Ystävänpäivää vietetään maanantaina 14. helmikuuta.

Kansainvälisesti ystävänpäivä, Valentinuksen päivä on rakastavaisten juhlapäivä. Vaikka ystävänpäivän vietto on Suomessa keskittynyt sen suomalaisen nimityksen mukaisesti ystävyyssuhteiden juhlistamiseen, on täällä alkanut yleistyä myös sen vietto samaan tyyliin kuin maailmalla.

Ystävänpäivää juhlistaakseen niin monet mahdollista kumppania tapailevat kuin jo toisiinsa sitoutuneet pariskunnat saattavat suunnata syömään romanttisissa tunnelmissa. Ystävänpäivänä ravintola-alan koronarajoitukset helpottavat hieman ympäri maan, joten ravintolassa ehtii istua myös pidempään.

Mutta missä romanttisiin ystävänpäivätunnelmiin pääsee parhaiten? Ruoka- ja ravintolamedia Toptaste on toteuttanut lukijoilleen kyselyn, josta selviää Suomen romanttisten ravintoloiden top 10 – ja se näyttää tältä:

1. Kappeli

Suomen romanttisin ravintola löytyy Toptasten kyselyn mukaan Helsingistä. Ennenkin Toptasten listauksiin yltäneen Kappelin vetovoimalla on pitkät perinteet. Espan puiston kauneus, lasiverannan avaruus, rakennuksen arvokas olemus ja moderni keittiö ovat valmiina tämän päivän asiakkaille. Tällä hetkellä Kappeli on suljettu remontin vuoksi, mutta se aukeaa jälleen toukokuussa 2022.

2. Trattoria Seurahuone

Lahtelaisessa Trattoriassa pääset nauttimaan Italian keittiöiden makuja parhaimmillaan, aidoista raaka-aineista ja rakkaudella valmistettuina. Toptasten mukaan pasta, risotto ja focaccia on Trattoriassa italialaiseen tapaan tuoretta ja taatusti maistuvaa.

3. Periscope

Periscope tarjoaa Tampereella vahvalla ammattitaidolla ja sydämellä alusta loppuun saakka käsityönä valmistettua herkullista ruokaa ja rennon viihtyisää tunnelmaa. Ravintolasta avautuvat vaikuttavat näköalat kaupungin ja Pyhäjärven ylle. Ravintolan makumaailma on sekoitus paikallisia herkkuja ja makuja maailmalta.

4. Ravintola Näsinneula

Neljänneltä sijalta löytyy toinen tamperelainen ravintola, Näsinneula, joka tarjoaa asiakkailleen unohtumattoman ruokaelämyksen arjen yläpuolella. Keittiön loihtimista herkuista nauttiessa voi samalla ihastella upeita maisemia. Toptasten mukaan tarjolla on muun muassa menukokonaisuuksia sekä à la carte-annoksia.

5. Kissanviikset

Top viiden täydentää Kissanviikset, joka on ollut osa Jyväskylän ruokakulttuuria jo 50 vuoden ajan. Toptasten mukaan ravintolan ruokalistalta löytyy monipuolinen valikoima kauden herkkuja sekä tietysti keittiön klassikkoannokset.

6. Ravintola Figaro

Kissanviisten perässä tulee toinen jyväskyläläinen ravintola. Figaro sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa vanhassa idyllisessä kivitalossa. Toptasten mukaan ruokalistalta löytyy paljon kansainvälisiä makuyhdistelmiä laadukkaista raaka-aineista valmistettuna. Erikoisuutena ravintolasta löytyy dry ager -lihakaappi, jossa raakakypsytetään erilaisia laatulihoja. Kesäkuussa 2010 ravintolalle luovutettiin Chaine des Rotisseurs -kilpi.

7. Kaskis

Seitsemänneksi romanttisten ravintoloiden kyselyssä tuli Turussa sijaitseva Kaskis. Vuonna 2016 Kaskis luopui à la carte -listasta ja siirtyi tarjoilemaan ainoastaan menuja. Toptasten mukaan korkean käsityöasteen ravintolassa tarjotaan sitä, mikä milloinkin tuntuu ja maistuu parhaalta – ennen kaikkea raaka-aineet ja sesongit huomioiden. Kaskiksen raaka-aineet löytyvät läheltä ja ovat sesongin mukaisia.

8. Tiiliholvi

Tampere sai romanttisten ravintoloiden listalle myös kolmannen ravintolan, Tiiliholvin. Toptasten mukaan ravintolan keittiötiimi valmistaa klassista ranskalaista ruokaa modernilla, pohjoismaisella vivahteella. Kauden laadukkaimmat raaka-aineet jalostuvat herkulliseksi makujen ilotulitukseksi ja makuelämyksen täydentää tarkkaan harkittu viinivalikoima.

9. Pöllöwaari

Myös Jyväskylä sai kolme ravintolaa top 10 -listalle! Topstasten mukaan Pöllöwaari saattaa vieraansa elämykselliselle makumatkalle gastronomian kiehtovaan maailmaan. Yllätykselliset makuyhdistelmät ja ylivertainen asiakaspalvelu tekevät vierailusta ikimuistoisen.

10. Viikinkiravintola Harald

Kymppisijalta löytyy ketjuravintola, joka tarjoaa viikinkihenkeä. Haraldissa löytyy suunmukaista pikkuherkuista jälkihyviin koko seurueelle runsaalta ruokalistalta. Ravintoloita voit löytää ympäri Suomea muun muassa Helsingistä, Turusta, Tampereelta, Oulusta, Kuopiosta ja Jyväskylästä.

Jos romanttisen ravintolan sijaan suuntaat mieluummin viettämään ystävänpäivää hyvän pizzan parissa, löydät aiemmin julkaistusta artikkelista Suomen parhaat pizzapaikat.