Huolestuttava tutkimustulos: Osa lapsista tyytymättömiä vartaloonsa jo 8-vuotiaana

Tutkimukseen osallistuneista tytöistä noin kolmannes oli ollut dieetillä edeltävän vuoden aikana – 14-vuotiaana.

Jopa 8-vuotiaat lapset voivat kokea tyytymättömyyttä omaan vartaloonsa, paljastaa brittitutkimus. Tämä tyytymättömyys voi vuorostaan ennustaa riskiä sairastua myöhemmällä iällä syömishäiriöihin.

TIME-lehden mukaan tutkijat seurasivat noin 6 000 lasta 14-vuotiaaksi asti. Tutkimuksessa selvisi, että 8-vuotiaista tytöistä viisi prosenttia ja pojista kolme prosenttia olivat tyytymättömiä vartaloonsa.

Kun lapset olivat 14-vuotiaita, oli tytöistä 39 prosenttia ollut dieetillä viimeisen vuoden aikana ja 8 prosenttia oli ahminut. Pojista 12 prosenttia oli ollut dieetillä ja 3,5 prosenttia ahminut.

”Yllätyimme, kuinka tyytymättömyys vartaloon niin nuorella iällä näkyi syömishäiriömäisenä käytöksenä 14-vuotiaana”, tutkimuksen pääkirjoittaja Nadia Micali kommentoi.

Muut tekijät vaikuttivat lasten kuvaan vartalostaan ja syömistottumuksiin; tutkimus osoittikin, että lähes viidennes tytöistä kertoi tunteneensa ”aika paljon” tai ”paljon” paineita laihduttaa median suunnasta.

Väliintulot tarpeen varhaisessa vaiheessa

Tyttöjen kohdalla äidin syömishäiriötausta ennakoi suurempaan tyytymättömyyttä omaan vartaloon ja poikien kohdalla laihdutuskäytöstä. Tutkijoille ilmeni myös, että poikien keskuudessa suurempi tyytymättömyys vartaloon ja korkeampi painoindeksi olivat kytköksissä syömishäiriömäisten ajatusten ja käytösten ilmenemiseen useammin.

TIME:n mukaan tutkijat ovat kertoneet löydöstensä puhuvan tarpeesta tehdä väliintuloja varhaisessa vaiheessa. Korkeampi itsetunto oli kytköksissä alhaisempiin määriin syömishäiriökäytöstä ja vaikutus oli suurempi poikien osalta.

Tutkijat kirjoittavat, että löydökset väittävät osan lapsista voivan olla haavoittuvaisempia paineelle niin median, perheen kuin ikätovereidensa suunnasta kuin muut. Tutkimusta tehneen Micalin mukaan väliintulot eivät kuitenkaan ole samoja kaikille lapsille.

”Minusta on tärkeää, että sopeutamme väliintuloja asianmukaisesti nuorempien lasten kohdalla, koska on enemmän todisteita, että esimerkiksi ’terveellisen syömisen’ kurssit, joita ei ole tarkoitettu nuoremmille lapsille, voivat olla haitallisia erityisesti niille, joilla ei ole kongnitiivista taitoa käsitellä riittävästi saamaansa tietoa”, Micali sanoi.

Lisätutkimuksia tarvitaan parhaan lähestymistavan ymmärtämiseksi. Yhdysvaltain terveysviraston mukaan tutkimukset jatkuvasti tuovat ilmi, että syömishäiriöt ovat todella monimutkaisia ja voivat johtua geneettisten, biologisten, psykologisten ja sosiaalisten tekijöiden vuorovaikutuksesta.

Brittitutkimus julkaistiin The British Journal of Psychiatry:ssa.

Lähde: TIME


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.