Vatsalihastreenin ajoittamiseen vaikuttaa se, minkälaisen treenin aiot tehdä.

Vatsalihasten tekeminen on yleinen osa treeniä ja niitä kannattaakin vahvistaa, sillä vatsalihakset ovat tärkeä lihasryhmä yleisen hyvinvoinnin ja päivittäisten puuhien kannalta. Popsugarin mukaan vatsalihasten tekeminen pitäisikin olla mukana jokaisessa treenissä, mutta se vaihtelee treenin perusteella, miten ja missä vaiheessa niitä kannattaa tehdä.

Sertifioitu valmentaja ja fitness- sekä hyvinvointivalmentaja Ariel V. Foxie kertoi Popsugarille, että vatsalihasten tekeminen riippuu treenin tavoitteesta.

”Yleensä yritän ottaa jonkinlaisen vatsalihasharjoituksen mukaan alkulämmittelyyn, mutta se ei saa olla mitään liian kuluttavaa, joka tekee olon väsyneeksi tai syö voimaa/muotoa myöhemmiltä isoilta treeniliikkeiltä”, hän sanoi.

Foxie lisäsi, että jos hänen treenin päätavoite ei ole keskittynyt voimaan ja nojautuu enemmän suuremman intensiteetin treeniin, saattaa hän ottaa vatsalihaksia mukaan kiertoharjoitteluun. Jos päätavoite on sen sijaan voimaharjoittelussa, Foxie ottaa vatsacircuitin mukaan treenin loppupuolelle sellaisena päivänä, kun hän keskittyy tiettyihin lihasryhmiin erilaisin tavoin ja koettaa parantaa mahdollisia epätasapainoja.

Toisen valmentajan näkemys

Sertifioitu valmentaja Tamara Pridgett suosittelee aloittamaan treenin muutamallia keskivartaloa aktivoivilla liikkeille, jotta vatsalihakset ovat lämpimät ja valmiina treeniin. Vatsalihakset on hyvä aktivoida ennen treeniä, koska ne ovat mukana kaikissa liikkeissä.

”Jos vatsalihakset eivät ole lämpimät, on sinulla mahdollisuus loukata itsesi ja et välttämättä myös liiku niin tehokkaasti kuin mahdollista”, hän selittää Popsugarin sivuilla.

Pridgettin mukaan siinä ei ole mitään väärää, jos ottaa vatsalihaksia mukaan päätreeniin. Hän itse usein ottaa vatsalihakset osaksi aktiivista palautumista, eli esimerkiksi tekee ensin jonkin yläkropan liikkeen, sitten alakropan liikkeen ja siihen perään jonkin vatsalihasharjoituksen.

”Vatsojen tekeminen treenin alussa on OK, mutta varmista vain, että et väsytä niillä itseäsi. On myös mahdollista käyttää vatsalihasharjoituksia aktiivisena palautumisena, jos et keskity raskaisiin painoihin tai voit säästää vatsalihakset treenin loppuun, jotta lopetat kunnon pamauksella”, Pridgett tiivistää neuvot.

Jos haluat tehdä vatsalihastreenin kotioloissa, voit katsoa mallia helppoon 10 minuutin treeniin täältä.

Lähde: Popsugar