelyn kaloreiden kulutus. Women’s Healthin mukaan naruhyppelyllä saa todella kalorit palamaan, sillä tunnin aikana niitä kuluu 667-990 kcal. Tutkimusten mukaan naruhyppely on jopa parempi tapa kaloreiden kuluttamiseen kuin juokseminen, sillä jos haluat juosten kuluttaa yhtä paljon kaloreita kuin hyppiessäsi narulla, saat juosta noin 11 km/h nopeudella.

Naruhyppely on lukeutuu kymmenen parhaiten kaloreita polttavan kuntoilumuodon joukkoon ja sitä voi käyttää myös intervallitreenin osana, mikä on tehokas tapa vähentää selluliitin näkyvyyttä. Jos naruhyppely ei kuitenkaan tunnu omalta jutulta, niin kenties jokin näistä muista tehokkaista kaloreiden polttajista on sinulle mieluisampi kuntoilumuoto.

Lähde: Women’s Health