Asiantuntija varoittelee naisia joulustressin haitoista.

Joulun lähestyminen voi aiheuttaa etenkin naisille stressiä, mikä asiantuntijan mukaan voi altistaa naisia sydänongelmille. Jouluruokien valmistaminen, lahjojen ostaminen ja perheen kokoontumisten järjestely voi johtaa stressiin, mikä kardiologi Karla Kurrelmeyerin mukaan voi vahingoittaa naisten sydämiä.

”Olemme nähneet useampia tapauksia Takotsubon kardiomyopatiaa juhlapyhien aikaan. Tätä tapahtuu, kun nainen on runsaan stressin alla lyhyen aikaa ja stressiin yhdistyy toinen traumaattinen kokemus, kuten perheenjäsenen kuolema, auto-onnettomuus, rahan menettäminen ynnä muu. Jos se jätetään huomiotta, se voi olla hengenvaarallinen”, Kurrelmeyer totesi Houston Methodist -sairaalan Heart and Vascular -keskuksen tiedotteessa.

Health.comin mukaan Takotsubon kardiomyopatia tapahtuu, kun stressihormonit heikentävät vasenta kammiota. Tila on yleisin hieman alle 60-vuotiaiden ja 75-vuotiaiden naisten keskuudessa.

”Tätä tilaa kokeva voi tuntea rintakipuja tai hengenahdistusta vakavan stressin jälkeen, oli stressi sitten emotionaalista tai fyysistä. Suuressa osassa tapauksia sitä hoidetaan lääkityksellä. On tärkeää heti oireita koettuaan otattaa sydämen ultraäänitutkimus”, Krrelmeyer sanoi.

Juhlapyhien aikaan monilla naisilla tapahtuu piikki verenpaineessa, mikä kasvattaa riskiä esimerkiksi rintakipuihin tai sydämentykytyksiin. Naiset, joilla on todettu korkeaa verenpainetta, tarvitsevat stressin alaisena tarkkaa seurantaa.

”On tärkeää ottaa aikaa itselleen joulupyhien aikaan ja tehdä asioita, jotka helpottavat stressiä”, Kurrelmeyer kertoi.

”Liikunta, joko kävely tai juoksu, jooga, meditointi, kiva kävely rakkaan kanssa, mitä tahansa – kuntoile. Juhlapyhien pitäisi olla iloista aikaa vietettynä perheen ja ystävien kanssa kotona eikä lääkärissä ensiavussa”, kardiologi jatkoi.

Lähde: Health.com