Hyvät ja riittävät yöunet ovat tärkeät niin mielen kuin kehon hyvinvoinnille.

Lyhyempiä yöunia nukkuvilla on isompi riski sairastua dementiaan, selviää Nature Communicationsissa julkaistusta tutkimuksesta. The Sunin mukaan tutkimuksessa selvisi, että toistuvasti liian vähän 50-70-vuotiaana nukkuneilla oli 30 prosenttia suurempi riski sairastua dementiaan.

Isoin vaikutus dementiariskiin oli liian lyhyillä yöunilla kuusikymppisenä. Tutkimuksen mukaan alle 6 tuntia nukkuneilla 60-vuotiailla dementian riski oli 37 prosenttia suurempi kuin heillä, jotka nukkuivat 7 tuntia yössä.

”Tiedämme, että uni on tärkeää aivojen terveydelle, koska se liittyy oppimiseen ja muistiin, aivojen puhdistumiseen sekä aivosolujemme kykyyn pysyä terveenä”, tutkija Archana Singh-Manoux toteaa.

”Tarvitaan parempi käsitys siitä, miten uni voi muokata dementiariskiämme, koska se saattaa auttaa tutkijoita kehittämään uusia tapoja vähentää dementian riskiä tai hidastaa sen etenemistä”, hän jatkaa.

Näin voit yrittää pienentää dementiariskiäsi

Tutkimuksessa käytettiin dataa 7 959 brittiaikuiselta, jotka kertoivat yöunien kestostaan kuudesti vuosien 1985-1988 (ikähaarukka 35-55 vuotta) ja 2015-2016 (ikähaarukka 63-86 vuotta) välillä. Näin tutkijat pystyivät mittaamaan unen kestoa 50-, 60- ja 70-vuotiaana.

”Tämä tutkimus ei pysty erottamaan syytä ja seurausta, ja vaikka siinä havaittiin, että toistuvat lyhyet yöunet olivat yhteydessä lisääntyneeseen dementiariskiin, ei sellaista yhteyttä löydetty keskivertoa pidempien yöunien ja dementiariskin välillä”, Alzheimer’s Research UK:n tutkimusjohtaja Sara Imarisio kommentoi.

The Sunin mukaan yksi yleinen dementian oire on muuttunut uni, mutta asiantuntijat eivät kuitenkaan ole varmoja, onko se sairauden aiheuttamaa vai edistääkö se sairautta. Dementiaan ei ole parannuskeinoa, mutta jotkut hoitokeinot rajoittavat sen oireita.

Imarision mukaan vaikka dementian estämiseksi ei ole varmoja keinoja, on kuitenkin asioita, joilla itse voi laskea omaa dementiariskiään.

”Parhaat todisteet kertovat, että tupakoimattomuus, alkoholin käyttö vain kohtuudella, henkisesti ja fyysisesti aktiivisena pysymyinen, tasapainoinen ruokavalio sekä kolesteroli- ja verenpainetasojen pitäminen kurissa voivat auttaa pitämään aivot terveenä iän myötä”, Imarisio listasi.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä. Kerroimme aiemmin uniasiantuntijan selittäneen, miten unenpuute vaikuttaa vartaloosi ja aivoihisi, ja voit lukea lisää aiheesta täällä.

Lähde: The Sun