Kasvien suosio kasvaa suomalaisten keskuudessa ja yhä useampi löytää itsestään viherpeukalon.

Kaksi kolmesta (68 %) suomalaisesta on melko tai erittäin kiinnostunut kukkien tai viherkasvien kasvattamisesta. Tämä selviää Crowstin heinäkuussa toteuttamasta kyselytutkimuksesta.

Lisäksi lähes puolella (46 %) kiinnostus ruukuissa, parvekelaatikoissa ja muissa astioissa kasvatettavia kasveja kohtaan on kasvanut viimeisen vuoden aikana. Kysely ei kattanut maahan ulkona istutettavia kasveja.

Jos olet ajatellut kasvien kasvattamisen ja viherpeukalona olemisen lähinnä naisten jutuksi, on aika heittää tämä ajatus romukoppaan. Crowstin kysely paljastaa, että myös miehet ovat kiinnostuneita kasveista ja kukista.

Miehistä enemmistö (56 %) sanoi kyselyssä olevansa melko tai erittäin kiinnostunut kukkien tai viherkasvien kasvattamisesta. Miehistä myös useampi kuin joka kolmas kertoo kiinnostuksensa ruukuissa, parvekelaatikoissa ja muissa astioissa kasvatettavia kasveja kohtaan kasvaneen viimeisen vuoden aikana.

Toivelistan kärjessä niin hyötykasveja kuin eksoottisia kasveja

Kyselystä selviää, että joka neljäs suomalainen omistaa yli kymmenen ruukuissa, parvekelaatikoissa tai muissa astioissa kasvatettavaa kukkaa tai kasvia. Kasvatusharrastuksen aktiivikausi alkaa usealla jo alkuvuodesta tai keväällä: noin 36 prosenttia vastaajista kertoo kylväneensä alkuvuoden aikana kukkien, vihannesten tai yrttien siemeniä.

Crowstin mukaan suomalaisten kotona, parvekkeilla, terasseilla ja kasvihuoneissa kasvaa laaja kirjo erilaisia kasveja. Laajasti suosittujen kasvien kärjessä ovat yrtit (esim. oregano, basilika), kukkivat ruukkukasvit, ruokasatoa tuottavat kasvit (esim. tomaatti) sekä amppelikasvit.

Kyselyn tulosten mukaan tyypillisesti sisäkasvina kasvatettava peikonlehti on vahvimmin vastaajien itsensä nimeämä suosikkikasvi. Chili, basilika, tomaatti, ruohosipuli, paprika ja yrtit ovat yleensä suosittuja näin kesäaikaan, kun taas kesäkukista orvokki, pelargonia ja petunia ovat vahvoja suosikkeja.

Suomalaisten toivelistan kärjessä uutena kasvina on niin hyötykasveja kuin hieman eksoottisempia kasveja. Kymmenen toivotuinta kasvia kyselyssä olivat chili, banaani, tomaatti, peikonlehti, mansikka, sitruunapuu, bonsai, kahvi, kirsikkapuu ja oliivipuu.

Kiehtovaa seurattavaa ja rentouttavaa puuhaa

Kyselyn vastaajia pyydettiin arvioimaan, mitkä asiat kasvien kasvattamisessa viehättävät. Crowst kertoo, että kokonaistuloksissa esiin nousi kolmen pääteeman kärki.

Valtaosa kasveihin viehtyneistä kokee, että kasvin kasvun ja kehityksen seuraaminen on kiehtovaa. Moni myös kokee, että kasvien kanssa on rentouttavaa puuhata.

Kyselyn mukaan useaa myös motivoi hyöty; omaa satoa on hyvä ja mukava saada. Kasvien koetaan myös tuovan viihtyisyyttä ja esteettisyyttä sisätiloihin, parvekkeille ja terasseille.

Crowst huomauttaa, että tuloksissa kannattaa huomioida kyselyn toteutuksen ajankohta. Heinäkuu on Suomessa tyypillisesti vihrein kuukausi, jolloin parvekkeet ja terassit paistattelevat kasviloistossa, kun taas talvella kasvien kasvatus saa hieman vähemmän huomiota.

Kyselytutkimus toteutettiin 8.-12. heinäkuuta ja siihen osallistui Crowstin mobiilivastaajapohjan vastaajista 1 200 henkilöä, jotka olivat iältään 16-60-vuotiaita. Tutkimuksen virhemarginaali on 95 prosentin todennäköisyydellä ±2,8%.