Vielä ehdit istuttaa marja- ja hedelmätaimia – näin onnistut syysistutuksessa
Moni suomalainen haaveilee nykyään oman sadon kasvattamisesta, ja mikäs onkaan mukavampaa kuin hakea välipalalle tuoreet ja terveelliset herkut omasta puutarhasta.
Esimerkiksi pensasmustikat, herukat, karviaiset sekä omena- ja päärynäpuut tuottavat satoa kohtuullisen vähällä vaivalla. Jos haluat niitä kasvamaan omalle pihalle, ehtii uusia marjapensaiden ja hedelmäpuiden taimia vielä istuttaa; viilenevä sää sekä voimakas yökaste tekevät syksystä jopa kevättä paremman istutusajan, kertoo Biolan.
Syyskuun aikana istutetut taimet ehtivät juurtua vielä ennen talvea ja ne lähtevät kasvuun aikaisin keväällä. Ruukuissa myytäviä puiden ja pensaiden sekä muiden monivuotisten kasvien taimia voidaan istuttaa aina, kun maa on sula
Useimmat hedelmä- ja marjalajikkeet ovat kestäviä Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta mitä pohjoisemmaksi aiotaan istuttaa sitä paremmin kasvien tulisi sietää kylmää. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttulan mukaan esimerkiksi kotimaiset pensasmustikkajalosteet ’Aino’ ja ’Alvar’ ovat satoisia ja talvenkestäviä niin Etelä- kuin Keski-Suomessakin, kun taas Oulun korkeudella kannattaa lajikkeeksi valita suurimarjainen ja kestävä ’North Blue’.
”Jos istutettava kasvi on menestymisensä äärirajoilla, se kannattaa istuttaa hyvissä ajoin ennen pakkasia, että juurtumisaikaa jää mahdollisimman paljon”, Kerttula opastaa.
Valitse aurinkoinen ja suojaisa paikka
Puuvartisille kasveille on määritelty menestymisvyöhykkeet, I-VIII. Biolanin mukaan Kokkolan ja Nurmeksen pohjoispuolella kannattaa tarkistaa, että istutettavan taimen lapussa menestymisvyöhyke on V-VIII, kun taas etelärannikolla voi kokeilla I-vyöhykkeen kasveja.
Satoa tuottavat kasvit, kuten marjapensaat ja hedelmäpuut, viihtyvät aurinkoisella, suojaisalla ja lämpimällä paikalla. Varjossa kukinta, ja siitä johtuen myös sato, jää heikoksi.
Kerttula sanoo, että valoisuus on tärkein istutuspaikan valintaan vaikuttava tekijä. Maata pystyy aina parantamaan kullekin kasville sopivaksi.
”Istutuspaikan maata parannetaan uudella mullalla. Luonnonmukainen kompostoimalla valmistettu multa on ekologinen valinta. Kompostimullassa on pitkävaikutteisia ravinteita ja se myös vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa”, puutarhaneuvoja kertoo.
Huomioi sopiva kasvualusta
Kasvualustan paksuudessa ei kannata säästää: pensaat tarvitsevat vähintään 50 sentin ja hedelmäpuut 80 sentin kerroksen ravinteikasta multaa. Kerttulan mukaan monivuotisten kasvien istutuskuoppaan kannattaa lisätä biohiiltä ja mykorritsoja – tai hankkia istutusmulta, jossa niitä on jo valmiina.
”Biohiili toimii seuraavina kesinä vesivarastona: sateen jälkeen se sitoo vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa”, Kerttula selittää.
”Mykorritsat puolestaan nopeuttavat kasvin juurtumista, ja mitä nopeammin kasvi juurtuu sitä paremmin se kestää talven kylmyyttä”, hän jatkaa.
Muista hyötykasveista poiketen pensasmustikka viihtyy happamassa maassa. Pensasmustikan kasvupaikan maata parannetaan havukasveille tarkoitetulla mullalla, joka on vähemmän kalkittua kuin tavallinen puutarhamulta.
Muista kastelu syksylläkään
Biolanin mukaan istutus aloitetaan kastelemalla taimi kunnolla. Sen lisäksi istutuskuoppaan kaadetaan vettä, jotta se imeytyy ympäröivään multaan ja houkuttelee kasvia kasvattamaan juuret syvemmälle.
Pensaiden istutuskuoppaan kaadetaan vettä vähintään 20 litraa ja puille 30-40 litraa vettä.
”Alkukesän paahteeseen verrattuna syksyn viileät ja kosteat säät helpottavat uusien istutusten hoitoa, kun kastelutarve vähenee. Silti syksyn kaste ei korvaa kastelua − jos ei sada, myös syksyn istutuksia kastellaan vähintään kerran viikossa” Kerttula opastaa.
Taimien kastelua jatketaan niin kauan, kun niissä on lehdet. Pensaille annetaan kerralla vettä vähintään kaksi kastelukannullista ja puille jopa neljä kannullista.
Jos haluat ensi kesänä herkutella omalla pihalla kasvaneilla mustikoilla, ota alta talteen puutarhaneuvojan vinkit pensasmustikan syysistutukseen
- Tarkista millä kasvuvyöhykkeellä haaveilemasi lajike menestyy. Voit tarkistaa oman kuntasi kasvuvyöhykkeen täältä.
- Valitse aurinkoinen, lämmin ja tuulilta suojaisa kasvupaikka.
- Kaiva noin 50 cm syvä ja 50 cm leveä istutuskuoppa.
- Kastele taimi ja kaada kaksi kastelukannullista vettä myös istutuskuoppaan.
- Jätä taimien väliin vähintään metri tilaa.
- Lisää istutuskuoppaan havukasveille tarkoitettua multaa, jonka pH on noin 5.
- Istuta taimi korkeintaan muutama sentti syvempään kuin astiassa kasvaessaan.
- Tiivistä maa juuripaakun ympäriltä kevyesti ja kastele vielä.
- Muista kastella säännöllisesti istutuksen jälkeen – etenkin poutasäällä.
Kerroimme aiemmin, miten yhä useampi suomalainen haluaa viherpeukaloksi sekä mitkä ovat halutuimmat kasvit. Voit lukea aiheesta lisää täällä.
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Miehet eivät kerro sinulle näitä 7 asiaa
- Se voi tuntua tai näyttää tältä, jos joku ajattelee sinua – 12 merkkiä
- Näin näytät hoikemmalta – katso kuinka yksinkertaista se on
- Tässä ovat miesten mielestä kreisin naisen merkit
- Tämä on suosituin kuukausi kihlautua – eikä ole mikään ihme
- Näistä 10 syystä maanantaita on helppo vihata
- Nainen muistaa tapahtumia ennen hänen syntymäänsä: ”Se oli täynnä energiaa, värejä ja pilviä…”
- Syö näitä 20 ruokaa ja takapuolesi kasvaa
- Tämä kasvoillasi oleva paljastaa, oletko rikas vai köyhä
- Näitä 12 asiaa nainen haluaa mieheltään eniten maailmassa