Jätteiden lajitteleminen kannattaa, sillä se on ympäristöteko.

Kesällä biojätteitä lajitellessa voi kuitenkin alkaa mietityttää, miten se onnistuu parhaiten tai kannattaako se ylipäänsä. Onko lopulta riesana ikäviä hajuja ja kukkakärpäsiä?

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) mukaan biojätteen lajittelu onnistuu kesälläkin. Sen tärkeys jopa korostuu kesällä, kun moni käyttää paljon tuoreita kasviksia ja marjoja, joista syntyy perkuutähdettä.

“Biojätteen kierrätyksellä on monia hyötyjä ilmaston ja kiertotalouden näkökulmasta”, HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen sanoo.

“Erilliskerätystä biojätteestä saadun mullan mukana arvokkaat ravinteet, kuten typpi ja fosfori, palautuvat kiertoon. Biojätteen kierrätys edistää ilmastotavoitteita, sillä biojätteestä tehdään uusiutuvaa energiaa”, hän muistuttaa.

Näin vältyt hajuilta ja kukkakärpäsiltä

HSY:n mukaan kartonkiset muropaketit, ikkunattomat kirjekuoret ja paperiset jauho-, sokeri- tai hedelmäpussit toimivat erinomaisesti biojätteelle. Myös sanomalehdestä voi itse taitella biojätepussin.

Myös kosteuden poistaminen biojätteestä vähentää hajuhaittoja, joten ruoantähteiden nesteet kannattaa valuttaa viemäriin ennen biojätteen laittamista pussiin. Lisäksi pussin pohjalle on hyvä laitaa esimerkiksi tyhjä munakenno tai käytettyä talouspaperia imemään kosteutta.

HSY huomauttaa, että biojätepussin tai -astian koko on hyvä suhteuttaa syntyvän biojätteen määrään; jos jätettä syntyy vain vähän, valitse pienempi biojätepussi. Kesällä – etenkin helteellä – on tärkeä muistaa viedä biojätteet jäteastiaan tai kompostiin riittävän usein.

“Taloyhtiön biojäteastia on yleensä jokaisen asukkaan päivittäisen reitin varrella. Kannattaakin ottaa tavaksi viedä biojätteet esimerkiksi joka toinen päivä. Näin vältät hajuhaitat sekä kukkakärpäset”, Tukiainen vinkkaa.

Viisi vinkkiä biojätteen lajitteluun kesällä

  1. Valitse keittiöösi biojätteelle sopivan kokoinen astia, joka on helppo tyhjentää parin päivän välein.
  2. Laita biojäteastiaan mieluiten paperinen biojätepussi.
  3. Laita biojätepussin pohjalle kananmunakenno tai käytettyä talouspaperia, mikä auttaa pussia kestämään paremmin.
  4. Valuta nesteet viemäriin ennen tähteiden laittamista pussiin.
  5. Sulje biojätepussi ja vie se kotipihasi biojäteastiaan tai kompostoriin.