Pizza on monille suomalaisille maistuva herkullinen syötävä.

Monella on näkemyksensä siitä, millainen on paras tai täydellinen pizza, sekä mistä sellaisen saa hankittua. Ruoka- ja ravintolamedia Toptaste on kuitenkin selvittänyt kansallisella tasolla, mistä löytää Suomen parasta pizzaa.

Toptaste teetti kyselyn lukijoilleen selvittääkseen, mitkä ravintolat ovat pizzapaikkojen eliittiä. Tuloksista koostettiin top 10 -lista, jonka löydät alta.

1. Pizzeria Sorrento

Suomen parasta pizzaa saa Toptasten kyselyn mukaan Kuopiossa sijaitsevasta Pizzeria Sorrentosta. Tämän italialaisen ravintolan menusta löytyy 12 kappaletta herkullisia pizzoja sekä muutamia alkupaloja. Toptasten mukaan ravintola tekee itse paseeratuista napolilaisista tomaateista tomaattikastiketta sekä pizzajuustona käytetään käsinleikattua aitoa napolilaista Fior Di Latte Mozzarellaa.

2. Pizzeria Napoli

Toiselta sijalta löytyy Tampereen vanhin pizzeria, jonka italialainen tunnelma on ihastuttanut kävijöitään jo vuosikymmenten ajan. Suomen laajin pizzalista löytyy juurikin Pizzeria Napolista, joka on nähtävyys jo sinänsä – se nimittäin sisältää yli sata erilaista pizzaa!

3. Capperi

Kolmantena on Helsingin Oulunkylässä sijaitseva Capperi, jolla on myös kaksi muuta ravintolaa Helsingissä. Toptasten mukaan aito napolilainen pizza on Capperin hienoin luomus, joka esittelee alkuperäisiä, Suomessa ainoastaan Capperista saatavia raaka-aineita. Taikina tehdään hienoimmasta italialaisesta, kylmäjauhetusta täysjyvävehnästä, jonka huomaa myös ravintoarvoista: huippukorkea valkuaisaine- ja kuitupitoisuus tekevät pizzan pohjasta aidon napolilaisen pizzan arvoista.

4. Via Tribunali

Via Tribunali sijoittui kyselyssä neljänneksi. Ravintoloita on yhteensä neljä, joista kolme on Helsingissä ja yksi Ylläksen lähellä Äkäslompolossa. Toptasten mukaan myös Via Tribunali tarjoaa aitoa napolilaista pizzaa. Pizzaa käytetään vain reilun minuutin ajan 450 °C avotuliuunissa, minkä ansiosta pohja säilyttää kypsyessään ainutlaatuisen kuohkeutensa ja täytteet pitävät tuoreet makunsa sisällään.

5. Pizzeria 450°C

Top viiden täydentää Turun kauppahallissa sijaitseva Pizzeria 450°C. Ravintola syntyi omistajansa Angelo Tursin intohimosta napolilaiseen pizzaan. Toptasten mukaan ravintolalle on tärkeää aitous, jonka takia pizzat ovat aina käsintehtyjä artesaanipizzoja ja raaka-aineet ensiluokkaisia. Ravintolan pizzat paistetaan nopeasti kuumassa, noin 450-asteisessa uunissa elävällä tulella, jolloin pohja säilyy ilmavana ja pehmeänä, mutta pinnasta rapeana.

6. Classic Pizza Restaurant

Kyselyssä kuudenneksi tuli Classic Pizza Restaurant, joka on ravintolaketju, mutta Espoon ravintola on nostettu erikseen esiin. Toptasten mukaan Classic Pizza Restaurant on perinteisiin luottava, mutta jatkuvasti myös uudistuva pizzaravintola. Ei pelkkä pizzeria, vaan kokonaiselämys: viihtyisä ympäristö, ystävällinen vastaanotto, tyylikäs tarjoilu ja herkullisen ruoka- ja juomaelämys. Vuosien mittaan Classic Pizza Restaurantin pizzat ovat saaneet lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. Ketjun ravintoloita löytyy ympäri Suomen.

7. Da Mario

Seitsemänneksi kyselyssä tuli Oulun vanhin pizzeria, Da Mario. Kyseessä on perheyritys, joka avasi ovensa ensimmäisen kerran vuonna 1981. Toptasten mukaan ruokalistan perustana ovat ensiluokkaiset raaka-aineet, joista ei tingitä. Pizzan herkullisuuden salaisuus piileekin alkuperäisessä reseptissä, joka on opittu Da Marion perustajalta, italialaiselta, Mario Patellalta.

8. Mamma Rosa

Ravintola Mamma Rosa sijoittui parhaiden pizzapaikkojen listalla kahdeksanneksi. Mamma Rosa on perheyritys, joka on Toptasten mukaan tunnettu hyvästä hinta-laatusuhteestaan jo vuodesta 1980 lähtien. Helsingissä sijaitsevan Mamma Rosan ruokalistalta löytyy 9 kappaletta herkullisia pizzoja.

9. Blocco

Kuopion keskustan korttelipizzeria Blocco nappasi yhdeksännnen sijan. Bloccossa tarjoillaan Toptasten mukaan ensiluokkaista artesaanipizzaa, jonka vankkana perustana on oma pizzataikina, raikas tomaattikastike sekä kausiluonteiset tuoreet raaka-aineet ja maistuvat juustot. Toptasten mukaan keittiön sydän, Pavesin järkälemäinen pizzauuni, antaa pizzoille lieskoillaan viimeisen silauksen ja niiden uniikin paahteisen maun.

10. Kotipizza

Top kymmenen viimeiseltä sijalta löytyy todennäköisesti jokaiselle vähintään nimeltä tuttu Kotipizza. Toptasten mukaan Kotipizzassa kaikki tähtää yhteen asiaan: herkulliseen makunautintoon. Herkullisuus lähtee raaka-aineista, joista jokainen on tarkkaan valittu. Yli 70 prosenttia ravintolan käyttämistä raaka-aineista ovat kotimaisia; Kotipizza saikin ensimmäisenä pizzeriana käyttöönsä arvostetun MSC-sertifikaatin osoituksena siitä, ravintola käyttää ainoastaan MSC-merkittyjä kala- ja äyriäistuotteita.

Kerroimme aiemmin, että pizza on kaikista koukuttavin syötävä – voit lukea aiehesta lisää täällä. Lisäksi kerroimme, että pizzapalan syöminen aamupalaksi voi olla terveellisempi vaihtoehto kuin kulhollinen muroja, mistä voit lukea lisää täällä.