Huonosti nukutut yöt ovat valitettavan tuttu juttu monelle.

Sosiaalisessa mediassa suosittu lääkäri Karan Rajan on paljastanut simppelin muistisäännön, jonka avulla voit nukahtaa helpommin ja varmistaa hyvät yöunet. Karanin unikikka tiivistyy numerosarjaan 10-3-2-1.

Jokainen numero merkitsee tunteja ennen unille menoa ja niihin liittyy erilaisia tekoja tai sääntöjä.

10 tuntia ennen yöunille menoa

Älä nauti kofeiinia enää, kun unille menoon on aikaa 10 tuntia tai vähemmän. Rajanin mukaan näin kauan kofeiinilla kestää poistua verenkierrosta ja sen vaikutukset haihtuvat. Rajanin unikikasta uutisoinut The Sun muistuttaa, että kofeiini on stimulantti, jonka takia monet juovat sitä aamulla virkistyäkseen. Paljon kofeiinia sisältäviä ovat muun muassa kahvi, tee, energiajuomat sekä jotkut limsat, kuten kolajuomat.

Jos menet yleensä nukkumaan kello 22 illalla, tarkoittaa Rajanin vinkki sitä, että kofeiinia ei saisi nauttia enää kello 12 jälkeen.

3 tuntia ennen yöunille menoa

Seuraavaksi kikassa tulee muistaa, että kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa ei saisi syödä enää isoja aterioita. Rajanin mukaan tämä tapa auttaa välttämään närästystä ja keskeytyneitä yöunia. Rajan suosittelee myös välttämään alkoholia, koska se vaikuttaa REM-uneen haitallisesti.

2 tuntia ennen yöunille menoa

Työnteko pitäisi lopettaa kaksi tuntia ennen kuin menet sänkyyn ja nukkumaan. Rajanin mukaan tämä auttaa pääsemään sinua rentoutuneeseen mielentilaan. Jos mietit työasioita myöhään illalla, voi uni hyvinkin pysyä loitolla.

1 tunti ennen yöunille menoa

Viimeinen vinkki saattaa olla monille haastava nykyaikana, kun ihmiset viettävät paljon aikaa erilaisten ruutujen äärellä. Rajanin mukaan tuntia ennen nukkumaanmenoa pitäisi laittaa näytöt ja ruudut pimeäksi – tämä koskee myös Netflixiä. Näytöiltä tuleva sininen valo häiritsee melatoniinin tuotantoa, mikä vuorostaan viivästyttää nukahtamista. The Sun huomauttaa, että ruutujen äärellä oleminen voi saada myös vitkastelemaan unille menon kanssa ja pysyt valveilla pidempään.

Rajan kertoi 10-3-2-1-vinkkinsä TikTokilla julkaisemalla videolla, jonka voit katsoa alta. Jos upotus ei näy tai toimi, löydät sen myös täältä.

@dr.karanr

10-3-2-1 to sleep quick! ##learnontiktok ##schoolwithdrkaran ##lifehack ##sleep

♬ Steven Universe – L.Dre

Kerroimme aiemmin, miten hyvät riittävistä yöunista kannattaa huolehtia, koska liian lyhyet yöunet voivat lisätä riskiä sairastua dementiaan. Voit lukea aiheesta lisää täällä.

Lähde: The Sun