Monilla on tapana syödä joka aamu samanlainen aamupala kuin aina ennenkin.

Mieli voi olla aamuisin matalalla, joka voi johtua osittain myös siitä mitä syöt aamupalaksi. Tämä voi tulla yllätyksenä, mutta Huffpost-sivustolla kerrotaan miten tämä voi olla mahdollista. Uutisessa kerrotaan mitä ei kannata enää aamuisin syödä ja mitä taas kannattaa, jos haluat vähentää heti aamulla ilmennyttä ahdistusta ja stressiä. Kun aamu alkaa hyvissä merkeissä, se vaikuttaa myös siihen miten hyvältä tunnet olosi koko päivän ajan.

Syö näitä aamupalaksi – parantavat mielialaasi

1. Avokado

Avokadot sisältävät terveellistä rasvaa ja kuitua. Ne sisältävät myös hivenravinteita, kuten B6-vitamiinia, joka auttaa luomaan serotoniinia, joka vakauttaa mielialaan. Avokadoissa on myös magnesiumia, joka auttaa säätelemään kehon stressivastetta.

2. Kananmuna

Kananmunan keltuainen sisältää mineraaleja, kuten koliinia ja sinkkiä, joiden kerrotaan vähentävän ahdistusta. Sinkin puutteen on jopa osoitettu aiheuttavan masennuksen ja ahdistuksen kaltaista käyttäytymistä.

3. Jogurtti

Tutkijat ovat havainneet yhteyden fermentoitujen probioottisten elintarvikkeiden – kuten jogurtin – kulutuksen ja sosiaalisen ahdistuksen vähenemisen välillä. Suolen ja aivojen välillä on yhteys. Jogurtin syöminen tukee sekä suoliston että aivojen terveyttä. Esimerkiksi valtaosa serotoniinireseptoreista sijaitsee suolen seinämissä. Serotoniinin puute voi aiheuttaa ahdistusta, masennusta tai muita mielenterveysongelmia, joka korostaa sitä, että suolella ja aivoilla on yhteys.

4. Lohi

Rasvaiset kalat, kuten lohi, sisältävät omega-3-rasvahappoja, joiden on osoitettu vähentävän ahdistuneisuusoireita ja stressihormonien, kuten kortisolin ja adrenaliinin, nousua.

5. Kaurapuuro

Monimutkaiset hiilihydraatit, kuten kaura, hajoavat hitaammin kuin yksinkertaiset hiilihydraatit, kuten leivonnaiset. Ne pitävät sinut kylläisenä pitkään ja auttavat samalla ylläpitämään vakaan verensokerikäyrän, jolloin pysyt virkeämpänä ja varmasti siksi myös paremmalla tuulella.

6. Marjat

Mustikat, vadelmat ja mansikat sisältävät kaikki runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja, jotka voivat auttaa vähentämään ahdistusta ja parantamaan mielialaa.

Näitä kannattaa välttää aamupalalla – pahentavat mielialaasi

1. Puhdistetut hiilihydraatit

Puhdistetut hiilihydraatit johtavat nopeaan ja korkeaan verensokerin nousuun. Sen jälkeen tulee nopeasti myös väsynyt olo, joten mieliala ei varmasti ole hyvä. Eikä tämä auta yhtään, jos olet jo valmiiksi ahdistunut. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi runsaasti lisättyä sokeria sisältävät viljat ja juomat sekä puhdistetuista jyvistä valmistetut leivonnaiset. Näissä on yleensä myös vähän ravinteita, joten et saa niistä sellaisia ravinteita, jotka parantavat mielialaasi.

2. Kahvi ja energiajuomat

Kun juot kofeiinipitoisia juomia, voivat ne tehdä sinusta levottoman. Myös syke voi nousta korkeaksi. Nämä voivat tehdä olosi ahdistuneeksi.

Lähde: Huffpost