Olipa kyse huonosta ihmissuhteesta tai onnettomaksi tekevästä kodista, joskus on parempi luopua ja jatkaa eteenpäin ilman tätä negatiivista asiaa elämässä.

Lopettaminen, luovuttaminen, jättäminen. Nämä nähdään usein negatiivisessa valossa ja synonyymina epäonnistumiselle, mutta kun on kyse niin uuvuttavasta ihmissuhteesta tai pakkopullalta tuntuvasta ryhmäliikuntatunnista, on käsien nostaminen pystyyn joskus positiivinen tapa edetä, kertoo The Sun.

Vaikka voi tuntua houkuttelevalta ottaa mallia vaikkapa Bridget Jonesista ja vain marssia ulos työpaikalta, todellisuudessa lopettaminen kannattaa hoitaa huolellisesti ja strategisesti, jotta se todella vaikuttaa elämääsi sitä parantavalla tavalla. The Sun listasi vinkkejä, miten onnistut siinä ja pidät maineesi, terveytesi ja onnellisuutesi vahingoittumattomana – suomensimme vinkit alle.

Huonot ystävyyssuhteet

Toisin kuin parisuhteissa, ystävyyssuhteissa usein tuntuu siltä, että siitä on pidettävä kiinni kaikesta huolimatta. Motivaatiovalmentaja Einav Avnin mukaan on kuitenkin hetkiä, jolloin on parempi päästää irti.

”Kun ystävä odottaa liikoja tai kilpailee kanssasi, ota hieman etäisyyttä”, hän totesi.

Ennen kuin laitat välit poikki kokonaan, Avni suosittelee antamaan itselle hengähdystauon, esimerkiksi kuukauden aikaa, milloin pohtia, mitä ystävyyssuhteessa on todella meneillään. Just F*cking Do It -kirjan tehnyt Noor Hibbert suosittelee tekemään listan ihmisistä, jotka tunnet ja sisällyttää siihen myös he, kenen kanssa sinulla on ongelmia.

”Istu hiljaisuudessa, keskity näihin eri ihmisiin vuorollaan ja kirjoita ylös, mitä he saavat sinut tuntemaan”, hän neuvoi.

Tämä vertaileva tapa voi auttaa sinua ymmärtämään, miten tärkeä ystävä sinulle on. Jos tunnet välinpitämättömyyttä tai lämpimiä tunteita ei ole lainkaan, voi olla aika luopua tästä ystävyyssuhteesta.

The Sun kertoo, ettei Avni usko siihen, että ystävyyssuhteesta erotessa olisi välttämätöntä keskustella asiasta.

”Jos sinulla on tullut mitta täyteen, ei sinun täydy puhua asiasta – voit antaa tilanteen vaan hiipua”, hän totesi.

”Voit olla edelleen kohtelias häntä kohtaan, mutta sinun ei tarvitse tehdä sama asioita kuin teit aiemmin”, Avni jatkoi.

Tympivä työ

Jos jatkuvasti haaveilet irtisanoutumisesta ja työsi lopettamisesta, voi olla aika siirtyä tuumasta toimeen.

”Ensin täytyy kuitenkin miettiä tarkkaan, miksi haluat lopettaa työsi”, valmetaja Abigail Ireland huomautti.

Onko syy työkavereissa, työssä vai oletko vain kyllästynyt tai tylsistynyt? The Sunin mukaan yksi neljästä on lopettanut työnsä saadakseen enemmän joustavuutta. Jos tämä tuntuu tutulta, voi olla hyvä idea etsiä tapoja tehdä nykyisestä työstä sinulle sopivampi. Työnantajalta voi kysyä esimerkiksi mahdollisuutta etäpäivien pitoon, jotka voisivat helpottaa tilannetta.

Jos et kuitenkaan löydä tapaa, joka voisi tehdä sinut tyytyväiseksi ja onnelliseksi nykyisessä työssä, suunnittele lähtösi huolella.

”Jos sinua pelottaa irtisanoutua, palkkaa itsellesi elämäntapa- tai bisnesvalmentaja, joka tukee sinua tässä”, Hibbert vinkkasi.

Tutustua rauhassa tukihenkilön/neuvonantajan pätevyyteen, taustaan ja kokemukseen ja valitse sellainen tyyppi, joka sopii sinulle ja hänestä on sinulle apua.

Turhauttava treeni

Lihaksissa voi tuntua väsymystä, mutta tuntuuko sitä mielessäsi treenin jälkeen? The Sunin mukaan jos kuntoilutapasi saa sinut henkisesti loppuun kuluneeksi sen sijaan, että antaisi purkauksen endorfiineja, voi olla aika arvioida uudelleen treenitottumuksiasi ja kokeilla jotain uutta.

”Pohdi, miksi menet salille (tai kuntoilemaan). Haluatko laihtua, tuntea olon energisemmäksi tai saada uusia kavereita? Selvitä, mikä kuntoilutapa auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi ja kokeile sitä”, Ireland sanoi ja lisäsi, että kyse on myös kokeilemisesta – et ole epäonnistunut spinningissä, koska olet päättänyt suosia joogaa.

Muista kuitenkin, että joissakin aktiviteeteissa, jotka voivat tuntua tuskalliseltakin alkuun, menee hetki ennen kuin niihin tottuu. Ireland suosittelikin The Sunille, että jotain aktiviteettia kokeilee neljän viikon ajan ennen kuin lyö hanskat tiskiin. Jotta löydät sinulle sopivan kuntoilutavan, hyödynnä kuntosalien ja liikuntakeskusten ja muiden liikuntapalveluja tarjoavien kokeilukertoja.

Puuduttava sosiaalinen media

Sosiaalisen median negatiivisia vaikutuksia hyvinvointiin on tutkittu ja luultavasti moni on ne käytännössä huomannutkin. Toisten julkaisujen näkeminen voi saada mielen matalaksi ja herättää kateutta. Toisaalta somesta on myös vaikea pysyä pois ja The Sunin mukaan 45 prosenttia ihmisistä, jotka väliaikaisesti eivät päässeet sosiaalisen median kanaviin, sanoivat tunteneensa huolestuneisuutta sen takia. Tästä syystä myös sosiaalisen median käytön lopettaminen kylmiltään kokonaan voi tuntua vaikelta, mutta hyvä uutinen on se, että lyhytkin tauko somesta voi parantaa oloa ja mielialaa. Facebook-käyttäjille tehty tutkimus selvitti, että ne, jotka vastustelivat halua käydä sivustolla viikon ajan, kokivat hyvinvoinnin parantuneen ja keskittymiskyky kasvoi.

The Sunin mukaan Ireland kehottaa rajoittamaan somessa vietettyä aikaa päivittäin, esimerkiksi selaamaan somea vain tiettyyn aikaan päivästä. Sekin voi auttaa, että poistaa some-sovellukset puhelimestaan ja käyttää niitä vain tietokoneelta. Hibbert myös vinkkasi, että kun on valmis palaamaan somen maailmaan, kannattaa lopettaa niiden ihmisten seuraaminen, ketkä tekevät olon huonoksi tai eivät inspiroi tai herätä positiivisia tunteita.

Onneton koti

Olitpa muuttanut uuteen maahan, toiselle paikkakunnalle tai vaihtanut kaupunkiympäristön maalaismaisemaan, mutta se ei tunnukaan omalta jutulta, ei siinä ole mitään hävettävää, jos myöntää tehneensä virheen. Palaaminen aiempaan ei kuitenkaan ole aina helppoa, kun työt, asuntolainat ja muuttamisen hintalappu laittavat kapuloita rattaisiin.

”Koeta antaa aikaa asettua aloilleen uuteen paikkaan, mutta jos muutos tekee olon onnettomaksi, myönnä ettei se toimi, jotta voit tehdä korjausaskelia”, elämäntapavalmentaja Samantha Carbon neuvoi.

Vuokralle lähteminen uudelle alueelle voi olla hyvä idea ennen kuin sitoutuu asuntolainaan, mutta jos olet jo asunnossasi enemmän kiinni ja todella onneton, täytyy silloin The Sunin mukaan arvioida, onko sinulla talodellisesti mahdollista muuttaa. Tämä voi tarkoittaa muuttoa pienempään tai takaisin vuokralle ja jos asuntolainasta ja ostetusta asunnosta ei pääse mitenkään helposti eroon, kannattaa harkita sen laittamista vuokralle, jotta se kattaisi sinun asumiskulut toisaalla.

Jos taas asut kimppakämpässä ja se ei mene suunnitelmien mukaa kämppisten kanssa, älä epäröi muuttaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että yksi kolmesta millenniaalista ei todennäköisesti koskaan omista omaa kotia, on tärkeää pystyä tulemaan toimeen asuinkumppaneidensa kanssa.

”Minä kanustaisin kommunikaatioon – kuukausittainen keskustelu voi auttaa tai viestiketju jossain sovelluksessa. Mutta jos tilanne ei parane, ala suunnitella muuttoa”, Ideal Flatmaten toinen perustaja Tom Gatzen kertoi.

Lähde: The Sun