Hedelmät ja marjat kuuluvat osaksi terveellistä ruokavaliota.

Ruokaviraston suositusten mukaan kasviksia, marjoja sekä hedelmiä pitäisi syödä ainakin viisi kourallista päivässä (500 grammaa). Tutkimus on myös osoittanut, että syömällä vähintään 4-5 annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä autat parantamaan mielialaasi sekä vähentämään sydänsairauksien, liikalihavuuden ja kakkostyypin diabeteksen riskiäsi, kertoo Good Housekeeping.

Hedelmiä ja marjoja kannattaa tietysti syödä ympäri vuoden. Kesän hellepäivinä kevyet ja virkistävät syötävät voivat kuitenkin vetää entistä enemmän puoleensa, jolloin hedelmät ja marjat ovat hyvä vaihtoehto, jotka tekevät hyvää niin mielelle kuin keholle.

Good Housekeepingin rekisteröity ravitsemusterapeutti Jaclyn London listasi 25 terveellisintä hedelmää, joita voit syödä, ja poimimme niistä 14 alle.

Vesimeloni

Vesimelonista 92 prosenttia on vettä, minkä takia se on hyvä valinta huolehtimaan nesteytyksestä – vedenjuonnin ohella. Saat ruoasta noin viidenneksen (20 %) päivän nesteistä ja syömällä nestepitoisia välipaloja, kuten vesimelonia, voit auttaa itseäsi välttämään nestehukan. Kokeile vesimelonia salaatissa fetajuuston ja mintun kaverina tai grillaa vesimelonia kesäiseksi jälkiruoaksi!

Omena

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla, sanotaan. Kardiologin se voi todellakin pitää loitolla, kertoo Good Housekeeping, jonka mukaan on todisteita siitä, että säännöllinen omenoiden syöminen saattaa laskea kolesterolia. Tämä taas voi auttaa laskemaan sydänsairauksien riskiä. Tämä vaikutus on peräisin omenan kuoressa olevasta yhdisteestä, joka auttaa edistämään tervettä solujen toimintaa sekä kunnon verenvirtausta. Omenassa on myös C-vitamiinia, kuitua ja fytkemikaaleja, joiden ansiosta se on hyvä naposteltava koko perheelle. Parasta on se, että omenoita voi syödä monella tavalla!

Luumu

Good Housekeepingin mukaan luumuilla on osoitettu olevan anti-inflammatorisia hyötyjä, jotka saattavat olla hyödyksi kognitiolle. Jos haluat vielä enemmän kalsiumi ja magnesiumia, syö kuivattuja luumuja. Jos olet kesällä grillaamassa kanaa tai pihviä, laita joukkoon puoliksi leikattuja, tuoreita luumuja, sillä lämpö voimistaa niiden makeutta.

Kiivi

Kiivi on yksi proteiinipitoisimmista hedelmistä, joista kerroimme aiemmin. Kiivistä löytyy myös C-vitamiinia, kalimumia, antioksidantteja, folaattia, magnesiumia ja B-vitamiineja, jotka voivat auttaa sinua rentoutumaan. Good Housekeepingin mukaan jotkin varhaiset tutkimukset ovat yhdistäneet kiivin syömisen ennen yöunille menoa helpompaan nukahtamiseen.

Appelsiini

Appelsiinissa on toki runsaasti C-vitamiinia, mutta appelsiinissa on paljon muutakin hyvää! Good Housekeeping kertoo, että Chemistry Central Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan sitrushedelmillä on anti-inflammatorisia, antioksidatiivisia ja syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia. Appelsiinit ovat ihana (kesä)herkku sellaisenaan, mutta toimivat myös salaateissa kuin muutenkin ruoanlaitossa ja leivonnassa.

Ananas

Tämä trooppinen hedelmä pursuaa C-vitamiinia ja se on myös hyvä lähde mangaanille, joka on aivojen ja hermoston toimintaa auttava mineraali. Ananas on myös yksi parhaimpia grillattavia hedelmiä, ja se sopii niin aterialle lisukkeeksi kuin jälkiruoan pohjaksi.

Vadelma

Good Housekeepingin mukaan vadelmat on yksi niistä marjoista, jossa on eniten kuitua. Kupillisessa (noin 2,5 dl) vadelmaa on antioksidantteja ja lisäksi se voi auttaa tasapainottamaan verensokeria, etenkin yhdistettynä proteiiniin. Lisää vadelmaa aamiaisen joukkoon, kuten puuron, smoothien ja jogurtin sekaan, ja se auttaa pitämään energiatasojasi yllä sekä sinut kylläisenä lounasaikaan saakka.

Mansikka

Mansikka on monien lempiherkku kesällä. Mansikat ovat hyvä C-vtamiinin lähde, sillä kupillisesta (noin 2,5 dl) puolitettuja mansikoita saa 150 prosenttia päivän saantisuosituksesta. Good Housekeepingin mukaan samassa annosmäärässä on myös noin 80 kilokaloria ja 9 grammaa kuitua, mikä on yhdistelmä, jonka ansiosta saat paljon makua, kylläisyyttä ja vain vähän kaloreita – jos siis välität kaloreiden määrästä.

Kirsikka

Stressaako? Syö kourallinen kirsiokoita! Niissä on runsaasti antioksidantteja, joilla on monia hyötyjä. Yksi erityisen mainitsemisen arvoinen on kversetiini, joka on Good Housekeepingin mukaan yhdistetty rauhallisuuden edistämiseen.

Greippi

Greipissä on paljon C-vitamiinia, kuten muissakin sitrushedelmissä. Good Housekeepingin mukaan tutkimus on osoittanut, että greippien syöminen parantaa verenpainetta ja saattaa auttaa laskemaan kolesterolitasoja. Greippi sopii muun muassa salaatteihin, jogurtin sekaan, myslin kanssa tai puuron kaveriksi.

Cantaloupe

Tämä meloni sisältää paljon kaliumia, C-vitamiinia ja folaattia. Good Housekeepingin mukaan siinä on myös flavanoideja, joilla on anti-inflammatorisia, verensokeria tasoittavia ja vastustuskykyä tehostavia ominaisuuksia. Se on myös hyvä nesteyttämään, koksa siinä on paljon vettä. Cantaloupea voi käyttää monin tavoin ja se sopii muun muassa salaatteihin.

Päärynä

C-vitamiinin ja kuidun lisäksi yksi mehukas päärynä auttaa sinua pitämään nestetasapainoasi yllä. Päärynää voi käyttää monella tavalla ja se sopii myös grillattavaksi. Esimerkiksi BBQ-iltaa viettäessä päärynä on mainio lisuke mille tahansa proteiinille, jota käytät ruoan pääosana!

Mustikka

Mustikassa on paljon polyfenoliyhdisteitä, jonka vuoksi syömällä enemmän mustikoita voit suojella sydäntäsi. Good Housekeepingin mukaan mustikka on hyvästä verisuonille. Mustikassa oleva kuitu myös hidastaa ruoansulatusta ja tasoittaa sokerin vapautumista elimistöön tarjoten kestävän energiabostin. Mustikat sopivat niin puuron, jogurtin, salaatin kuin vilja-aterioiden kaveriksi, mutta yksi parhaimpia on tietysti mustikkamuffinit!

Viinirypäle

Viinirypäleissä on Good Housekeepingin mukaan polyfenoliyhdisteitä sekä antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka saattavat auttaa vähentämään soluvahinkoja. Viinirypäleiden lisääminen (noin 1-2 kupillista per päivä) voi auttaa sinua suojelemaan kehosi kudoksia ja vähentämään inflammaation markkereita. Jäiset viinirypäleet ovat mainio, nesteyttävä kesäherkku, mutta kannattaa myös kokeilla paahtaa rypäelitä vihannesten kanssa uunissa.

Kannattaa myös muistaa kotimaiset marjat, jotka ovat kesäherkuttelija aarreaitta. Lisäksi kerroimme aiemmin 7 herkullista keinoa, joilla lisäät C-vitamiinin määrää ruokavaliossa ja tehostat vastustuskykyäsi.

Syömisen lisäksi on tärkeä muistaa huolehtia, että juot tarpeeksi nesteitä hellesäällä. Tämän ja muita vinkkejä helteestä selviytymiseen löydät aiemmin julkaistusta arikkelista täältä.

Lähde: Good Housekeeping