Kuumaa keliä on luvassa lähipäivinä, kun Suomeen on ennustettu voimakasta hellettä.

Ilmatieteen laitos on varoittanut kovasta helteestä ja kuivuudesta. Perjantaina 18. kesäkuuta tehdyn ennusteen mukaan Suomeen saapuu perjantaina erittäin lämmintä ilmamassaa etelästä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan etelässä mitataan paikoin +30 asteen lukemia jo lauantaina 19. kesäkuuta. Sunnuntaista alkaen päivän ylimmät lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa sekä Kainuussa +30 asteen molemmin puolin. Kuumimmat lämpötilat – paikoin jopa +32-34 astetta – mitataan etelä- ja itäosassa maata.

”Myös yölämpötilat ovat erittäin korkeita ja niin sanottuja trooppisia öitä, jolloin lämpötila ei laske alle +20 asteen, on odotettavissa ensi viikolla useana yönä varsinkin kaupungeissa ja järvien läheisyydessä”, ylimeteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitokselta sanoo tiedotteessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan helteinen, suorastaan kuuma, sää jatkuu maan etelä- ja keskiosassa todennäköisesti ainakin juhannukseen saakka. Juhannusta kohden ennusteen epävarmuus kuitenkin kasvaa.

Helteisiin kannattaa varautua riittävästi ja hyvissä ajoin. Helteellä kannattaa karttaa auringonpaahdetta ja kuumia paikkoja sekä ylimääräistä fyysistä rasitusta.

Juo, syö ja viilennä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kuumasta säästä ja helleaalloista voi aiheutua vakavia terveyshaittoja erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairauksista kärsiville. HUS kuitenkin muistuttaa, että helteet voivat olla terveysriski kenelle tahansa, jos niiden vaikutuksilta ei suojauduta riittävästi.

Kuuman lämpötilan aiheuttamia haittavaikutuksia, kuten lämpösairauksia, voi ehkäistä ennalta itsekin.

”Kovien helteiden aikana on syytä huolehtia nestetasapainosta säännöllisesti pitkin päivää. Janojuomaksi kannattaa valita alkoholiton vaihtoehto”, HUSin Sisätaudit ja kuntoutus -tulosyksikön toimialajohtaja ja johtava ylilääkäri Jukka Louhija sanoo.

”Myös riittävästä syömisestä on hyvä pitää huoli, jotta kehon suolatasapaino säilyy normaalina”, hän lisää.

THL:n mukaan hyviä viilentymiskeinoja ovat muun muassa uimaan pulahtamisen, viileät suihkut ja kylmäkääreet, minkä lisäksi kannattaa pukeutua kevyesti. Muista kuitenkin suojautua auringon UV-säteilyltä.

Pidä koti viileänä

Helteen terveyshaittojen ehkäisemiseksi on tärkeää pyrkiä pitämään sisätilat viileinä. Jos asunto kuumenee herkästi, kannattaa etenkin riskiryhmään kuuluvan harkita siirrettävää jäähdytintä tai ilmalämpöpumpun asentamista.

”Auringonpuoleiset ikkunat tulisi suojata päivisin esimerkiksi verhojen tai sälekaihtimien avulla. Ikkunat kannattaa sulkea, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää ja tuulettaa sisätilat illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä”, THL:n tutkija Virpi Kollanus sanoo.

THL:n mukaan myös tuuletin helpottaa oloa, jos ilman lämpötila on alle 35 astetta. Korona-aikana tuulettimen käyttöä kannattaa kuitenkin välttää yleisissä tiloissa, joissa oleskelee useita henkilöitä.

Erityisesti tuulettimen käyttöä kannattaa välttää ahtaissa yleisissä tiloissa, joissa on huono ilmanvaihto. THL neuvoo, että jos tuuletinta käytetään, kannattaa tehostaa tilan ilmanvaihtoa ja asettaa tuuletin niin, ettei se puhalla ilmaa ihmisestä toisen luo.

Jos asunnon lämpötila nousee tukalan kuumaksi, voi viettää aikaa jossakin muussa viileässä paikassa, kuten varjoisassa puistossa tai viilennetyssä julkisessa rakennuksessa. Älä kuitenkaan hakeudu julkisiin tiloihin, jos sinulla on hengitystieinfektioon viittaavia oireita.

Huolehdi läheisistä helteellä

HUS muistuttaa, että myös lähimmäisestä huolehtiminen on tärkeää kuumalla säällä. THL:n mukaan eritysesti tulee huolehtia läheisistä, jotka ovat ikääntyneitä, kärsivät perussairauksista tai joiden toimintakyky on heikentynyt.

”Riskiryhmiin kuuluvien vointia kannattaa tiedustella päivittäin esimerkiksi puhelimitse tai verkossa. Tarvittaessa auta läheistäsi suojautumaan kuumuudelta”, THL:n Kollanus toteaa.

Ikääntyneet ovat erityisen alttiita helteen haittavaikutuksille. Kuumuudesta kärsivän ikäihmisen tila voi laskea nopeasti ja sairaalakuntoon voi päätyä jopa vuorokaudessa.

”Säännöllisestä vedenjuonnista ja viileästä ympäristöstä on syytä pitää huolta. Omaisten olisi hyvä soittaa ainakin kerran päivässä ja tarkistaa, että iäkkäällä läheisellä on kaikki hyvin”, HUSin Louhija kertoo.

Tunnista lämpösairauksien oireet

Kuumuus sekä hikoilusta johtuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen. THL:n mukaan lämpöuupumuksen oireita voivat olla esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi.

Myös lämpöhalvaus on mahdollinen. HUSin mukaan sitä on epäiltävä aina, kun fyysiseen rasitukseen liittyy kuuma iho, tajunnan tason häiriöitä, matala verenpaine, hyperventilaatio, pahoinvointi tai ripuli.

Hikoilu voi olla runsasta, mutta varsinkin nestevajauksen myötä se saattaa salakavalasti lakata. Fyysisen rasituksen yhteydessä lämpöhalvaus voi kehittyä nopeasti ilman ennakko-oireita.

Jos sinulla on lämpösairauksien oireita:

  • Huolehdi kehon viilentämisestä ja nestehukan korjaamisesta.
  • Hakeudu välittömästi varjoon ja riisu ylimääräiset vaatteet.
  • Viilennä kehoa kylmäpakkauksilla tai valelemalla tai pirskottelemalla kylmää vettä iholle ja pään alueelle.
  • Tuulettimista ja ilman viuhtomisesta voi olla apua.

Keskustele lääkärin kanssa ennakkoon

THL:n mukaan ikääntyneiden lisäksi erityisesti vauvat ja pienet lapset kärsivät herkästi helteeseen liittyvistä oireista. Lämpökuormitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauden tai vakavan akuutin sairauden oireita.

”Pitkäaikaissairauksista kärsivien kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa jo ennakkoon siitä, kuinka kuumuus vaikuttaa sairauteen tai sen hoitoon käytettäviin lääkityksiin”, Kollanus sanoo.

Jos ilmenee voimakkaita oireita tai perussairauden oireet selvästi pahenevat, tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, ensisijaisesti puhelimella (oma terveyskeskus, päivystys tai Päivystysapu p. 116117). Kiireellisissä tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Löydät THL:n sivuilta lisätietoa helteestä, helteen terveyshaittojen torjuntaohjeet sekä lämpösairauksien oireista ja hoidosta. Ilmatieteen laitoksen voimassa olevat varoitukset löydät täältä.

Alla vielä THL:n julkaisema kuva neuvoista, miten selviydyt helteellä: