Ulkona syöminen silloin tällöin tuo helpotusta arkeen ja antaa myös ripauksen luksusta.

Kasvissyönnin kasvattaessa suosiotaan on myös kasvisruokaan keskittyneiden ravintoloiden määrä lisääntynyt ympäri maan. Ruoka- ja ravintolamedia Toptaste on selvittänyt, mitkä maan kasvisravintoloista ovat kaikista parhaimmat.

Toptasten lukijat äänestivät ravintoloiden joukosta suosikkejaan. Lopputuloksena syntyi top 10 -lista Suomen parhaista kasvisravintoloista – ja se näyttää tältä:

Silvoplee

Toptasten äänestyksessä kärkipaikan nappasi Helsingissä sijaitseva Silvoplee. Ravintola tarjoaa herkullista, tuoretta ja terveellistä vegaanista ja suurimmaksi osaksi gluteenitonta kasvis- ja raakaruokaa. Raakaruokaa ei ole kuumennettu yli +40 asteen, jolloin entsyymit, vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet säilyvät elimistön kannalta parhaassa mahdollisessa muodossa. Ravintolan käyttämät raaka-aineet ovat pääsääntöisesti luomua saatavuudesta riippuen. Silvopleessa suositaan myös kauden satoa sekä reilun kaupan tuotteita.

Levant

Toiseksi äänestyksessä sijoittui Levant, jolla on Helsingissä useampi ravintola. Levant tarjoaa autenttisia, raikkaita ja monipuolisia Lähi-Idän makuja. Street Food -henkiset falafel-rullat ja useista pienistä annoksista koostuvat meze-annokset ovat menun pääosassa.

Yes Yes Yes

Toptasten äänestyksen kärkikolmikon täydentää jällen helsinkiläinen ravintola. Entisen McDonald’sin tiloissa toimiva Yes Yes Yes on vilkas baari ja ravintola, joka tarjoilee kasvisruokaa.

Gopal

Neljännelle sijalle Toptasten lukijat äänestivät Tampereen Tammelassa vuodesta 1997 lähtien toimineen Gopalin. Ravintola tarjoaa monipuolista, intialaisittain maustettua kasvisruokaa, joka valmistetaan alusta asti itse tuoreista raaka-aineista luomutuotteiden käyttöä suosien. Ravintolassa leivotaan päivittäin myös tuoreita sämpylöitä.

Kuori

Top viidestä paikkansa nappasi Turussa sijaitseva ravintola Kuori. Ravintola tarjoaa tuoretta, innovatiivista kasvisruokaa tunnelmallisessa miljöössä. 1960-luvun kivijalkaan luodussa vehreässä keitaassa on rento tunnelma, mutta ravintolan väki suhtautuu ruokaan asiaankuuluvalla hartaudella.

Roots Kitchen

Toinen turkulainen ravintola löytyy kuudennelta sijalta. Roots Kitchen on tarjoillut kasvisruokaa vuodesta 2014 lähtien Turun kauppahallissa. Ravintolan keittiössä valmistetaan joka päivä itse lounaat ja ruokalistat suunnitellaan aina kauden raaka-aineiden ympärille. Ravintolan ruoissa on kiinnitetty erityistä huomiota annosten proteiinisisältöihin.

Anne’s Vege

Toptasten äänestyksessä seitsemänneksi sijoittui Espoossa sijaitseva Anne’s Vege. Ravintolan fuusiokeittiössä on herkullisia kasvisruokia muun muassa Thaimaasta, Intiasta, Lähi-Idästä, Koreasta, Vietnamista ja Italiasta. Lisäksi listoilla on suomalaista kotiruokaa. Ravintolan keittiössä ei käytetä mitään lisäaineita, gluteenia tai valkoista sokeria. Kaikki ruoka on kokonaan ravintolassa valmistettua ja myös vegaania ja käytössä on saatavuuden mukaan luomua ja biodynaamisia raaka-aineita.

Katriinan Kasvisravintola

Jyväskylässä sijaitseva Katriinan Kasvisravintolan tarina on alkanut huhtikuussa 2004. Ravintolan väellä oli jo alusta alkaen selkeää, että ruokatuote olisi vegaaninen, puhtaista raaka-aineista ja käsityönä alusta alkaen valmistettua – rakkaudella valmistettua, ilman lisäaineita. Ravintolan naapurista löytyy Katriina Bistro, jonka ideologiaan kuuluu myös konstailematon ruoka, joka valmistetaan alusta alkaen kauden raaka-aineista ja tietenkin ilman lisäaineita. Bistrossa leivotaan päivittäin hapanjuureen huumaavat artesaanileivät.

Hügge

Top kympin kolmas turkulainen ravintola on Hügge. Ravintolan ruokien makumaailman rakentuu laadukkaiden ja puhtaiden raaka-aineiden ympärille ja se on koostettu hurmaavalla periaatteella: kasvisruokaa kaikille. Ravintolan kokkien käsistä syntyy maultaan vivahteikkaita ja elämyksellisiä ruokia, että helposti unohtaa syövänsä vain kasvisruokaa.

Veg Point

Top 10 -listan viimeistelee Porissa sijaitseva Veg Point. Toptasten mukaan ravintola on Porin ainoa kasvis-ja vegaaniravintola. Ravintolassa käytetään tuoreita raaka-aineita. Ruokalistoilla on merkinnät ’vegaaninen’, ’gluteeniton’ sekä ’laktoositon’, jotta asiakkaan olisi helpompi tunnistaa itselleen sopivat vaihtoehdot ja maut.

Jos kasvisruoan sijaan haluatkin herkutella Suomen parhaalla pizzalla, löydät sitä tässä artikkelissa listatuista ravintoloista ja jos kaipaat arjen keskelle romantiikkaa, löydät Suomen romanttisimmat ravintolat tästä artikkelista. Jos taas olet pastan ystävä, löydät tästä artikkelista Suomen parhaat pastaravintolat.