Kolmasosa aikuisista ei voi nousta portaita hengästymättä – ”Huolestuttavaa, miten moni hengästyy simppeleistä teoista”

Asiantuntijan mukaan hengästyminen arkisten asioiden parissa voi olla jopa merkki keuhkosairaudesta.

Tyypillinen aikuinen tuntee olonsa hengästyneeksi kuusi kertaa viikossa, mikä usein johtuu kevyestä tai kohtalaisesta liikunnasta, selviää British Lung Foundationin teettämästä tutkimuksesta. Tuloksista ilmeni, että kolmannes haukkoo happea käveltyään ylös portaita, kun taas neljä kymmenestä hengästyy juostuaan linja-autoon ja yksi neljännes hengästyy seksin aikana.

Tutkimuksesta uutisoineen The Independentin mukaan lähes yhdellä kymmenestä on vaikeuksia nostaa jotain lattialta ilman, että joutuu hetken tasaamaan hengitystään sen jälkeen. Tämän lisäksi yli viidennes työntekijöistä myönsi tuntevansa olonsa pyörryttäväksi työpäivän aikana, kun paineet ja stressi alkoivat tuntua liikaa.

”On huolestuttavaa, miten moni hengästyy simppeleiden tekojen parissa”, Mike McKevitt British Lung Foundationista sanoi.

”Hengästyminen arkisten asioiden parissa voi olla oire keuhkosairaudesta ja sitä ei pitäisi jättää huomiotta”, hän lisäsi.

McKevittin mukaan monilla briteillä voi olla keuhkosairaus, mutta ei diagnoosia. Hän totesi, että vaikka yli neljä kymmenestä ajattelee olevan terve ja hyvässä kunnossa, voi tutkimuksen tuloksista huomata, ettei näin välttämättä oikeasti ole.

”Jos olet hengästynyt arkisten asioiden takia, se ei ole oikein. Keuhkojen terveys on tärkeää yleisen hyvinvoinnin kannalta”, McKevitt kertoi.

Tutkimukseen osallistui 2 000 aikuista. Tulosten mukaan yli 25 prosenttia kuntoilivat vähemmän kuin kerran viikossa ja vain yksi neljäsosa sanoi, että heistä tuntuisi mukavalta pelata esimerkiksi jalkapalloa nykyisen kuntoisena.

Hengästyttyään kestää keskimäärin 38 sekuntia saada hengitys tasaantumaan, mutta yksi 20 aikuisesta tarvitsee yli kaksi minuuttia tätä varten. The Independentin mukaan on huolestuttavaa, että kolmannes sanoi, ettei pystyisi juoksemaan mailia, jos heidän henkensä riippuisi siitä.

The Independentin mukaan vaikka 44 prosenttia tutkimukseen osallistuneista sanoi uskovansa, että heidän nykyisellä kuntotasollansa on negatiivinen vaikutus heidän elämään, on heillä joukko syitä, miksi eivät tee asialle mitään. 15 prosenttia kertoi, että heillä on vamma, joka estää liikunnan ja samainenmäärä sanoi olevansa aina liian väsynyt kuntoilemaan.

Kymmenesosa sanoi nauttivansa aloillaan olevasta elämäntyylistä liikaa noustakseen ylös ja kuntoilemaan parantaakseen keuhkojen terveyttään.

”Meidän ei pitäisi hengästyä, kun leikkimme lapsiemme kanssa. Se on varoitusmerkki, että sinun pitäisi todella harkita neuvojen hakemista”, McKevitt sanoi.

”Olivatpa olosuhteet mitkä tahansa, on mahdollista aina hieman parantaa kuntoaan ja keuhkojaan terveemmäksi”, hän jatkoi.

”Pienet muutokset, kuten portaiden nouseminen hissin sijaan tai linja-autosta poistuminen yhtä pysäkkiä aiemmin voivat vaikuttaa selvästi”, McKevitt päätti.

Lähde: The Independent


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.